Krčok maternice: cytológia aj očkovanie proti HPV vírusu

Pravidelné stery, takzvaná cytológia, môžu odhaliť už počiatočné štádiá zmien na krčku maternice. Ide o rýchlu a jednoduchú metódu a predovšetkým bezbolestnú.

22.01.2011 07:00
HPV vírus, papilomavírus Foto:
Ľudský papilomavírus je mimoriadne rozšírený a často vyvoláva infekcie.
debata

Aby bol test čo najspoľahlivejší, je vhodné naplánovať si vyšetrenie uprostred menštruačného cyklu. Výsledky sú známe približne do dvoch týždňov.

Väčšina žien má normálny nález, takže riziko ochorenia je minimálne. Ak je nález abnormálny, znamená to, že vzorka obsahuje zmenené bunky. Zvyčajne nejde o nič vážne, ale treba absolvovať ďalšie vyšetrenia, čo zvyčajne zahŕňa opakovaný ster či detailnejšie vyšetrenie krčka kolposkopicky.

Rakovina krčka maternice je bezpríznakové ochorenie. Vo väčšine prípadov prejde aj niekoľko rokov, kým sa z neliečených predrakovinových lézií vyvinie rakovina. Zavedením cytologického vyšetrenia sa v mnohých krajinách sveta dosiahli výrazné úspechy, pretože ide o najúčinnejší spôsob diagnostiky zmien na sliznici krčka maternice.
Na Slovensku každoročne ochorie na rakovinu krčka maternice približne 550 žien. Viac ako 200 jej každý rok podľahne. Hlavnou príčinou úmrtia je neskoré stanovenie diagnózy.

Predchádzať ochoreniu pomáha aj nový druh cytologického vyšetrenia. „Som rád, že aj u nás zavádzame kvalitnejšiu metódu vyšetrenia. Ako lekár oceňujem každú aktivitu, ktorá bude motivovať ženy k pravidelným prehliadkam,“ hovorí profesor Miroslav Borovský, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre gynekológiu a pôrodníctvo.
Metódou Liquid-Based možno zobraziť anomálie na úrovni bunky, a tak stanoviť jasnejšiu prognózu ďalšieho vývoja zachytených zmien.

Súčasná medicína ponúka ako prevenciu aj očkovanie. To súbežne s pravidelnými skríningovými vyšetreniami zabezpečuje najlepšiu možnú ochranu pred rakovinou krčka maternice. To však neznamená, že netreba chodiť na pravidelné prehliadky.

Čo je ľudský papilomavírus (HPV)

- mimoriadne rozšírený vírus, ktorý často vyvoláva infekcie. Vírus obsahuje DNA a je geneticky stabilný. Na rozdiel od chrípkového vírusu, ktorý sa často mení, je HPV vírus geneticky stabilný. Preto očkovanie proti HPV infekcii zaručuje dlhodobú ochranu.

- postihuje ženy, ale aj mužov. Existuje viac ako 100 rôznych typov HPV. Niektoré spôsobujú bežné bradavice na rukách a chodidlách, približne 30 je známych ako genitálne HPV, z ktorých niektoré spôsobujú zmeny v bunkách výstelky krčka maternice. Ak sa neliečia, môžu sa zmeniť na rakovinové bunky.

veľa žien sa o tom, že sú infikované, dozvedia až z výsledkov cytológie

ohrozená je každá sexuálne aktívna žena

existuje 15 onkogénnych typov HPV, ktoré môžu viesť k vzniku karcinómu krčka maternice

medzi najčastejšie onkogénne typy patria HPV 16, 18, 31, 35, 39, 45, 51 a 52. HPV typy 16 a 18 sú spoločne zodpovedné za 70 % prípadov karcinómu krčka maternice na celom svete. Z toho dôvodu by vakcína proti HPV typom 16 a 18 mohla predísť 70 % prípadov karcinómu krčka maternice

Vaječníky sú najzradnejšie

Sú uložené v podbrušku, produkujú hormóny a komplexne pôsobia na organizmus ženy. Zradné sú v tom, že kým problémy s prsníkom či krčkom maternice je možné objaviť v počiatočných štádiách, pri vaječníkoch je prípadné zhubné bujnenie ťažšie zistiteľné a nemá výrazné klinické prejavy. Žena nepociťuje žiadne príznaky, ako je bolesť alebo nepohodlie, a to najmä v prvých štádiách ochorenia. Ochorenie je v 70 až 75 percent diagnostikované až v čase, keď je karcinóm rozšírený mimo malej panvy.

V prípade karcinómu vaječníkov neexistuje použiteľná skríningová metóda na včasné diagnostikovanie. V prípade nevysvetliteľných bolestí brucha v oblasti malej panvy je vhodné vyhľadať lekársku pomoc. Medzi prvé vyšetrenie patrí ultrasonografické vyšetrenie brucha.

Prevenciou môže byť užívanie hormonálnej antikoncepcie, tehotenstvo či dojčenie a preventívne prehliadky.

Aké sú rizikové faktory pre vznik ovariálneho karcinómu?

rodinná anamnéza – asi 10 percent karcinómov vzniká následkom zdedeného sklonu k vzniku tohto ochorenia. Ak mala alebo má ovariálny karcinóm vaša matka, sestra alebo dcéra, je u vás vyššie riziko

osobná anamnéza – ženy, ktoré mali karcinóm prsníka, majú vyššie riziko

reprodukčná anamnéza – môže pravdepodobnejšie vzniknúť u žien, ktoré začali menštruovať pred 12. rokom veku, alebo u žien, u ktorých nastala menopauza po 50. roku veku. Je pravdepodobnejšie, že vznikne u žien, ktoré nikdy nemali deti (alebo prvé dieťa mali po 30. roku veku) než u žien, ktoré mali deti

vek – pravdepodobnosť ochorenia sa zvyšuje u žien po menopauze

lieky na plodnosť – podľa niektorých štúdií výskumníci zistili, že dlhodobé užívanie lieku na plodnosť môže u ženy zvýšiť riziko vzniku ovariálnych tumorov

estrogénová a hormonálna substitučná liečba

fajčenie a alkohol

debata chyba