Ako sa starať o obličky

Ak máte obličky v poriadku, nevyžadujú mimoriadnu starostlivosť. Dôležitá je zdravá a vyvážená strava a dostatočný pitný režim.

24.05.2011 06:00
obličky Foto:
Ako pomôcť vlastným obličkám? Pite dostatok vody, aby sa vyplavili toxíny. Ideálne je piť malé množstvá, ale počas celého dňa.
debata

Ak máte pocit, že niečo nie je v poriadku, mali by ste navštíviť svojho praktického lekára a navyše sa riadiť nasledujúcimi radami:
- Sledujte svoj krvný tlak a hladinu cukru v krvi. Dve z hlavných príčin ochorenia obličiek sú totiž diabetes a vysoký krvný tlak.
- Jedzte vyváženú stravu, obmedzte vyprážané jedlá a konzumujte viac ovocia a zeleniny.
- Znížte spotrebu mäsa. Veľa živočíšnych bielkovín môže podporovať tvorbu močových kameňov a vysokých hodnôt kyseliny močovej.
- Obmedzte solenie, veľa soli zvyšuje krvný tlak a môže zvyšovať riziko obličkových kameňov.
- Pite dostatok vody, aby sa vyplavili toxíny. Ideálne je piť malé množstvá, ale počas celého dňa.
- Vzdajte sa cigariet. Nielen že zvyšujú riziko ochorenia obličiek, ale prispievajú aj k vyššiemu riziku infarktu u ľudí s chronickým ochorením obličiek.
- Hýbte sa. Fyzickej námahy sa nemusí báť zdravý človek. Človek s problémami by mal byť síce tiež aktívny, ale pohyb by ho nemal unavovať.

Sprievodné ochorenia a možné komplikácie

Obličkové ochorenia sprevádza množstvo súvisiacich zdravotných komplikácií, ktoré nemajú s obličkami zdanlivo nič spoločné. Obličky totiž v tele zabezpečujú niekoľko unikátnych funkcií – udržiavajú stálosť vnútorného prostredia, dokážu vyrovnať pokles či prebytok mnohých dôležitých látok, produkujú dva životne dôležité hormóny – renín, ktorý pomáha udržiavať krvný tlak, a erytropoetín, ktorý v kostnej dreni vyvoláva tvorbu červených krviniek a tým zabezpečuje organizmu dostatok kyslíka. Obličky tiež vytvárajú aktívnu formu vitamínu D, ktorý pomáha kontrolovať hladinu vápnika a udržiavať zdravé kosti. Preto ak obličky zlyhávajú, môže sa objaviť viacero sprievodných ochorení:

Málokrvnosť (anémia)
Vzniká pre nízku tvorbu červených krviniek alebo ak krvinky obsahujú menej červeného krvného farbiva, ako by mali. Anémiu môže spôsobiť aj predčasný rozpad – zánik červených krviniek. Pri obličkovom ochorení sa tieto tri príčiny často kombinujú. Málokrvnosť sa môže prejavovať bledosťou pokožky, únavou, nižšou výkonnosťou, dýchavičnosťou a točením hlavy. Ak trvá dlho, môže spôsobiť srdcovú slabosť a ďalšie srdcovocievne komplikácie.

Vysoký krvný tlak
Súvisí s obličkovými ochoreniami natoľko, že podľa mnohých odborníkov by ho mal liečiť nefrológ, nie kardiológ. U ľudí s ťažšou formou obličkového ochorenia sa vysoký tlak objavuje prakticky vždy, choré obličky ho totiž priamo spôsobujú. A platí to aj naopak – nedostatočne liečený vysoký krvný tlak výrazne poškodzuje obličky a rýchlo zhoršuje ich funkcie, keďže likviduje celý cievny systém vrátane jemných krvných ciev v obličkovom systéme. Poškodené cievy potom nedokážu účinne filtrovať krv a zbavovať ju odpadových látok.

Srdcovocievne ochorenia
Nielen samotné ochorenie obličiek, ale aj rôzne jeho sprievodné ochorenia spôsobujú zrýchlené kôrnatenie tepien – aterosklerózu. To spôsobuje častejší výskyt srdcovocievnych ochorení, ako je infarkt, cievna mozgová príhoda, srdcové zlyhanie, poruchy prekrvenia nôh a pod.

Vysoká hladina draslíka
Draslík sa z tela vylučuje obličkami. Keďže ide o veľmi dôležitý minerál, udržiavanie jeho hladiny je zložité. Aj vďaka tomu sa jeho hladina obyčajne zvyšuje až pri závažne zníženej funkcii obličiek alebo pri ich zlyhaní. Vysoká hladina draslíka sa môže prejavovať mravčením v prstoch, zníženou silou svalov, a najmä poruchami srdcového rytmu, ktoré môžu vyústiť až do zástavy srdca. Viditeľne sa však zvýšenie jeho hladiny nemusí prejavovať, ani keď je už nebezpečne vysoká.

Poruchy hladín tuku a cholesterolu
Poruchy hladín tuku a cholesterolu, odborne dyslipidémia, sú spôsobené poruchou látkovej výmeny a pri tomto ochorení sú časté. Zvyšuje sa hladina jednoduchých tukov – tzv. triglyceridov, ako aj hladina celkového cholesterolu. Navyše sa zvyšuje zastúpenie nebezpečného LDL-cholesterolu a znižuje sa takzvaný „dobrý“ HDL-cholesterol, ktorý telo chráni. Tuky nebolia, a preto väčšina ľudí nespozoruje ich zvýšenú hladinu. Viditeľne sa prejavujú až komplikácie, ktoré však už signalizujú nezvratné poškodenie organizmu. Poruchy hladín tukov a cholesterolu zrýchľujú rozvoj aterosklerózy – kôrnatenia tepien, čím sa zvyšuje riziko infarktu, cievnych mozgových príhod, dochádza k poruchám prekrvenia končatín.

Vysoká hladina kyseliny močovej
Kyselina močová je odpadová látka, ktorá vzniká pri látkovej premene tzv. purínov, ktoré sa tvoria v tele alebo ich prijímame v strave. Hladina sa zvyšuje pri jej zvýšenej tvorbe alebo nedostatočnom vylučovaní, čo sa deje aj pri poškodení obličiek. Vysoká hladina sa nemusí nijako prejaviť, inokedy sa môžu tvoriť močové kamene, môže vzniknúť poškodenie obličiek v dôsledku ukladania kryštálikov kyseliny močovej v tkanive obličiek alebo dna. Dna je choroba, ktorú spôsobuje ukladanie kryštálikov kyseliny močovej v kĺbe a následný zápal. Prejavuje sa silnými záchvatmi bolesti, najčastejšie kĺbu palca na nohe.

Sklon k infekciám
Pacienti s ochorením obličiek majú oslabenú obranyschopnosť, čo môže spôsobiť častejšie alebo ťažšie liečiteľné infekčné ochorenia. Aby sa znížila ich pravdepodobnosť, chorí sú obyčajne zaočkovaní proti chrípke a pred začatím dialyzačnej liečby aj proti infekčnej žltačke typu B.

Obličková choroba kostí
Zdravé obličky regulujú hladinu vápnika a fosforu v krvi. Tieto minerály pomáhajú udržiavať pevnosť a zdravie kostí. Pri chronickom ochorení obličiek je porušená rovnováha týchto minerálov a v obličkách sa netvorí dostatok aktívneho vitamínu D, čo zhoršuje vstrebávanie vápnika z potravy. Dôsledkom je, že kosti strácajú pevnosť, objavuje sa bolesť a hrozí vyššie riziko zlomenín. Porucha minerálového a kostného metabolizmu však poškodzuje aj iné orgány – srdce, cievy či pľúca.

Zlyhanie obličiek

Ktorákoľvek z chorôb obličiek môže spôsobiť zníženie ich funkcie. Vyvolávajúce príčiny zlyhania obličiek sú veľmi rozmanité – od otráv až po chronické choroby obličiek napr. pri vysokom krvnom tlaku.
** O zlyhaní obličiek**
hovoríme pri poklese ich funkcie na 10 až 20 percent normy. Strácajú schopnosť vylučovať odpadové látky a vodu a naruší sa rovnováha solí a kyslosti organizmu. Môže sa znížiť množstvo moču, organizmus zadržiava vodu, v dôsledku čoho vznikajú opuchy. Hromadenie vody v pľúcach môže dokonca ohroziť život. Zvyšujúca sa koncentrácia odpadových látok môže poškodzovať srdce a mozog.
** Príznaky zlyhania obličiek:**
apatia; slabosť; bolesť hlavy; hnačka; zvracanie; bolesti kostí; opuchy; bolesť na hrudníku; svrbenie a bledé sfarbenie kože

Chronické ochorenie obličiek

Funkcia obličiek sa pri chronických ochoreniach stráca postupne a neraz bez príznakov. Liečba a prognóza závisia od toho, v akom štádiu sa ochorenie odhalí a do akej miery sú už obličky poškodené. Pri poklese ich činnosti asi na polovicu už ide o obličkovú nedostatočnosť. Koncentrácia toxických látok v organizme sa začne zvyšovať, no telo je ešte schopné vykonávať všetky funkcie.

Rizikové faktory obličkovej nedostatočnosti
Najčastejšími príčinami, ktoré postupne zhoršujú funkciu obličiek a môžu viesť až k ich úplnému zlyhaniu, sú najmä:
- dlhoročná cukrovka
- nekontrolovaný, resp. nedostatočne liečený vysoký krvný tlak
- chronický zápal obličkových klbôčok
- chronický zápal obličkových kanálikov, niekedy spôsobený obličkovými kameňmi
- dlhodobé a nadmerné užívanie liekov proti bolesti (môže spôsobiť nebakteriálny zápal obličkových kanálikov)
- prekážka v močových cestách (napr. obličkové kamene, nádor, u mužov zväčšená prostata)
- polycystické ochorenie obličiek (dedičné ochorenie charakteristické vznikom veľkého množstva cýst)
- opakované infekcie v močovej sústave
- ateroskleróza – kôrnatenie tepien (tzv. ischemická nefropatia)
- vývojové deformácie alebo abnormality močových ciest
- autoimunitné ochorenia, ktoré ovplyvňujú imunitný systém celého tela (napr. lupusová nefritída, Goodpastureov syndróm)
- niektoré iné ochorenia alebo stavy po operáciách obličiek

Príznaky chronického ochorenia obličiek
Prvé príznaky sa často objavujú až pri znížení obličkovej činnosti o 35 až 40 percent, niekedy dokonca aj neskôr. Patrí medzi ne:
- bolesť hlavy
- slabosť, rýchla únava
- nechutenstvo, opakované zvracanie
- častejšie močenie – najmä v noci
- zvýšený pocit smädu
- bledá koža
- vysoký krvný tlak
- vznik anémie, poruchami v zložení krvi s nedostatkom vápnika a nadbytkom fosforu, draslíka, často aj sodíka a kyseliny močovej. Zároveň chýba vitamín D a zvyšuje sa kyslosť krvi.

Ako lekár zistí, že obličky nie sú v poriadku

Vyšetrenie krvi a moču
Odborníci odporúčajú tri jednoduché testy na zistenie ochorenia obličiek: zmeranie krvného tlaku, zistenie prítomnosti proteínov alebo krvi v moči a vyhodnotenie glomerulárnej filtrácie založenej na meraní hladiny kreatinínu v sére. Meranie hladiny kyseliny močovej v krvi poskytne ďalšie informácie.

Albumín a proteíny v moči
Zdravé obličky sa dokážu zbaviť odpadových látok, ale bielkoviny si ponechajú. Pri včasných štádiách ochorenia obličiek sa dostáva do moču proteín zvaný albumín. Spočiatku sa dostáva do moču len malé množstvo albumínu a tento stav sa označuje ako mikroalbuminúria. Keď sa funkcia obličiek časom ešte zhoršuje, množstvo albumínu a iných proteínov v moči sa zvyšuje a tento stav sa volá proteinúria. Lekár ju môže zistiť jednoduchým testom.

Iné vyšetrenia
Keď testy krvi a moču upozornia na zníženú činnosť obličiek, lekár by mal urobiť doplňujúce vyšetrenia, ktoré pomôžu určiť príčiny problému. Používajú sa zobrazovacie techniky ako ultrazvuk, počítačová tomografia (CT) a magnetická rezonancia, ktoré odhalia nezvyčajné výrastky a prekážky v močových cestách. V niektorých prípadoch sa môže urobiť odber malej vzorky obličkového tkaniva (hlavne na účely presnej diagnózy obličkového ochorenia).

debata chyba