V USA schválili liečbu migrény botulotoxínom

Americký Úrad pre potraviny a lieky (FDA) schválil používanie botulotoxínových injekcií na liečbu silnej migrény.

20.10.2010 13:25
migréna - hlava - bolesť Foto:
Chronická a silná migréna závažným spôsobom ovplyvňuje rodinný, pracovný aj sociálny život.
debata

Injekcie, využívané zatiaľ najmä ako prostriedok na vyhladzovanie vrások, budú predpisované pacientom trpiacim migrénou najmenej pätnásť dní v mesiaci. Podľa výrobcu botoxu firmy Allergan trpí chronickou migrénou 3,2 milióna Američanov.

FDA odporúča lekárom, aby pacientom na zmiernenie bolestí hlavy vpichovali injekcie botulotoxínu do krku alebo hlavy počas 12 týždňov. Na liečbu migrény sa v súčasnosti používajú hlavne lieky tíšiace bolesť alebo narkotiká. Niektorým ľuďom pomáha zmena životného štýlu alebo stravy a vyradenie kofeínu. Na Slovensku trpí migrénou asi dvestotisíc ľudí.

„Toto ochorenie závažným spôsobom ovplyvňuje rodinný, pracovný aj sociálny život, takže je dôležité mať naň čo najširšie liečebné prostriedky,“ uviedol Russell Katz, ktorý v FDA riadi oddelenie neurologických prípravkov. Povolenie FDA sa opiera o dve štúdie urobené na viac ako 1¤300 pacientoch. Počet dní prežitých s migrénou u tých, ktorých ošetrovali botulotoxínom, klesol v porovnaní s osobami, ktoré dostávali neúčinné placebo.

Firma Allergan sa zaoberá vývojom prípravkov používaných v kozmetike a očných liekov. Botulotoxín, viac známy pod názvom botox, na trh spomínaný výrobca uviedol pred 21 rokmi. Z minuloročných 4,4 miliardy dolárov za celkovú tržbu pochádzala až 1,3 miliardy z predaja botoxu.

Tento rok bolo vydané povolenie používať botulotoxín nielen na vyhladzovanie vrások, ale aj na liečbu kĺbových kŕčov. Prípravok dokáže prerušiť spojenie medzi nervami a svalmi, ktoré dočasne znehybní. Dá sa využiť aj na liečbu pohybových problémov vyvolaných ochrnutím.

Botulotoxín je pritom považovaný za jeden z najúčinnejších jedov, možno aj absolútne najúčinnejší. Ideálne rozdávkovaných sto gramov látky by spoľahlivo stačilo na vyhubenie celého ľudstva. Otrava botulínom zapríčiňuje ochorenie nazývané botulizmus. Je považovaný za ideálnu náplň chemických zbraní, pretože baktérie, ktoré jed produkujú, sú anaeróbne (nepotrebujú prísun vzduchu) a samotná látka sa na vzduchu rýchlo rozpadá. Z toho vyplýva, že oblasť, ktorú zasiahol do vzduchu rozptýlený botulotoxín, bude približne do 24 hodín opäť bezpečná.

Botox sa okrem kozmetického priemyslu veľmi dobre uplatňuje pri liečbe nadmerného potenia.

debata chyba