Časté zápaly močových ciest? Chce to návštevu u urológa

Veľa žien trpí na časté zápaly močových ciest – vracajú sa ako bumerang. Väčšinou s týmto problémom zájdu za gynekológom, resp. obvodným lekárom, ktorý im naordinuje liečbu antibiotikami.

08.02.2011 06:00
Jozef Dubravický Foto:
Urológ Jozef Dubravický.
debata

Urológ Jozef Dubravický z bratislavského Urocentra odporučil špeciálne urologické vyšetrenie v prípade, ak má žena infekciu močových ciest viac ako dvakrát do roka.

Močové cesty tvorí močový mechúr, trubica a močovod – na základe príznakov možno rozoznať, ktorá časť je postihnutá. „Zápal močovej trubice s močovým mechúrom sa prejavujú častým nutkaním na močenie a pálením počas močenia. V komplikovaných prípadoch je sprevádzané krvou v moči a teplotami, pričom tento zápal môže prejsť do vážnejšej diagnózy – zápalu obličiek, ktorý väčšinou sprevádzajú vysoké teploty (minimálne od 38,5 do 41). Neliečený zápal môže dokonca spôsobiť aj úmrtie,“ objasnil Dubravický a upozornil, že pri starších pacientkach môže byť vážny zápal sprevádzaný aj miernejšími teplotami. Krv v moči si tiež zaslúži dôkladnejšie vyšetrenie, aby sa vylúčilo vážnejšie ochorenie, ktorým sú nádory močových ciest. Riziko je väčšie u fajčiarok.

Ak má žena niektorú z vymenovaných diagnóz, dá sa „prechodiť“, teda obísť lekára veľkým oblúkom? Je to vôbec možné? „Áno, mnohé ženy prechodia infekcie dolných močových ciest – močového mechúra, a to zvýšeným príjmom tekutín a bylinkami, resp. urologickými čajmi,“ uviedol urológ a dodal, že s prípadným zápalom obličky však väčšinou skončia v nemocnici na antibiotikách či už v tabletkovej forme alebo podávaných do žily.

Príčiny, kedy môže k zápalom močových ciest dôjsť:
- Prechladnutie – studené stoličky alebo dlážky či chodníky, na ktorých sedíme či po nich kráčame, po kúpaní v bazéne (aj studené plavky môžu spôsobiť infekciu).
- V dôsledku anatomických pomerov – ženy sú pre kratšiu močovú rúru náchylnejšie na infekcie močových ciest ako muži.
- Po pohlavnom styku – aj napriek dostatočnej hygiene. Je známe, že ženy, len čo začnú sexuálne žiť, majú väčší výskyt infekcií močových ciest.

Opakované zápaly v urologickom trakte idú často ruka v ruke s gynekologickými zápalmi alebo mykotickými (plesňovými) výtokmi, spojenými s bakteriálnou nerovnováhou po antibiotikách, z čoho môže byť znížená odolnosť voči infekciám, skonštatoval Dubravický. Potvrdil, že opakované urogynekologické zápaly môžu v konečnom dôsledku spôsobiť pozápalové zmeny a zrasty, ktoré môžu výrazným spôsobom sťažiť otehotnenie.

Prevenciou pri zdravých močových cestách je pitný režim. „Dostatočný pitný režim, no nie nadmerný príjem vitamínov,“ zdôraznil Dubravický. U žien, ktoré trpia opakovanými infekciami, je dôležité zistiť ich presnú príčinu a dbať o prevenciu. K nej v neposlednom rade patrí aj poučenie pacientky o mechanizmoch, ktoré spomínané infekcie spôsobujú, rovnako aj o tom, ako a čím posilniť imunitu.

Zaujímavosť
Pri liečbe močových ciest výrazne pomáhajú brusinky. Túto informáciu potvrdil aj urológ Dubravický. "Brusinky, aj v tabletkovej forme, obsahujú vitamín C. Ak je ich príjem dostatočný, no nie nadmerný, upravuje pH moču, čím zhoršuje podmienky pre rast a udržanie baktérií.

Jozef Dubravický je urológ v Urocentre Bratislava, www.dubravicky.zzz.sk

debata chyba