Problém počať dieťa má čoraz viac ľudí

Témou posledných dní je nemecký dioxín v potravinách, ten rovnako ako mnohé iné škodliviny v životnom prostredí ako prvé postihuje najcitlivejšie procesy organizmu spojené s rozmnožovaním.

29.01.2011 08:00
Jozef Války, hlavný odborník na reprodukčnú...
Jozef Války, hlavný odborník na reprodukčnú medicínu ministerstva zdravotníctva
debata

„Bude to mať vplyv aj na naše reprodukčné zdravie. Neplodných párov bude pribúdať,“ hovorí docent Jozef Války, hlavný odborník na reprodukčnú medicínu ministerstva zdravotníctva. „Do roku 2020 predpokladáme obrovský vzostup metód umelého oplodňovania, pretože mužská plodnosť veľmi klesá. Prostredie, v ktorom žijeme, náš vnútromaternicový život, ale aj lieky, ktoré v tehotenstve matky užívajú, priamo vplývajú na plodnosť ich budúcich potomkov.“

Pribúda párov, ktoré majú problém počať dieťa?
Pred dvomi-tromi rokmi sme boli zhrození z nárastu mužskej neplodnosti. Jej príčina tkvie pravdepodobne v civilizačných faktoroch – v znečistenom ovzduší a v kontaminácii potravín. Iba pred mesiacom bola Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nútená zmeniť normu spermiogramu u mužov, pretože ten sa tak znižuje, že nie je možné akceptovať pôvodné normy. V tejto chvíli sa to posunulo na 15 miliónov spermií, kým len nedávno to bolo 120 miliónov. Čo je však tiež zarážajúce je fakt, ktorý sa v poslednom období prejavuje v Európe – stúpa počet mladých žien s hormonálnymi poruchami, s poruchami činnosti vaječníkov. Prejavuje sa to tým, že dievčatá dostávajú neskôr menštruáciu a je veľmi nepravidelná, sú náchylné k priberaniu na váhe a neskôr nie sú schopné otehotnieť. Často to pozorujem u mladých žien okolo 20 až 25 rokov. Nevieme však, čo tento jav zapríčiňuje. Jediné, čo sa zatiaľ podarilo zistiť, je fakt, že matky týchto dievčat užívali v tehotenstve lieky, o ktorých sme si mysleli, že sú neškodné. Ide o acylpyrín, aspirín, panadol, brufény. Ale potom sú tu aj problémy s neplodnosťou žien po tridsiatke, ktoré svoje materstvo odsúvajú. Takže áno, týchto párov pribúda a, žiaľ, bude pribúdať.

Ako vyzerá typický pár, ktorý u vás hľadá pomoc?
Obaja majú približne tridsať rokov. Z páru má väčšinou žena menší problém a muž väčší. Spolu to robí jeden veľký problém. Nemôžu mať spolu deti. U žien je to väčšinou hormonálna porucha spojená s nadvýživou a je ťažké povedať, či je táto porucha príčinou obezity, alebo naopak. Obezita žien znižuje našu úspešnosť. Hovoríme tomu faktor x, ktorý je spojený s poruchou metabolizmu cukru, zvýšenou váhou a zvýšenou produkciou mužského hormónu. Žene sa potom vo vaječníkoch tvorí veľa vajíčok, ktoré pravidelne nedozrievajú, sú to tzv. polycystické ováriá, v súčasnosti u mladých žien neobyčajne časté.

Narastá počet detí, ktoré sa narodia po umelom oplodnení?
Áno, ale podstatne viac sa ich rodí v okolitých krajinách, kde sú predsudky menšie, napríklad v Česku, Maďarsku, Rakúsku, ale vedú škandinávske krajiny. Isté výčitky musím nasmerovať aj na gynekológov, ktorí ženy roky bezúspešne liečia a tie sa k nám potom dostávajú neskoro. Keď príde 39-ročná žena, pomôžeme jej veľmi ťažko. Pacientkam by som odporúčal, aby po roku neúspešnej liečby porozmýšľali nad tým, či nehľadať pomoc niekde inde.

Ako vyzerá vyšetrenie v centre?
Predovšetkým stanovíme presnú diagnózu, pretože tá je základom úspešnej liečby. Máme najmodernejšie metódy vyšetrovania hormónov, robíme genetické či urologické vyšetrenie… Našou prioritou nie je oplodnenie v skúmavke. Našou prioritou je dospieť k otehotneniu a úspešnému porodeniu zdravého dieťaťa.

Ste zástancom myšlienky, aby sa po umelom oplodnení narodilo len jedno dieťa…
Myslím si, že na Slovensku sme dosiahli to, že sa nerodia trojčatá. Stáva sa to ojedinele a zvyčajne po nesprávnej liečbe gynekológmi, ktorí neodhadnú, ako postupovať pri konzervatívnej liečbe. V centrách asistovanej reprodukcie sa nerodia trojčatá a z toho sa teším. S dvojčatami súhlasím. Nikto totiž nevie povedať, čo je pre ženu zaťažujúcejšie: či jeden pôrod s dvojčatami, alebo dva pôrody za sebou.

Čo hradia zdravotné poisťovne párom, ktoré sa rozhodnú mať dieťa formou asistovanej reprodukcie?
Základný výkon mimotelového oplodnenia. Zúčastňujú sa aj na platbe za lieky, pacient si za ne však aj tak čoraz viac dopláca. Poisťovne však diskriminujú mužov napriek tomu, že až v 70 percentách na neplodnosti participuje aj mužská neplodnosť, pričom až v štyridsiatich percentách je muž jedinou príčinou neplodnosti párov. Žiadne riešenie mužskej sterility však poisťovne nehradia.

Mnohí argumentujú, že liečba neplodnosti je drahá. Nie je jednoduchšie adoptovať si dieťa?
My dokonca adopciu často odporúčame. Ale základným ľudským právom každého človeka je mať vlastné dieťa. Ak to nejde inak, tak ak to pár bude chcieť, aj pomocou asistovanej reprodukcie. Toto si musia uvedomiť aj v poisťovniach.

Môže sa stať, že ľudia si adoptujú dieťa a neskôr sa im narodí vlastné?
Áno. Máme totiž jednu skupinu takzvaných nevysvetliteľných neplodností. Ide približne o 15 percent partnerov, keď obaja majú normálny nález, ale nemôžu mať deti. Síce ich ubúda, ale sú. V takýchto prípadoch je adopcia ideálna.

debata chyba