Klimaktérium prináša riziká

Prechod, klimaktérium, menopauza. Pre toto obdobie ženy existuje veľa termínov. Napriek tomu však nie je úplne jasné, čo to vlastne prechod je, aké sú dôvody menopauzy a riziká z nej vyplývajúce. Zvyčajne sa začína okolo päťdesiatky, presný vek sa však stanoviť nedá.

09.12.2010 14:00
andropauza, žena, úradníčka, manažérka, šéfka,... Foto:
Žena po päťdesiatke je viac ohrozená rizikom infarktu či mozgovej príhody.
debata

Hormonálne zmeny, ktoré v tomto období nastávajú, majú vplyv na celý organizmus. Menopauza však nie je choroba, ale prirodzený jav v živote ženy. Je to dlhší proces postupných zmien v hladinách ženských hormónov, ktorý trvá roky. Začína sa vtedy, keď telo ženy spomalí a zníži produkciu estrogénu a progesterónu. Hormóny zasahujú viac či menej do väčšiny riadiacich funkcií tela.

Problém sa začína vtedy, ak sa naruší pravidelný menštruačný cyklus. Neskôr sa pridajú návaly tepla, kolísavý krvný tlak, bolesti hlavy, malátnosť a únava. A keďže hormónmi sú ovplyvnené aj mozgové funkcie, u žien v prechode môže dochádzať k stavom podráždenia, nespavosti, nervozity, nepokoja.

Veľmi vážnym problémom je vzostup výskytu cievnych a srdcových ochorení u žien v menopauze. Hormóny totiž prestávajú pôsobiť ako ochrancovia ciev. Preto je po päťdesiatke žena viac ohrozená rizikom infarktu či mozgovej príhody. Varovné signály ženy často podceňujú alebo ich pripisujú únave, vyčerpanosti či veku. Chorobný proces, ktorý v tomto období vzniká, je aj ateroskleróza. „Príčinou jej vzniku sú aj genetické predispozície, ale tou hlavnou je prítomnosť rizikových faktorov, ktoré jej proces urýchľujú. Tými sú vysoký krvný tlak, obezita, cukrovka, fajčenie, nedostatok pohybu,“ vraví profesor Ján Murín.

Vplyv menopauzy na reprodukčné orgány ženy vedie aj k častejšiemu výskytu bakteriálnych infekcií a zápalov. Veľkým problémom je zmena v kvalite kostí, ku ktorej dochádza v dôsledku hormonálnych zmien. Odvápnenie kostí spôsobuje osteoporózu a žena je potom oveľa viac náchylná na zlomeniny.

Aj keď je klimaktérium prirodzeným obdobím, mnohé ženy majú zábrany ísť s týmto problémom k lekárovi. Rozpoznať prvé príznaky a odhaliť začínajúcu menopauzu pomôže aj domáci test. Jeho výhodou je rýchly výsledok a pohodlnosť. Nevýhodou je, že je menej spoľahlivý. Pomáha však v tom, že ženu naštartuje k návšteve gynekológa.

Dnešná medicína dokáže mnohé z klimakterických príznakov zmierniť alebo úplne odstrániť. Aj keď sa hormonálna substitučná liečba používa už roky, u nás je stále sprevádzaná množstvom obáv. Hormóny sa však aplikujú len nevyhnutný čas a ženám bez príznakov sa vôbec nepodávajú. Často diskutovaný je vyšší výskyt karcinómu prsníka po jej užívaní. Toto riziko závisí od dĺžky podávania a po vysadení začína klesať. Navyše skôr, ako ženy podstúpia hormonálnu liečbu, absolvujú dôkladné gynekologické vyšetrenie, v ktorom nechýba mamografia.

Dôležité sú však aj podporné opatrenia, kam nepochybne patrí pravidelná fyzická záťaž, cvičenie s posilňovaním panvového dna, dôležitá je životospráva. Vhodné je zaradiť do jedálnička viac ovocia a zeleniny a dostatok tekutín.

Čo je čo

klimaktérium – prechod, obdobie, keď postupne ustáva aktivita pohlavných orgánov a klesá hladina hormónov, čo vedie k mnohým zmenám nielen v tele, ale aj v živote. U žien prichádza zvyčajne medzi 45. a 55. rokom života
menopauza – posledná menštruácia, skončenie pravidelného menštruačného krvácania u žien v prechode
premenopauza – obdobie pred menopauzou, objavujú sa nepravidelnosti v menštruačnom krvácaní, neurovegetatívne problémy a neplodnosť
postmenopauza – obdobie po menopauze, teda už úplne bez menštruačného krvácania.

Príznaky menopauzy

návaly
nočné potenie
búšenie srdca
nespavosť
zhoršenie pamäte
úzkosť
zmeny nálad
nechuť na sex
strata sebavedomia
plačlivosť
podráždenosť
zhoršenie schopnosti rozhodovať sa
zhoršenie schopnosti sústrediť sa

Test pre ženy: Trápia vás príznaky menopauzy?

V poslednom mesiaci ma obťažovali nasledujúce príznaky:
  vôbec trochu veľmi extrémne
návaly tepla a potu . . . .
poruchy spánku . . . .
búšenie srdca . . . .
striedanie nálad, podráždenosť, nervozita . . . .
vyčerpanie a únava . . . .
sexuálne problémy (bolesti pri styku) . . . .
suchosť pošvy . . . .

Ak ste označili niektoré z odpovedí veľmi alebo extrémne, radšej si pohovorte so svojím lekárom
Zdroj: stránkyomenopau­ze.info

debata chyba