Nezhubné zväčšenie prostaty možno ovplyvniť aj stravovaním

Nezhubnému zväčšeniu prostaty, ktoré s pribúdajúcim vekom trápi väčšinu mužov, možno podľa odborníkov predchádzať aj vhodným zložením stravy. Kým niektoré potraviny môžu vznik ochorenia podporovať alebo ho zhoršovať, iné majú naopak ochranný efekt.

09.11.2010 14:00
prostata, penis, močové ústroje, pohlavné... Foto:
Medzi najčastejšie príznaky ochorenia prostaty patria slabý prúd moču, oneskorené močenie, pocit neúplného vyprázdnenia, tlačenie pri močení, krv v moči či časté močenie v noci.
debata

Muži vo vyššom veku by preto do svojho jedálnička mali zaradiť čerstvé ovocie a zeleninu. Ideálne sú organické či bio potraviny, vhodné sú i paradajky, brokolica a listová zelenina. Známy prírodným liečivom na močové problémy sú brusnice, priaznivo pôsobia však aj černice, maliny, čučoriedky či jahody.

Muži by tiež s pribúdajúcim vekom mali dbať na dodržiavanie pitného režimu. Denne by tak mali prijať dva až tri litre tekutín, najvhodnejšia je čistá voda. Odporúča sa tiež obmieňať jedlá, ktoré môžu obsahovať alergény ako mliečne výrobky, vajíčka alebo obilniny. Do jedálnička treba zaradiť celozrnné produkty, oriešky, ľanové či tekvicové semienka, hydinu a čerstvé ryby.

Naopak, obmedziť treba konzumáciu červeného mäsa a vnútorností, ako aj polotovarov, instantných jedál a jedál z konzervy. Vhodné je okrem toho obmedziť príjem solí a cukrov. Minulosťou by sa malo stať fajčenie a nadmerné požívanie alkoholu. Problémy môže spôsobiť chlad a dlhodobejšia nehybnosť.

Hlavným rizikovým faktorom benígnej prostatickej hyperplázie je vek. Zriedkavo preto mávajú problémy súvisiace so zväčšenou prostatou muži mladší ako 40 rokov. Trápi však viac ako polovicu šesťdesiatnikov a vo veku 70 až 80 rokov má nejaké príznaky ochorenia až 80 percent mužov.

Pri benígnej prostatickej hyperplázii tlačí zväčšená prostata na močovú rúru a spôsobuje problémy s močením. Steny močového mechúra sú podráždené a už pri malom množstve moču môže muž cítiť nutkanie na močenie, čo vedie k častým návštevám toalety. Medzi najčastejšie príznaky ochorenia patria slabý prúd moču, oneskorené močenie, pocit neúplného vyprázdnenia, tlačenie pri močení, krv v moči či časté močenie v noci.

Intenzita príznakov nemá priamu súvislosť s mierou zväčšenia prostaty a postupom ochorenia. Niektorí muži majú prostatu výrazne zväčšenú a pritom pociťujú len mierne príznaky, naopak niektorých trápia aj pri menšom zväčšení intenzívne prejavy ochorenia. Muži by preto návštevu a jednoduché vyšetrenie u urológa nemali odkladať. Tým, ktorí majú niektorý alebo viaceré spomínané príznaky, môže pred návštevou odborníka poradiť aj lekár v bezplatnej webovej poradni na stránke http://www.mojaprostata.sk/.

debata chyba