Zelený čaj, zázvor a kurkuma liečia artériosklerózu

Každá choroba v sebe skrýva zákernosť. Občas je bolesť pozitívna v zmysle, že na ochorenie upozorní.

02.01.2013 13:20
kurkuma Foto:
Kurkuma pomáha pri arterioskleróze.
debata (1)

Artérioskleróza však, žiaľ, patrí k chorobám, ktoré pacient spravidla spozoruje, až keď už je neskoro.

Artérioskleróza „chodí“ ruka v ruke s anginou pectoris, arytmiou srdca, srdcovou nedostatočnosťou, infarktom myokardu a mozgovou mŕtvicou. Kto s ňou má do činenia, tomu, laicky povedané, zhrubnú cievy a zúži sa ich priechodnosť.

Čo pomáha?

Zelený čaj
Je bombou v liečbe artériosklerózy, pretože znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi (cholesterolové plaky nebudú mať šancu usadiť sa na stenách ciev) a zvýši podiel dobrého cholesterolu (ktorý „čistí“ usadeniny zo stien ciev). Okrem toho má pozitívny vplyv na krvný tlak, ktorý sa považuje za jeden zo spúšťačov tohto ochorenia. Aby bol zelený čaj účinný, odporúča sa ho piť k hlavným jedlám.

Zázvor
Obsahuje tzv. gingeroly podobné aspirínu. Kto teda konzumuje zázvor, znižuje riziko upchatia ciev. Aby to bolo presné, odporúča sa denne konzumovať päť gramov zázvora. Znižuje zároveň riziko mozgovej mŕtvice. Zázvorový čaj je hotový, ak jeho narezané kúsky zalejeme vriacou vodou. Dostať do tela ho možno aj inak, napríklad konzumáciou – s mäsom, zeleninou, v pečive či v jogurte.

Kurkuma
Látky, ktoré obsahuje, majú podľa vedcov, ktorí ju podrobne skúmali, antioxidačné vlastnosti, vďaka ktorým chránia tepny pred škodlivým ukladaním tuku. Stačia malé dávky kurkumy, aby pomohla. Pije sa ako čaj alebo používa v kuchyni ako korenina. V jej prípade neplatí úslovie „všetko s mierou“. Aby sa v nej totiž prejavili jej artérioskerotické účinky, treba ju konzumovať veľa a často.

1 debata chyba