Koniec tyčinkám, sponkám, kľúčom. Uši sa správne čistia prstom

Vatové tyčinky, sponky do vlasov, kľúče od auta... To všetko sú predmety, ktoré sme schopní vopchať do ucha s cieľom dokonale ho vyčistiť. "Zakázal by som to nielen dospelým, ale aj deťom," protestuje otorinolaryngológ Juraj Klačanský z ORL kliniky v ružinovskej nemocnici.

27.07.2011 14:00
ucho, uši, prst, maz, čistenie, ušný, sluch Foto:
Pri každom "strkaní" akéhokoľvek predmetu do ucha sa vystavujeme nebezpečenstvu, že si doň zavedieme bakteriálnu infekciu.
debata

Dodal, že do zvukovodu sa nemá hlboko siahať. Uši sa majú čistiť krátko po osprchovaní, a to končekom malíčka. Vytrieť len to, kam prst dočiahne.

Ušný maz, ktorý produkujú špeciálne žľazy, má vo zvukovode svoju nenahraditeľnú funkciu. Má horkú chuť, žltú alebo hnedú farbu a je lepkavý. Vďaka tejto vlastnosti chráni ucho pred tým, aby doň nič nenapadalo (napríklad piesok). Zvukovod je totiž jediná dutina v tele vystlaná kožou, ktorá pokračuje až po blanku bubienka. V nose, ústach a genitálnom otvore sú sliznice. Vďaka mazu sa koža sama čistí. Zabíja dokonca baktérie, plesne a vírusy. Azda preto naše staré mamky hovorievali, že ušný maz je balzam na pery, ktorý si poradí aj s oparom.

Pri každom „strkaní“ akéhokoľvek predmetu do ucha sa vystavujeme nebezpečenstvu, že si doň zavedieme bakteriálnu infekciu. Uši môžu potom nepríjemne svrbieť, bolieť, hrozí aj zapáchajúci výtok. Lekár Klačanský upozornil aj na ďalšie riziká, ktoré z čistenia uší vyplývajú. „Keď zbavujete kožu ochrany, mechanicky ju dráždite. V snahe o najideálnejšiu hygienu si môžete maz zatlačiť hlbšie, čím si v uchu vytvoríte zátku. Tým uzavriete celý zvukovod a budete horšie počuť. Potom prídete k nám, my vám to vystriekame a vyčistíme.“

Otorinolaryngológ Juraj Klačanský. Foto: Dana Závadová
Otorinolaryngológ Juraj Klačanský Otorinolaryngológ Juraj Klačanský.

Sú ľudia, ktorým sa ušný maz tvorí vo väčšej miere, rovnako, ako sú ľudia, ktorým vypadávajú vlasy viac ako iným. „Tí by si ho už tobôž nemali vytierať tyčinkami, oni naozaj riskujú, že si ho zatlačia hlbšie,“ varuje Klačanský (na obrázku z jeho archívu). Týmto ľuďom radí chodiť na výplachy k ušnému lekárovi podľa toho, ako rýchlo sa ucho upchá, povedzme raz za tri mesiace. Ak je maz zatvrdnutý, pred výplachom doň netreba doma kvapkať olej. Lekár si s ním poradí.

Ucho sa dá vypláchnuť aj doma, „dvadsiatkou“ striekačkou. Stačí naplniť ju vodou telovej teploty a obsah nastriekať do ucha. Odborníci to však neodporúčajú. Oni vedia lepšie, ako silno striekať, ktorým smerom a najmä koľko treba vody.

„Voľnopredajné ušné spreje zásadne neodporúčam,“ povedal Klačanský a vysvetlil, že ich používanie zvyšuje pravdepodobnosť ušných problémov. „Rušia samočistiacu schopnosť kože vo zvukovode a zvyšujú náchylnosť bolestivých zápalov,“ uzavrel.

debata chyba