Fakty o cukrovke: ročne pribudne 7 miliónov chorých

Diabetes je chronické ochorenie, pri ktorom telo nevytvára alebo riadne nevyužíva inzulín. Inzulín je hormón, ktorý pomáha telu využiť energiu z cukru, škrobov a inej stravy. Výsledkom je, že telo nedostáva energiu, ktorú potrebuje, a nemetabolizovaný cukor (glukóza) sa hromadí v krvi, čo spôsobuje poškodenie tela a jeho systémov.

22.06.2011 06:00
cukrovka, diabetes, test, vyšetrenie, cukor v krvi Foto:
Diabetes ohrozuje ľudí v každom veku.
debata

Ľudovo sa toto ochorenie nazýva úplavica cukrová alebo cukrovka.

Glukóza je vo forme cukru produkovaná, keď telo trávi karbohydráty (cukry a škroby). Glukóza je pre telo hlavným zdrojom energie, ktorú potrebuje. Keď inzulín chýba alebo je neúčinný, hladina glukózy v krvi (krvný cukor) stúpa. Vysoké hladiny glukózy v krvi môžu viesť k obom krátko- aj dlhodobým problémom.

Existujú rozličné typy diabetu (hlavné podoby sú: 1. typu, 2. typu, gestačný), každý s nepatrne sa meniacimi symptómami a liečbami. Všetky majú vážne dôsledky, ak sa neliečia. Ak ste doteraz tak neurobili, prosíme, aby ste vhodné možnosti liečby vášho diabetu prediskutovali s vaším lekárom.

Fakty o cukrovke

– Počet pacientov na celom svete sa blíži k číslu 246 miliónov. Očakáva sa, že toto číslo vzrastie do roku 2025 na 380 miliónov.
- Každých 10 sekúnd niekto na svete zomrie na komplikáciu diabetu.
- Každý rok sa vyvinie u ďalších 7 miliónov ľudí.
- Ide o štvrtú najčastejšiu príčinu úmrtí na svete, každý rok zomrie na jeho dôsledky alebo komplikácie s ním spojené 3,8 milióna ľudí.
- Ohrozuje ľudí v každom veku.
- Viac ako 50 percent tých, ktorí ochoreli na diabetes 2. typu, mohlo svojmu ochoreniu predísť.
- India má najväčšiu populáciu ľudí s diabetom na svete, pričom sa odhaduje na 41 miliónov ľudí, čo predstavuje 6 percent jej dospelej populácie.
- V Číne, kde je diabetom postihnutých 4,3 percenta populácie, sa očakáva, že v nasledujúcich 20 rokoch počet ľudí s týmto stavom presiahne 50 miliónov.
- Každoročne sa diabetes 1. typu objaví približne u 70-tisíc detí vo veku 14 a menej rokov.
- Celosvetovo predstavujú priame náklady na ochorenia súvisiace s diabetom sumu medzi 2,5 až 15 percent ročných nákladov na zdravotnú starostlivosť.
- Hlavné náklady tejto zdravotnej starostlivosti o diabetikov súvisia s ich predčasným úmrtím, invaliditou spôsobenou komplikáciami, ako sú ochorenia srdca, obličiek, očí a dolných končatín, ktorým je možné zabrániť adekvátnou liečbou.
- Na Slovensku bolo k 31. 12. 2009 evidovaných 337 187 diabetikov, z toho diabetikov 2. typu bolo 303 265.

Vysoké sú aj čísla, ktoré udávajú prevalenciu (výskyt v populácii) komplikácií diabetu na Slovensku
obličkové komplikácie: 37 134 (z toho dialyzovaní 1 218, transplantova­ní 199)
očné komplikácie: 62 503 (z toho slepí 997)
infarkt myokardu: 22 849
cievna mozgová príhoda: 24 180
amputácia dolnej končatiny: 4 292
vysoký krvný tlak: 175 502
porucha metabolizmu tukov: 148 344

Aké sú príznaky diabetes
- nadmerný smäd
- časté močenie
- pomalé hojenie rán
- rozmazané videnie
- únava alebo ospalosť
- ťažko sa hojace rany alebo modriny
- prudká strata hmotnosti
- suchá, svrbiaca pokožka
- strata citu v rukách alebo chodidlách

Typy diabetu

Diabetes mellitus I. typu: vznik a nástup tohto typu cukrovky sa nedá ovplyvniť, pretože ide o autoimunitné ochorenie, čo znamená, že organizmus sám zničí bunky v pankrease (Langerhansove ostrovčeky), ktoré produkujú inzulín.
- Ochorenie je typické pre mladších ľudí do 35 rokov s rýchlou deštrukciou buniek produkujúcich inzulín.
- K príznakom patrí: malátnosť, nadmerné pitie, časté močenie, chudnutie, bolesti brucha, zvracanie, opakované infekcie. Pri týchto prejavoch treba vyhľadať lekára, aby nedošlo k rozvratu vnútorného prostredia s rizikom rozvoja poruchy vedomia. Títo pacienti musia byť od začiatku liečení inzulínom. Súčasťou liečby je správny diétny stravovací režim.

Diabetes mellitus 2. typu. Na jeho vzniku sa podieľajú viaceré faktory: genetické (častejší výskyt v rodinách diabetikov) a vonkajšie vplyvy (obezita, nevhodné zloženie potravy, nadmerný príjem kalórií, slabá fyzická aktivita, stres).
- Pri cukrovke 2. typu organizmus produkuje vlastný inzulín, jeho účinok je však nedostatočný. Na dosiahnutie rovnakého účinku ako u zdravého človeka je potrebná vyššia hladina inzulínu. Pri tomto type ochorenia postupne dochádza k vyčerpaniu schopnosti buniek pankreasu produkovať inzulín. Tento typ sa prejavuje skôr v dospelosti a vo vyššom veku.
- Možno mu predísť alebo ho aspoň oddialiť udržiavaním optimálnej hmotnosti, vyváženým jedálničkom, pravidelným spánkom, vyhýbaním sa stresu, prejedaniu sa, konzumácii alkoholu a fajčeniu. Ideálna je pravidelná fyzická aktivita.

Príznaky pri tomto type sú menej výrazné ako pri 1. type, často sa zistí náhodne (pri odbere krvi alebo moču, pri predoperačnom vyšetrení, pri opakovaných infekciách močového traktu, častejšie sú tiež hubovité ochorenia, zle hojace sa rany) alebo prítomnosť diabetu odhalí až nález orgánových komplikácií.

Základom liečby je vždy úprava diétnych a režimových opatrené (diéta, redukcia hmotnosti, pravidelný pohyb), nasleduje liečba tabletkami, ak je to nutné, aj inzulínom.

Tehotenský diabetes – ide o poruchu regulácie hladiny cukru v krvi, ktorá sa objavuje u tehotnej ženy, hoci predtým jej ochorenie nediagnostikovali. Tento typ postihuje 10 percent tehotných žien. Jeho hlavným následkom býva zvýšený rast plodu. Tým, že dieťa je veľké, je aj tehotenstvo ťažšie a pôrod komplikovanejší. Plod je ohrozený vnútromaternicovým odumretím a vznikom vývojových porúch. Matka má zvýšené riziko, že sa u nej prejaví diabetes 2. typu.

MODY diabetes je podmienený zmenou génov a diagnostikuje sa mladým ľuďom. Má mierny priebeh a väčšinou stačí liečba diétou a tabletkami. Pri tomto type ide o genetické predispozície, objavuje sa minimálne v dvoch generáciách v jednej rodine.

LADA – latentný, teda pomalý, neskorý autoimunitný diabetes 1. typu, ktorý sa vyskytuje u dospelých. Klinické príznaky sú miernejšie, zvyškové funkcie ß-buniek, ktoré produkujú inzulín, môže pretrvávať aj niekoľko rokov.

debata chyba