Bojovať proti srdcovo-cievnym chorobám by mali celé rodiny

Odborníci vyzvali rodiny, aby sa pri príležitosti Svetového dňa srdca zapojili do boja proti srdcovým chorobám a cievnej mozgovej príhode.

23.09.2011 05:59
tlak, tlakomer, krv, vyšetrenie, prevencia,... Foto:
O srdce treba dbať. Napríklad aj pravidelnými domácimi kontrolami krvného tlaku.
debata

Cieľom edukačnej kampane s názvom Jeden svet, jeden domov, jedno srdce, je podporiť jednotlivcov, aby prevzali kontrolu nad zdravím srdca svojej rodiny, a podnikli tak kroky na prevenciu kardio-vaskulárnych ochorení (KVO).

„Domáce prostredie je kritickou zónou pre nevhodný spôsob života, ktorý môže rodiny vystaviť riziku KVO. Sú to nezdravé stravovanie, neaktívny životný štýl, fajčenie a vystavovanie detí cigaretovému dymu. Keďže členovia rodiny sa navzájom ovplyvňujú práve doma, ak tu podniknú kroky na zmenšenie rizika KVO, môže to mať obrovský dosah na srdcové zdravie celej rodiny,“ povedal predseda Slovenskej ligy Srdce srdcu Ján Slezák.

Každý rok zomrie na srdcové choroby vyše 17,1 miliónov ľudí. Pravidelným konzumovaním zdravej a vyváženej stravy, pravidelnou fyzickou aktivitou a vyhýbaním sa aktívnemu aj pasívnemu fajčeniu by sa však väčšine týchto úmrtí dalo predísť. Prvá dáma Slovenskej republiky Silvia Gašparovičová podáva tiež pomocnú ruku realizáciou preventívno-vzdelávacích aktivít.

„Nedostatočná konzumácia ovocia a zeleniny, slabá fyzická zdatnosť a až trinásťpercentný výskyt nadváhy. Aj to sú výsledky skríningovej fázy projektu Go Fit, ktorý sa uskutočnil na dvoch bratislavských a dvoch hlohoveckých základných školách. Tieto štatistiky poukazujú na neodkladnú potrebu vzdelávania a prevencie takzvaných civilizačných ochorení,“ uviedla Silvia Gašparovičová.

Už po piaty raz Slovenská nadácia srdca spolu so svojimi partnermi organizuje kampaň MOST (Mesiac o srdcových témach). Kampaň je zameraná na edukáciu obyvateľstva o najzávažnejších rizikových faktoroch srdcovo-cievnych ochorení, ktorými sú najmä vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, fajčenie, obezita, stres a ďalšie.

„Počas Dňa srdca 29. septembra nájdete v uliciach miest a organizáciách, zdravotníckych odborníkov, ktorí občanom bezplatne zmerajú hodnoty rizikových faktorov a poskytnú adekvátne konzultácie. Občania tak budú vedieť, čo môžu zlepšiť alebo zmeniť vo svojom životnom štýle a spraviť niečo pozitívne pre svoje zdravie,“ povedal predseda správnej rady Slovenskej nadácie srdca Ján Murín.

Zoznam meracích miest ako aj ďalšie informácie o Dni srdca a kardio-vaskulárnych ochoreniach môžu nájsť záujemcovia a záujemkyne na webovej stránke www.tvojesrdce.sk. Na webe Pravda.sk môžu čitatelia zase sledovať seriál Zdravé srdce

debata chyba