O zuby sa staráme pramálo, tvrdí odborníčka

Zuby Slovákov sú v čoraz horšom stave. Dnešné deti majú zuby viac pokazené ako ich rodičia, slovenské deti majú najhoršie zuby v únii.

22.07.2011 06:00
zubný lekár - konzultácia - ošetrenie -... Foto:
Každý deň si treba zuby umývať správnou kefkou a používať pri tom správnu techniku, tvrdí doktorka Vladimíra Balogová-Kasajová.
debata

„Žiaľ, je to pravda. Navyše najviac k tomuto stavu prispieva malý záujem a možno aj malá informovanosť zo strany rodičov,“ hovorí doktorka Vladimíra Balogová-Kasajová z bratislavskej zubnej ambulancie vkDent. „Mnohí dnešní rodičia majú veľa povinností a nevládzu alebo nechcú riešiť, či a ako si ich deti umyli zuby. Mnoho detí si navyše už od útleho detstva osvojilo nesprávne stravovacie a hygienické návyky.“

Ako sa teda o zuby riadne starať?
Každý deň si ich treba umývať správnou kefkou a používať pritom správnu techniku. Treba tak urobiť po raňajkách a po večeri. Po umytí zubov sa neodporúča už nič jesť, najmä večer. Treba tiež pravidelne navštevovať svojho stomatológa, absolvovať minimálne dvakrát ročne preventívnu prehliadku, profesionálne čistenie zubov a pravidelnú fluoridáciu.

Kedy sa má začať starostlivosť o chrup u detí?
Hneď po prerezaní prvého zuba. Je dobré, keď matka dieťaťu po dojčení pretrie zúbky navlhčenou gázou, aby sa na zuboch nezachytávali nebezpečné povlaky.

Kedy a ako zuby čistiť?
Ak má človek správne pomôcky a osvojenú správnu techniku čistenia, stačí, keď si čistí zuby dvakrát denne. Po každom jedle treba dodržať dvadsaťminútovú pauzu a až potom zuby vyčistiť.

Má výživa vplyv na kazivosť zubov?
Samozrejme, a veľký. Treba obmedziť sladkosti, vyhýbať sa častej konzumácii jedál, zobkanie počas celého dňa sa neodporúča, pretože zabezpečuje sústavne nízke pH v ústach, a tým aj vyššiu kazivosť zubov. Treba jesť dostatok tvrdých syrov a tvrdej zeleniny, mať dostatočný pitný režim, pričom najlepšia je čistá voda.

Čo s krivými zubami? Do akého veku sa dajú napraviť strojčekom?
Strojček môžete nosiť v ktoromkoľvek veku, deti ho však lepšie znášajú, aj úprava zubov v mladšom veku je rýchlejšia. Navyše deťom – na rozdiel od dospelých – do 18. roku veku prispieva na strojček aj zdravotná poisťovňa.

Je pravda, že ak sa kazia mliečne zuby a rodičia im nevenujú pozornosť, rovnako kazivé môžu byť aj trvalé zuby?
Keď sú mliečne zuby veľmi pokazené, trvalé sa prerezávajú do infekčného prostredia, v ktorom im hrozí väčšie riziko pokazenia. Ako vo všetkom u detí aj ich orálne zdravie závisí najmä od rodičov. Ak v dieťati nevypestujú návyk správne si čistiť zuby, je viac ako pravdepodobné, že sa mu budú kaziť aj trvalé.

Čo robiť, ak sa zlomí trvalý zub?
Čo najskôr vyhľadať stomatológa. Dnes sú k dispozícií naozaj veľmi kvalitné materiály, ktorými sa dá zreštaurovať zlomený zub tak, že si nikto nič nevšimne. Ak sa zlomil väčší kúsok zuba, treba si ho vždy uschovať, napríklad v nejakej vlhkej vreckovke. Ak vyhľadáte stomatológa včas, tento kúsok možno „prilepiť“ späť.

Pomáha u detí pečatenie zubov? Ak áno, v čom a kedy pečatiť?
Áno, je to jeden z najúčinnejších spôsobov prevencie proti zubnému kazu. Rýchly, bezbolestný a neinvazívny. Zubný kaz sa najčastejšie vytvára na zadných zuboch, v ich hlbokých jamkách a ryhách. Spočíva v tom, že po vyčistení a špeciálnej úprave jamiek a rýh sa tieto zalejú špeciálnou hmotou – pečatidlom. Takto upravený zub má oveľa väčšiu šancu "prežiť” bez pokazenia mnoho rokov. Ideálne je pečatiť hneď po prerezaní prvých trvalých zubov, čiže v šiestich rokoch. Samozrejme, každý chrup je individuálny, a preto je dobré absolvovať s dieťaťom pravidelné prehliadky aspoň raz za pol roka, pri ktorých rodičov na všetky potrebné zákroky upozorní ošetrujúci stomatológ.

Koľko stojí pečatenie jedného zuba?
Je to individuálne. Závisí to od lekára, od druhu materiálu a od náročnosti postupu, akým sa pečatenie robí. U nás ryhy pred pečatením vyčistíme pieskovaním a vydezinfikujeme celú pečatenú plochu HealOzonom. Tak zabezpečíme dokonalé zapečatenie zuba bez nebezpečných baktérií, ktoré by ho mohli pokaziť pod pečatidlom.

A čo fluoridácia?
Ak sa robí správne, pravidelne a po dôkladnom očistení zubov, dokáže posilniť sklovinu a zabrániť vzniku nových kazov.

Zubné náhrady nepotrebujú len starí ľudia, nosia ich aj mladí. Z akého dôvodu?
Ak myslíte vyberacie náhrady, mladí si ich dávajú jedine z finančného dôvodu. V opačnom prípade, ak ide o stratu zubov u mladých ľudí, skôr siahajú po mostíkoch alebo implantátoch.

Ceny protetiky každý rok stúpajú. Sú pacienti ochotní investovať do svojho chrupu?
Vždy to závisí od konkrétneho pacienta a od konkrétnej situácie, ktorú chce riešiť. Náhrady zubov patria k finančne najnáročnejším zákrokom. Vždy sa snažíme nájsť rozumný kompromis medzi tým, čo pacient potrebuje, a jeho finančnými možnosťami.

Pre koho je aká náhrada vhodná?
To je prísne individuálne. Závisí to od toho, čo pacient chce dosiahnuť a aké sú jeho finančné možnosti.

O čom musí byť pacient pred začatím výkonu informovaný?
O presnom postupe, možných komplikáciách, dĺžke ošetrenia a o cene výkonu.

Mnohí si myslia, že keď majú „umelé“ zuby, nemusia sa o ne starať…
Práve naopak, ak máte akúkoľvek náhradu, zubnú hygienu musíte zvýšiť. Pri nasadení každej náhrady lekár pacientovi vysvetlí alebo ukáže, ako a čím si treba náhradu čistiť.

Čo robiť, ak pri nosení náhrady bolia a krvácajú ďasná, náhrady nesedia, padajú…
Treba sa poradiť so svojím lekárom, zistiť príčinu ťažkostí a podľa toho zvoliť správny plán ošetrenia.

Vzťahuje sa aj na zubné náhrady záručná lehota?
Áno, tak ako na všetky práce v ústach. Závisí od lekára, akú záručnú lehotu pacientovi poskytne, minimálne by to však mali byť dva roky.

Je aj na Slovensku záujem o novinky? Aké sú najnovšie metódy zubných náhrad?
Myslím, že medzi tie najspoľahlivejšie a najžiadanejšie náhrady chýbajúcich zubov patria práve zubné implantáty. V rámci ich vývoja je na zubnom trhu veľa inovácii a výskumov, ktoré sa zaoberajú zdokonaľovaním implantačných systémov. Ich cena závisí od typu implantátu, jedny z najkvalitnejších stoja približne 800 až 900 eur. Táto suma je za jeden implantát.

debata chyba