Keď vaše telo ovláda únava, konzultácia s imunológom neuškodí

Chronický únavový syndróm je najčastejším chronickým ochorením. Predpokladá sa, že jeho výskyt sa celosvetovo pohybuje od 37 do 400 pacientov na 100-tisíc obyvateľov.

22.10.2010 06:27
Ján Balla Foto:
Ján Balla
debata

Psychiater Ján Balla z www.psychoterapia.sk nesúhlasí. "Mám pochybnosti o pravdivosti takejto štatistiky. Pod pojmom chronický únavový syndróm môžu byť často zahrnuté mnohé iné – somatické aj psychosomatické ochorenia, neurasténia a obzvlášť larvované depresie,” vraví.

Aké sú príčiny vzniku chronického únavového syndrómu?
Osobne považujem diagnózu chronický únavový syndróm za zatiaľ nejasný koncept. Vzniku choroby zrejme predchádzajú napríklad aj niektoré vírusové alebo bakteriálne ochorenia – mononukleóza alebo borelióza, ktoré spôsobujú zápalové zmeny v nervovom systéme. Je otázne, či sa takýto stav má označovať ako osobitná chorobná jednotka.Imunitná odpoveď, stres a zmeny psychického prežívania úzko súvisia. Stres je častým rizikovým faktorom psychických porúch. Podľa mojej skúsenosti sú označenia stres a chronický únavový syndróm len prijateľnejším názvom pre mnohé psychické poruchy. Je nešťastím, že tento trend podporujú aj viacerí lekári.Netrúfam si medicínsky definovať kritériá na odlíšenie chronickej únavy od bežnej. Iste, ide o mieru trvania únavy, trvania vonkajších spúšťacích faktorov a v každom prípade vylúčenie iných chronických medicínskych príčin únavy. Ak únavu začne pacient prežívať ako chorobnú, môže to byť často aj prípad hypochondrického prežívania telesného stavu pri viacerých neurotických, ale aj iných vážnejších psychických ochoreniach.Možno preto, lebo ženy reagujú na stres inak ako muži a častejšie trpia aj úzkostnými a depresívnymi poruchami.Ako psychiater by som sa po vylúčení telesných príčin v prvom rade prikláňal aspoň k pokusu o liečbu ťažkostí, podobne ako pri úzkostno-depresívnych poruchách úpravou životosprávy a prípadne liečbou antidepresívami a psychoterapiou. Samozrejme, neuškodí už v tomto štádiu konzultácia s imunológom a prípadne naplánovať liečbu aj podľa jeho odporúčaní.Už som spomenul, že prostredie môže byť príčinou mnohých ochorení, ktoré spôsobujú únavu. Dá sa to ovplyvniť zdravým životným štýlom a správnou psychohygienou. Prípadne aj tým, že pri príznakoch chorobnej únavy sa pacient nebude utiekať k alternatívnym riešeniam, ale vyhľadá riadnu lekársku starostlivosť a nebude sa brániť ani konzultácii so psychológom a psychiatrom.Je zjavné, že môžu mať devastujúci dosah na kvalitu života pacientov a ich zdravotný stav. Je dôležité symptómom únavy venovať adekvátnu medicínsku pozornosť.

Môže byť spúšťačom aj stres?

Únava nie je samoúčelná, k životu ju potrebujeme. Kedy prechádza do chronického stavu?

Častejšie vraj postihuje ženy. Prečo?

Aká je diagnóza a liečba?

Vplýva na chronický únavový syndróm prostredie, v ktorom sa pacient pohybuje?

Aké sú dôsledky tohto ochorenia?

debata chyba