Aké sú normálne hladiny tukov v krvi?

Keď sa chcete dozvedieť, aké sú normálne hladiny tukov v krvi, aj od odborníkov počujete často rôzne čísla.

27.12.2010 13:30
srdce - kôrnatenie ciev - problém -... Foto:
Kôrnatenie ciev je často dôsledkom vysokého cholesterolu.
debata

Je to preto, že tzv. odporúčaná hodnota zlého cholesterolu (LDL) závisí od toho, v akom stupni rizika sa daný človek nachádza. Iná je hodnota pre pacienta po infarkte, iná pre muža fajčiara s vysokým krvným tlakom a zvýšeným cholesterolom, a napokon iná pre mladú ženu, ktorá nemá žiadne iné rizikové faktory aterosklerózy. Pre jednoduchosť je možné uviesť 4 čísla (všetky sú uvedené v milimóloch na liter):

 - 5,0 – celkový cholesterol – hodnoty nižšie sú považované za normálne3,0 – LDL cholesterol – vítané sú nižšie hodnoty, u pacientov, ktorí majú aspoň dva rizikové faktory aterosklerózy je táto hodnota pod 2,5, ale u vysokorizikových by mala byť pod 1,8.

  • 2,0 – triglyceridy – hodnoty nižšie sú žiaduce, ideálne pod 1,7. Často bývajú zvýšené u diabetikov, obéznych pacientov, resp. u ľudí s nedostatkom pohybovej aktivity.
  • 1,0 – HDL cholesterol – keďže tento cholesterol nás chráni pred aterosklerózou, žiaduce sú hodnoty vyššie ako 1,0. Ak je jeho hodnota vyššia ako 1,6, potom je možné odrátať z hľadiska prognózy jeden rizikový faktor. Ľudia, ktorí majú veľmi vysoký HDL cholesterol (nad 2,0) sa často dožívajú vysokého veku, pokiaľ nemajú iné rizikové faktory aterosklerózy.

// „Rodina tukov“ – existujú aj „dobré“, aj „zlé“ tuky a tvoria neoddeliteľnú súčasť potravy spolu s bielkovinami (proteínmi) a cukrami (sacharidmi). U zdravého jedinca má tvoriť obsah tukov v potrave približne 15 – 30 % z celkového kalorického príjmu.//

debata chyba