Našli lieky na smrteľný typ rakoviny kože

Pacientom s pokročilou rakovinou kože by už čoskoro mohli pomôcť predĺžiť život dva nové lieky, ktoré dosahujú lepšie výsledky ako tradičná chemoterapia.

08.06.2011 16:09
leto, pláž, more, dovolenka, slnečník,... Foto:
Rakovinu kože si môžu ľudia privodiť nadmerným slnením v lete na pláži alebo v soláriách.
debata

Liek s názvom vemurafenib otestovali na 675 pacientoch s rozvinutým melanómom. Užívali dve tablety denne a 84 percent z nich bolo po šiestich mesiacoch stále nažive. Chemoterapia dokáže takto predĺžiť život „len“ 64 percentám pacientov, uviedli výskumníci na konferencii Americkej spoločnosti klinickej onkológie.

Vemurafenib funguje ovplyvňovaním génu BRAF, ktorý má asi polovica pacientov, ktorým sa rakovina rozšírila do ďalších orgánov a ich šance na vyliečenie sú veľmi malé. Britskí výskumníci z Inštitútu pre výskum rakoviny boli výsledkami takí nadšení, že klinické testy predčasne prerušili, aby mohli vemurafenib užívať pacienti zo všetkých testovaných skupín, teda aj tí z kontrolnej vzorky, ktorým bolo podávané neúčinné placebo, informovalo spravodajstvo BBC News.

Medzitým klinické testy ďalšieho lieku ipilimumab ukázali, že tiež dokáže predĺžiť život ľuďom s pokročilou rakovinou kože. Pacientom v takomto štádiu ochorenia lekári zvyčajne odhadujú pár týždňov až mesiacov života, no tieto nové lieky dokázali predĺžiť ich život aj o niekoľko rokov. Päť rokov po začiatku skúšania liekov na ľuďoch je stále nažive aspoň jeden pacient. Teraz prebieha výskum, či by vemurafenib mohol byť použitý aj pri liečbe, resp. predĺžení života pacientov s rakovinou vaječníkov, štítnej žľazy a hrubého čreva.

Oba lieky v súčasnosti posudzujú európske úrady dohliadajúce na trh s liečivami a dostupné by mohli byť už o niekoľko mesiacov. Ich nevýhodou však bude cena. Lieky budú stáť niekoľko desiatok tisíc eur.

„Toto je najväčší úspech v liečbe melanómu za posledných tridsať rokov,“ vyhlásil profesor Richard Marais, ktorý upozornil na dôležitosť génu BRAF pri liečbe rakoviny kože. „Výsledky sú dôkazom, že cieľová génová terapia môže fungovať a naznačujú, akým smerom by sa mal vývoj liekov uberať. Podarilo sa dosiahnuť enormný pokrok.“ Profesor Peter Johnson z Cancer Research UK vyzdvihol, že „sa podarilo vyvinúť prvé lieky na tento najnebezpečnejší typ rakoviny kože“.

debata chyba