Finalisti sa popasujú so stresom aj s cigaretami

Pravda vám predstavuje piatich finalistov, ktorí sa v rámci seriálu Zdravé srdce pokúsia pod vedením garantky seriálu MUDr. Kataríny Dulkovej dostať svoj krvný tlak pod kontrolu.

18.09.2011 14:40
debata

Vladimír Fajnor (55)

podnikateľ
Snažím sa tlak držať na nízkych hodnotách

Vladimír Fajnor, zdravé srdce
Vladimír Fajnor, zdravé srdce Vladimír Fajnor, zdravé srdce

Moje problémy s krvným tlakom skôr súvisia s myslením ako so stravovaním. Vnímanie dennej reality na mňa pôsobí negatívne, mám potom problémy s tlakom, a tak sa snažím niečo s tým robiť. Pomáha mi najmä jazda na koni. Odkedy sa liečim na tlak, výrazné zmeny v životospráve som neurobil. Už 25 rokov dodržiavam pravidlá delenej stravy, nejem rafinovaný cukor a bielu múku. Mám však rád tučné mäso a čokoľvek vyprážané – mäso, syr aj zeleninu. Snažím sa to kompenzovať zeleninou. Raňajkujem ovocie, prípadne cereálne pečivo. Obedujem mäso so zeleninou, vynechávam prílohy. Večeriam tiež mäso so zeleninou, prípadne zemiaky či ryžu so zeleninou. Nezabúdam ani na lieky. Predpísané mi zabrali vynikajúco, tak k ich užívaniu mám pozitívny vzťah. Nemám stanovenú hodinu, stačí, ak si ich zoberiem ráno a večer. Zabudnem naozaj výnimočne, možno raz za mesiac.

Čo hovorí MUDr. Dulková: Pán Fajnor je vzorný pacient, u ktorého rýchlo zabrala antihypertenzívna liečba a vidno, že ju užíva naozaj pravidelne. Podarilo sa mu priblížiť takmer k ideálnym hodnotám tlaku krvi. Ale ako sám hovorí, ideálny tlak má doma v pokoji. Pri strese, ktorému denne v práci čelí, sa mu tlak zvyšuje. Keďže pracuje ako živnostník podnikateľ, denne musí čeliť množstvu organizačných aj ekonomických problémov. To mu, samozrejme, zvyšuje riziko stúpania tlaku k nebezpečným hodnotám.

Výška: 170 cm
Váha: 77 kg
Obvod pása: 89 cm
Tep: 74
Tlak: 135/89

Alica Gašparovičová (47)

vedúca školskej jedálne
Musím sa naučiť relaxovať

Alica Gašparovičová, krvný tlak, zdravé srdce
Alica Gašparovičová, krvný tlak, zdravé srdce Alica Gašparovičová, krvný tlak, zdravé srdce

Študujem na vysokej škole a skúškové obdobia sú pre mňa plné stresu, vtedy môj tlak ide hore. Záťažové psychické situácie dosť prežívam a odzrkadľuje sa to na mojom tlaku. Teraz sa začína nový semester, čo so sebou prináša opäť psychickú záťaž. Mala by som sa naučiť viac relaxovať. Som aj fajčiarka, denne vyfajčím asi desať cigariet, navyše ma okrem tlaku trápil aj zvýšený cholesterol. Snažila som sa menej soliť, pila som špeciálne čaje, v tom by som chcela pokračovať. Denne si doprajem aj tri kávy, alkohol pravidelne nepijem. Začala som cvičiť, tri razy týždenne chodím do fitnescentra a v tomto režime by som rada pokračovala.

Čo hovorí MUDr. Dulková: Alica Gašparovičová je klasickým prototypom ženy stredného veku, u ktorej vznikla hypertenzia (zvýšený tlak). Hoci by človek predpokladal, že po štyridsiatke by u ženy mohlo nastať pokojnejšie obdobie z hľadiska rodinného života, zvyšujú sa pracovné nároky. Študuje popri zamestnaní, v práci je na vedúcej pozícii. Má zodpovednosť za podriadených aj za svoje študijné výsledky. Myslím si, že stres sa jej podarí len ťažko obmedziť.

Výška: 155 cm
Hmotnosť: 64 kg
Obvod pása: 89 cm
Tep: 63
Tlak: 147/87

Peter Pinka (31)

vedúci oddelenia
Chcem pravidelne športovať

Peter Pinka, krvný tlak, zdravé srdce
Peter Pinka, krvný tlak, zdravé srdce Peter Pinka, krvný tlak, zdravé srdce

Ja som sa snažil svoje problémy s tlakom riešiť zmenou životného štýlu. Chodil som plávať, korčuľovať, v zime lyžovať. Ale všetky športy robím skôr rekreačne ako pravidelne. Práve na tom by som chcel popracovať, aby sa pravidelný šport stal pevnejšou súčasťou môjho života. A musím sa priznať, mojím neduhom je fajčenie. Hoci som sa ho snažil obmedziť, nedarí sa mi a denne vyfajčím aj pätnásť cigariet. Takisto by som rád do jedálneho lístka zaradil viac zeleniny. Na stres či extrémnu psychickú záťaž sa sťažovať nemôžem, som skôr pokojný typ človeka. Takisto by som si chcel dôslednejšie kontrolovať tlak, merať si ho budem pravidelnejšie."

Čo hovorí MUDr. Dulková: Pre Petra Pinku by pravidelné športovanie bolo veľkým prínosom. Je mladý, čiže zvládne aj väčšiu fyzickú záťaž, a tým môže ľahšie dosiahnuť pokles hmotnosti. Pravidelnosť je jedinou podmienkou úspechu. Možno práve účasť na projekte a pravidelné kontroly tlaku krvi aj hmotnosti prispejú k zlepšeniu jeho zdravotného stavu. Naposledy bol u lekára pred dvoma rokmi, teraz bude kontrolovaný oveľa častejšie.

Výška: 198 cm
Hmotnosť: 121 kg
Obvod pásu: 112 cm
Tep: 78
Tlak: 161/96

Alena Pešinová (48)

učiteľka na ZŠ
Chcem si znížiť tlak

Alena Pešinová, zdravé srdce
Alena Pešinová, zdravé srdce Alena Pešinová, zdravé srdce

Kedysi som bola presvedčená, že káva patrí medzi zlozvyky a že sa jej musím vzdať. Bolo to pre mňa milé prekvapenie, keď som zistila, že si kávičku pokojne môžem dopriať, aj keď mám problémy s vysokým tlakom. Musela som však zmeniť stravovanie. Moje rána sa začínali kávičkou. Vymenila som ju za teplý čaj, rožtek, zeleninu a tabletku na tlak. Kávu som posunula na desiatu hodinu a to mi prospelo. Mám omnoho viac energie ako predtým. Stravujem sa v škole a školská strava je vyvážená. Inak jem to, na čo mám chuť a čo mám rada, akurát jem omnoho viac zeleniny a ovocia. Priznávam však, že môj jedálny lístok má rezervy a chcem na ňom popracovať. Dávam si pozor aj na pitný režim. Na začiatku liečby som zabúdala na pravidelné užívanie liekov. Po šiestich mesiacoch sa mi však podarilo vypestovať si disciplínu a návyk. Už nerozmýšľam: „Dala som si tabletku?“ Viem, že áno.

Čo hovorí MUDr. Dulková: Pani Pešinová je pacient, s ktorým sa výborne spolupracuje. Vidno, že pracuje s deťmi a rozumie disciplíne. U nej bol spočiatku problém nastaviť liečbu, pretože neznášala viacero druhov bežne dostupných liekov proti tlaku. Napriek počiatočnému neúspechu nestratila dôveru k lekárovi a nebála sa skúsiť inú liečbu. Je chvályhodná snaha o úpravu jedálneho lístka aj pitného režimu. Dostatočný pitný režim je dôležitý u každého a aj u pacienta so zvýšeným tlakom. V minulosti sa odporúčalo u hypertonikov obmedzovať tekutiny, zistilo sa však, že to zbytočne aktivuje v tele mechanizmy, ktoré paradoxne ešte viac zvyšujú tlak.

Výška: 158 cm
Váha: 65 kg
Obvod pásu: 78 cm
Tep: 69
Tlak: 131/93

Martin Tkačov (22)

študent
Chcem dosiahnuť, aby mi tlak neskákal

Martin Tkačov, krvný tlak, zdravé srdce
Martin Tkačov, krvný tlak, zdravé srdce Martin Tkačov, krvný tlak, zdravé srdce

Pri problémoch s krvným tlakom sa odporúča zdravá životospráva. Nefajčím ani sa nepohybujem v zafajčených priestoroch. Škodiť mi však môže spôsob stravovania. Nekamarátim sa totiž so zeleninou. Čiastočne sa ju snažím nahradiť ovocím, ale to sa asi nedá. Nejem nič, čo by na môj krvný tlak vplývalo pozitívne Problémy s tlakom mám od pätnástich rokov, zo začiatku ma do zmeny životného štýlu lekári nenútili. Bol som aktívny, mal som dostatok pohybu, dokonca ani lieky som nebral. Potom som nastúpil na vysokú školu a aktivita sa znížila. Začal som brať lieky, celkovo sa mi stav zhoršil. Teraz sa to snažím zmeniť. Takže životosprávu v podobe pohybu som nakoniec zmeniť musel. Pravidelne zabúdam na lieky. Stane sa mi, že aj štyri dni vynechám, jednoducho si na ne nespomeniem. Vtedy neviem, či si viac neškodím, ako pomáham, preto som radšej, keď lieky brať nemusím.

Čo hovorí MUDr. Dulková: Martin je úspešný VŠ študent, študuje matematicko-fyzikálnu fakultu a myslím, že sa zúčastňuje aj na rôznych študentských vedeckých programoch. Ako správny študent má nesprávny životný rytmus, niekedy celodenné študijné zaťaženie do neskorých hodín, inokedy nepravidelná strava .Niekedy aj oboje spolu. Nemôže sa čudovať, že jeho tlak aj tep kopírujú životné tempo.

Výška: 187 cm
Váha: 95 kg
Obvod pása: 90
Tep: 80
Tlak: 159/90

debata chyba