Vďaka dentálnej anestéze dnes chodíme k zubárovi častejšie

Nepríjemná bolesť, ktorú si spájame s návštevou u zubára, je ponorená niekde hlboko v podvedomí. No dnes si už pri zmienke o bolesti môžeme v kresle u zubára vypýtať finančne dostupnú anestézu. Aký názor má na to zubár? Pichne ju každému, kto o ňu prejaví záujem? Ubližuje?

02.03.2011 13:05
debata

Zubný lekár Tomáš Pánek nevie o tom, že by injekcia škodila. „Samozrejme, ak sa akýkoľvek liek nesprávne indikuje, môže viac ublížiť ako pomôcť,“ povedal a dodal, že pri dnešných anestetikách sú alergické a iné nežiadúce reakcie veľmi vzácne, preto je injekčná anestéza spoľahlivým prostriedkom proti bolesti.

„Čím ďalej, tým viac rozmýšľam nad tým, ako by som odstránil nielen bolesť, ale čo najviac negatívnych pocitov, súvisiacich so zubárskym prostredím,“ uvažuje ďalej Tomáš Pánek. Myslí si totiž, že predovšetkým negatívne pocity, ktoré ľudia v ambulancii zažívajú, im bránia v tom, aby zubára navštevovali, aj keď vedia, že majú problémy, povedzme kazy.

Dentálnu anestézu vymysleli americkí zubári. Na jednom z bostonských večierkov zistili, že šňupanie éteru spôsobuje znecitlivenie. Tomáš Pánek ju dnes vníma ako vynález, rovnako pre zubárov ako pre pacientov. „Anestéza nám umožňuje ošetrovať ústa bez bolesti a vďaka tomu k nám chodia ľudia častejšie ako v minulosti, kedy nebola preferovaná. Jednoducho vedia, že ich to nebude bolieť.“

Je prevaha tých, ktorí sa už pichania neboja, no pre niektorých jedincov strach z injekcie predstavuje traumatizujúci zážitok a je dôvodom, prečo radšej „neznesiteľnú“ bolesť u zubára vytrpia. Síce sú ich obavy podľa Páneka iracionálne (teda v prípade, že zubár pri pichaní použije tenkú ihlu a správnu techniku), netreba ich brať na ľahkú váhu. Existuje ešte jedna možnosť, prečo nedajú spomínaní klienti anestéze šancu – objem anestetika môže svojim rastom spôsobiť v mäkkých tkanivách jemné pnutie či bolesť. „Vždy rešpektujem, čo si pacient praje, avšak nesmie to byť v rozpore s medicínou. Ak anestézu chce, dám mu ju, ak nie, nevnucujem mu ju.“ Pre zubára je v prvom rade podstatné, aby klient vydržal pokojne sedieť v kresle s otvorenými ústami. „Nie som ochotný rešpektovať, ak sa niekto začne mykať, keď sa k nemu priblížim s patričným inštrumentom. Je to veľmi nebezpečné a hrozí riziko ublíženia,“ doplnil Pánek.

Zubní lekári zmierňujú bolesť aj lokálne – sprejom či gélom rôznej príchuti, ktoré slúžia na to, aby vpich nebol bolestivý. „Najčastejšie ich používame pri deťoch, tie sa vpichu veľmi boja a keď im sliznicu potrieme gélom, stŕpne im a necítia ho,“ objasnil T. Pánek. Okrem anestézy pomáhajú zubári pacientom náladovkami, ľudovo nazývanými „oblbováky“, čo sú lieky, ktoré znižujú intenzitu prežívaných pocitov a v neposlednom rade aj celkovými anestézami. V celkovej anestéze je možné na požiadanie vykonať nielen chirurgické zákroky, ale v podstate čokoľvek zo spektra stomatologickej starostlivosti, uzavrel Tomáš Pánek.

Tomáš Pánek (36) vyštudoval stomatológiu na Lekárskej fakulte UK v Bratislave. Je vedúcim lekárom Súkromnej zubnej praxe v Bratislave (http://www.panek.sk/).

debata chyba