Aspirín znižuje riziko úmrtia na rakovinu

Malá denná dávka acylpyrínu alebo aspirínu dokáže výrazne znížiť riziko úmrtia na viaceré druhy rakoviny. Štúdia zverejnená v lekárskom žurnále Lancet je dosiaľ najsilnejším dôkazom, že tieto všeobecne dostupné biele tabletky patria medzi najvýnimočnejšie lieky, aké má ľudstvo k dispozícii.

08.12.2010 06:00
lieky - tabletky - aspirín
Aspirín podľa štúdie treba preventívne začať užívať od 40 alebo 45 rokov.
debata

Vedci z Oxfordskej univerzity uviedli, že primeranou dennou dávkou acylpyrínu pre ľudí nad 40 rokov je 75 miligramov, teda zhruba sedmina najčastejšie predávaného 500-miligramového balenia.

Už predchádzajúce štúdie ukázali, že acylpyrín (predávaný aj ako aspirín alebo anopyrín) znižuje riziko srdcového infarktu a mŕtvice. Minulý mesiac zverejnili výskum, podľa ktorého acylpyrín o tretinu znižuje riziko úmrtia na rakovinu hrubého čreva a konečníka. Najnovšia štúdia sa zamerala na všetky bežné druhy rakoviny a dospela k podobným výsledkom.

Profesor Peter Rothwell sa zameral na osem výskumov, na ktorých sa zúčastnilo takmer 26-tisíc pacientov. Nakoniec dospel k číslu, že ľudia, ktorí počas piatich rokov užívali denne 75 miligramov acylpyrínu, boli vystavení o 21 percent nižšiemu riziku úmrtia na rakovinu ako tí, čo acylpyrín nebrali. Rothwell (46) k tomu uviedol, že ako hlavný autor štúdie by nemal dávať ľuďom odporúčania, no priznal, že sám denne užíva aspirín už dva roky. Podľa neho by ľudia mali začať malú dennú dávku acylpyrínu užívať vo veku 40 až 45 rokov a robiť tak až do veku 75 rokov.

Autori štúdie netvrdia, že acylpyrín a podobné lieky (napríklad aj deriváty heparínu) dokážu zabrániť vzniku rakoviny, no podľa všetkého dokážu spomaliť šírenie metastáz v tele, a tak predĺžiť pacientom život.

„O protirakovi­nových účinkoch aspirínu sa vie už pomerne dlho. Nádor často vzniká v mieste zápalu, a keďže aspirín má protizápalové účinky, dokáže rakovinovej bunke zobrať výhodu zápalového prostredia. Aspirín a podobné preparáty potláčajú zápal cez inhibíciu enzýmov cyklooxygenázy, ktoré sa pomerne často vo zvýšenej miere vyskytujú aj v samotných nádorových bunkách,“ hovorí Jozef Bizík z Ústavu experimentálnej onkológie Slovenskej akadémie vied.

Rothwell s kolegami uviedol, že acylpyrín zrejme zaberá proti rakovine pankreasu, mozgu, pažeráka a aj pri rakovine pľúc, no v tomto prípade určite nie je liekom proti škodlivosti fajčenia. Užívanie acylpyrínu po dvadsiatich rokoch znížilo riziko úmrtia na rakovinu prostaty o 10 percent, na rakovinu pľúc o 30 percent, na rakovinu konečníka o 40 percent a rakovinu pažeráka až o 60 percent. Môže zaberať aj proti rakovine vaječníkov a prsníkov, vedci však nemali dostatočný počet údajov, aby to mohli dokázať.

Jedným z vedľajších účinkov acylpyrínu je zvýšené riziko krvácania v žalúdku. Postihuje približne jedného pacienta z tisíc. „Riziko krvácania je oveľa nižšie ako prínos aspirínu pre zdravie,“ uviedol pre Reuters Peter Elwood z Cardiffskej univerzity. „Samozrejme, je nepríjemné, keď človek musí byť pre krvácanie v žalúdku hospitalizovaný, no vzhľadom na prevenciu rakoviny je to triviálny problém,“ dodal. Alastair Watson z Východoanglickej univerzity k tomu uviedol: „Milióny ľudí začali užívať aspirín, keď vyšlo najavo, že dokáže predchádzať infarktom. Ľudia by sa však vždy mali najprv poradiť so svojím lekárom.“

Acylpyrín a jeho účinky

Acylpyrín (kyselina acetylsalicylová) je najstarším synteticky pripraveným liečivom. Účinne pôsobí proti bolesti, horúčkam a zápalom. Známy je pod obchodnými názvami Aspirín, Acylpyrín alebo Anopyrín

Používa sa pri chrípkových ochoreniach, bolestiach hlavy, kĺbov a svalov, zubov, pri liečbe migrény, reumatickej horúčky alebo artritídy

Medzi hlavné vedľajšie účinky patrí dráždenie tráviaceho traktu. Môže spôsobiť žalúdočné vredy a krvácanie do žalúdka. Vplyvom na krvné doštičky môže spomaliť zrážanie krvi alebo vyvolať silnejšie krvácanie pri menštruácii

Maximálna denná dávka u dospelých by nemala presiahnuť 4 gramy (4¤000 mg)

Niektorí ľudia sú na acylpyrín alergickí. Nie je vhodný pre deti, pre mačky a psy je toxický

debata chyba