Škrípanie zubov znamená - problém

Škrípanie alebo zatínanie zubov (odborne bruxizmus) označujú zubní lekári za parafunkciu. Laicky povedané, ide o činnosť zubov, svalov a čeľustného kĺbu, ktorá nemá žiaden zmysel, ničí zuby a navyše komplikuje prácu zubným lekárom.

18.02.2011 05:08
zuby, dent, škripot, tvár Foto:
Ilustračné foto.
debata

Do skupinky parafunkcie patrí aj obhrýzanie pier, jazyka, nechtov či cudzích predmetov, žiadna z nich však nie je taká škodlivá. „Zistenie parafunkcií je súčasťou vstupného vyšetrenia. Pacienta sa spýtam, či nejakú z parafunkcií vykonáva, prípadne či o akejsi vie, pretože sú aj ľudia, ktorí zatínajú, prípadne škrípu zubami a nevedia o tom. Ak takéto niečo zistíme, pátrame po príčine“, popísal postup odhaľovania dôvodu škrípania zubný lekár Tomáš Pánek.

Upozornil, že za škrípaním a zatínaním sa môžu skrývať buď periférne alebo centrálne príčiny. Kým centrálne kotvia v mozgu a ťažko sa ovplyvňujú, problém periférnych leží v ústach alebo v ich bezprostrednej blízkosti – či už vo svalovine, zuboch alebo v ústach. Dotyčný teda reaguje na prekážku v ústach škrípaním či zatínaním zubov – len čo sa odstráni, škrípanie prestane. Zubári vedia pacientovi pomôcť len v prípade periférnych príčin, v riešení centrálnych sú bezmocní.

„Centrálnych príčin je omnoho viac, ako sme si pôvodne mysleli“, spresnil Pánek. Ukázali to aj rozsiahle výskumy v spánkových laboratóriách. Vyžadujú si návštevu psychológa, najčastejšie totiž signalizujú psychické preťaženie a nahromadený stres. Žuvacie svalstvo je naň citlivé, veď výraz „škrípe zubami od nervov“ sa používa odpradávna. Riešením je znížiť stres na „racionálnu mieru“, je to otázka životného štýlu.

Ako škrípanie zubov ubližuje:

  • Po zápaloch a kazoch v ústnej dutine je nadmerné mechanické zaťaženie najväčším ničiacim faktorom v ústach. Môžete mať krásne porcelánové zuby alebo implantáty, ak vás trápi tento problém, rozlámete si ich
  • Nielen pre „škrípajúceho“, ale aj pre zubára znamená „totálnu katastrofu“. Ak plánuje finančne a materiálovo náročnejší liečebný plán a identifikuje parafunkciu, najskôr sa musí povenovať tomu, do akej miery je rozvinutá a uvažovať, ako ju odstrániť či ochrániť proti zničeniu do budúcna. „Kto si zničí vlastné zuby, tomu je jasné, že si ich zničil. Ale ak si zničí porcelánové, vráti sa za zubárovi a vytkne mu, že za veľa nestoja. To, že si ich zničil presne tak, ako tie prechádzajúce, mu v tej chvíli nevysvetlíme, no sme odborníci na to, aby sme odhalili problém a upozornili ho na dôsledky vopred“, myslí si Tomáš Pánek. Takémuto pacientovi vyhotoví dlahu. „A ak ju nebude nosiť a zuby si zničí, bude za to zodpovedný, pretože upozornený bol.“
  • Okrem zubov ubližuje toto permanentné preťažovanie čeľustným kĺbom aj žuvacím svalom
  • Podobne ako chrápanie narúša partnerský život

Ako škrípanie zubov ovplyvniť?

Podľa slov Tomáša Páneka existuje niekoľko metód, ako škrípanie a zatínanie zubov ovplyvniť. Jednou z nich je už spomenuté vyhotovenie ochrannej priesvitnej dlahy, ktorá má za úlohu chrániť zuby pred poškodením. Nosiť by sa nemala len v noci, ale, ak sa dá, aj počas dňa. Niektorí dokonca práve vďaka nej prestanú zubami škrípať, zďaleka však nie všetci. Odporúčajú sa aj gymnastické cvičenia tváre.

Ďalšou je metóda spätnej väzby – vedomá kontrola. Človek s problémom sa snaží zistiť, v ktorých situáciách škrípe či zatína zuby a ak sa v budúcnosti v rovnakej vyskytne, mal by sa zamyslieť nad tým, či ich ma zaťaté alebo nimi škrípe. „Tento autotréning je najjednoduchšia a najlacnejšia metóda, ale keďže vyžaduje vôľu, je relatívne málo rozšírená. Prevažná väčšina ľudí totiž svoje zdravotné problémy radšej rieši "jednoduchším spôsobom“, napríklad tabletkami. Je pre nich pohodlnejšie mať čosi, čo automaticky odstráni napätie, bolesť, príznak, čokoľvek," myslí si Pánek.

debata chyba