Rakovina, žltačka aj zápal mozgových blán - očkovanie môže pomôcť

Dospievajúce dievčatá a chlapcov ohrozuje rad ochorení, proti ktorým však existuje ochrana v podobe očkovania.

30.05.2011 13:51
očkovanie, doktorka, žltačka, pacient Foto:
Očkovať napríklad proti kliešťovej encefalitíde sa oplatí najmä mladšie deti, ktoré sa pohybujú v prírode.
debata

Ide napríklad o žltačku A a B, meningokokové infekcie, klieštový zápal mozgových blán a u dievčat rakovina krčka maternice prenášaná vírusom HPV. Ďalšie riziká prinášajú problémy spojené s dospievaním, napríklad poruchy príjmu potravy alebo sexuálne prenosné choroby.

„Napríklad pri žltačke A a B sú dospievajúci rizikovou skupinou, pretože viac cestujú a žijú spoločenským životom. Navyše majú sklon riziko podceňovať,“ uviedla Miriam Schejbalová, lekárska z očkovacieho centra v Prahe.

„Okrem vakcín proti žltačke A a B však pomôže aj dôsledná hygiena, opatrnosť pri cestovaní a vyhýbanie sa sexuálnej promiskuite a injekčne aplikovaným drogám,“ poradila lekárka.

Meningokokové infekcie spôsobia ročne niekoľko desiatok ochorení, až desať percent sa môže skončiť smrťou. Ohrozené sú najmä malé deti a dospievajúci, u ktorých sa zvyšuje riziko fyzického a psychického vyčerpania vyplývajúce z ich životného štýlu, ku ktorému patrí ponocovanie, alkohol, prípadne drogy. „Meningokok sa prenáša kýchnutím, bozkávaním alebo len obyčajným pitím z jednej fľaše od nosiča nákazy,“ varovala lekárka. Počas niekoľkých hodín je život pacienta ohrozený.

Prepuknutiu choroby sa dá brániť posilňovaním imunity pravidelným športom, častým pobytom v prírode a zdravým životným štýlom. Ochranu ponúka očkovanie, pri vakcíne, za ktorú sa platí, stačí jedna dávka. Niektoré poisťovne ponúkajú zľavy na vakcínu proti meningokokom napríklad pre deti do dvoch rokov.

Zápal mozgových blán spôsobený kliešťom (kliešťová encefalitída) môže mať trvalé následky, dokonca môže skončiť smrťou. Dospievajúci sú ohrození, pretože sa často pohybujú v prírode, kde môžu kliešťa chytiť. Očkuje sa v troch dávkach a mnoho rodičov nedá svoje deti zaočkovať napríklad aj preto, že ide o finančne náročnejšie očkovanie. Aj tu platí, že niektoré poisťovne prispievajú pri očkovaní pacientom do určitého veku, najčastejšie čiastočnou alebo plnou úhradou poslednej z troch očkovacích dávok.

Rakovinu krčka maternice spôsobuje vírus HPV, ktorý postihuje ženy aj mužov. Prenáša sa sexom. Je vysoko nákazlivý, stačí sa s ním stretnúť raz v živote. Väčšina sexuálne aktívnych žien aj mužov sa počas života nakazí. Kondóm chráni len čiastočne. Najspoľahlivejšou prevenciou je nákaze sa vyhnúť – iná ochrana než verný partnerský vzťah, používanie kondómu a očkovanie nie je. Podľa niektorých lekárov by však očkovanie proti HPV vírusu malo byť povinné a odporúčajú ho všetkým dievčatám od 10 rokov, očkovať je možné vraj až do 45 roku života (pokiaľ vírus nie je už v tele prítomný). Trojvakcínu si však pacientky hradia samy.

debata chyba