Muži by prostatu nemali ignorovať, problémy si ich počkajú

Muži by sa téme ochorenia prostaty nemali vyhýbať, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou problémy nastanú u každého z nich, ak budú žiť dostatočne dlho. Zhodli sa na tom urológovia Ján Kliment, Vladimír Baláž a Peter Bujdák.

14.09.2010 14:49
muž - prostata - lekár - strach Foto:
Kontrola prostaty u urológa je bezbolestná, jednoduchá a rýchla.
debata

Hoci si z prostaty robievajú vtipy a počuť o nej z reklám, väčšina mužov netuší, na čo tento orgán vlastne slúži. Je to žľaza, ktorú majú len muži, má veľkosť a tvar asi vlašského orecha a nachádza sa tesne pod močovým mechúrom. Obklopuje vrchnú časť močovej rúry, ktorou sa moč a ejakulát dostávajú von z tela. Pre lepšiu informovanosť ľudí a pri príležitosti Európskeho týždňa urológie (13. – 17. september) vznikla webová stránka www.mojaprostata.sk, kde sa dozvedia užitočné informácie o funkcii prostaty, diagnostike a liečbe jej ochorení, odpovede na časté otázky pacientov, dokonca je možné sa online poradiť s odborníkom.

Rakovina prostaty je tretie najčastejšie sa vyskytujúce zhubné ochorenie u slovenských mužov. „Ide o ochorenie z lekárskeho hľadiska mimoriadne závažné,“ uviedol predseda Slovenskej urologickej spoločnosti Ján Kliment. Aj keď je vyšetrenie nepríjemné, dokáže odhaliť ochorenie v skorých štádiách a tým dáva veľkú šancu na záchranu života. Každý muž po päťdesiatke má zo zákona právo na preventívnu prehliadku u urológa každé tri roky. Ak je v rodine pozitívna rodinná anamnéza, pravidelné prehliadky by mali muži absolvovať už od 45. roku života.

Najčastejším ochorením prostaty u mužov po päťdesiatke je benígna prostatická hyperplázia, teda nezhubné zväčšenie prostaty. Toto ochorenie nesúvisí s rakovinou a nie je životu nebezpečné, no môže významne ovplyvniť každodenné aktivity muža. Najčastejšie sa objavujú ťažkosti pri močení, ktoré býva prerušované, nepríjemné, objavuje sa časté a náhle nutkanie na močenie. Postupom času je tak časté, že komplikuje každý výlet či návštevu kultúrneho podujatia, muž i jeho partnerka navyše môžu trpieť poruchami spánku, ktoré sú spôsobené vstávaním na toaletu niekoľkokrát za noc. Toto ochorenie tiež môže časom spôsobiť aj poruchy erekcie. Tieto problémy považujú mnohí muži za nevyhnutnú súčasť starnutia a svoje príznaky ignorujú alebo sa ich snažia zmierniť sami pomocou rôznych voľnopredajných liekov. Kontrola prostaty u urológa je bezbolestná, jednoduchá a rýchla, a keď sa nezhubné zväčšenie prostaty potvrdí, odporučí rôzne druhy liečby, ktoré postup ochorenia zastavia a jeho príznaky tak úplne odstránia.

debata chyba