Čo srdcu pomáha? Hýbte sa a zrušte slané jedlá

Či už máte problémy s vysokým krvným tlakom, alebo sa im chcete len vyhnúť, v oboch prípadoch by ste mali dávať pozor nielen na to, čo zjete, ale aj aký životný štýl vyznávate.

15.09.2011 07:00
chôdza, pohyb, turistika Foto:
Aktívny spôsob života udrží v správnej kondícii nielen srdce, ale aj celý organizmus.
debata

Nadmernou konzumáciou alkoholu, fajčením, prejedaním sa či sedavým spôsobom života sa totiž nikdy k zdravým hodnotám krvného tlaku nedopracujete.

1) Hýbte sa

Ak trpíte obezitou, prípadne máte sedavé zamestnanie, určite by ste sa mali donútiť k pravidelnému aeróbnemu cvičeniu. Aktívny spôsob života udrží v správnej kondícii nielen srdce, ale aj celý organizmus. Pomôcť pritom môže aj obyčajná rýchla chôdza. Ak zvolíte správne tempo primerané vášmu veku a hmotnosti a, samozrejme, aj správnu techniku, už tridsaťminútová prechádzka môže prispieť k zlepšeniu funkčnej zdatnosti srdcovo-cievneho systému.

2) Obmedzte slané jedlá

Odporúčaná denná dávka prijímanej soli je 2 až 4 gramy, v skutočnosti však väčšina ľudí denne s potravinami skonzumuje až jej štvornásobok. Priveľa soli pritom poškodzuje steny ciev, ktoré sa stávajú tuhšie a tým menej elastické. Lekári preto odporúčajú vyhnúť sa vareniu so soľou a skôr len mierne dosoliť hotové jedlá. Zdravšou náhradou v tomto prípade pritom nie je ani morská soľ, ktorá je z chemického hľadiska rovnaká ako kamenná soľ. Používať by sa mali skôr draslíkové soli. Úplným znížením spotreby soli si nielenže znížite krvný tlak, ale aj riziko srdcovo-cievnych ochorení.

3) Vyhýbajte sa alkoholu

Len málokto si počas večernej zábavy či rodinnej oslavy uvedomí, ako výrazne môže zvýšiť krvný tlak nadmerná konzumácia alkoholu. Dôvodom môže byť aj to, že hypertenzia sa neprejaví hneď, ale až s určitým časovým odstupom. Bezprostredne po vypití alkoholu najskôr dochádza k poklesu krvného tlaku v dôsledku rozšírenia ciev, do 24 hodín sa však tlak zvýši. Môžu za to rôzne metabolické procesy, ktoré prebiehajú v našom tele, ale aj neskoršie zúženie ciev.

4) Pite veľa tekutín

Ak vám poklesol krvný tlak, vypite pár pohárov chladnej vody. Osvojiť by ste si však mali skôr pravidelné pitie v malých častých dávkach, ako nárazové vypitie veľkého množstva. Najlepšia je čistá voda, pomôcť však môže aj minerálna voda či slabší čaj. Naopak, pri zvýšení tlaku lekári odporúčajú veľkú šálku teplého relaxačného čaju z medovky či mäty piepornej. Ako dobrá prvá pomoc poslúži aj horčík, ktorý možno kúpiť v každej lekárni.

5) Pravidelne si merajte tlak

Okrem správnej životosprávy a životného štýlu lekári odporúčajú aj pravidelné meranie krvného tlaku. U ľudí, ktorí doteraz nemali problémy s tlakom, postačí, ak si ho doma preventívne zmerajú raz za pol roka. Tí, ktorých tlak trápi už dlhší čas, by si ho mali merať dvakrát za deň – ráno a večer. Pravidelné meranie krvného tlaku by si mali osvojiť aj fajčiari či ľudia, ktorých blízki príbuzní majú ťažkosti s tlakom.

debata chyba