Finalisti súťaže Zdravé srdce: Šokujúce hodnoty tlaku sú už minulosť

Ako sa darí piatim finalistom súťažneho seriálu Pravdy pod názvom Zdravé srdce? Zdá sa, že už po pár dňoch cvičenia a nového režimu sa stav zlepšil.

22.09.2011 06:00
debata

Vladimír Fajnor (55)

podnikateľ
Musím sa naučiť lepšie zvládať stres

Vladimír Fajnor, zdravé srdce
Vladimír Fajnor, zdravé srdce Vladimír Fajnor, zdravé srdce

Zistil som, že vyšší tlak mávam skôr ráno, tak si ho meriam najmä vtedy. Ak mi však hodnoty skočia smerom hore, a to vtedy, keď zabudnem na tabletky, vtedy si ho meriam aj ráno aj večer. V prípade, keď zabúdam na meranie, tak mi to pripomenie manželka. Tlakomer som sa naučil používať sám, nemal som s tým žiadne problémy. Tlak si meriam sám a meral som ho aj ostatným členom rodiny, kým sme doma používali tlakomer s ručnou pumpičkou. Dva týždne už máme elektrický a ten fičí aj bez mojej pomoci! Tlak sa mi v súčasnosti pohybujú na hodnotách 115/80 mm Hg a tep okolo 75 až 85 úderov za minútu, tak som spokojný. Najvyšší nameraný tlak som mal 170/100 mm Hg asi pred rokom a pol a upozornila ma na to silná bolesť hlavy v zátylku.

Čo hovorí MUDr. Dulková: Vladimír správne zistil, že najvyšší tlak máva ráno. Tak to majú aj zdraví ľudia, nielen hypertonici. Najvyššie hodnoty bývajú medzi šiestou ráno a desiatou doobeda a súvisí to so štartovaním organizmu. Preto je ideálne užiť tabletky na tlak hneď ráno.Niekedy je práve u týchto ľudí vhodné dávkovať lieky dvakrát denne, ráno aj večer, aby sa zabránilo prudkým ranným výstupom alebo užívať lieky, ktoré majú potvrdenú 24-hodinovú účinnosť.

Výška: 170 cm
Váha: 77 kg
Obvod pása: 89 cm
Tep na začiatku vstupu do projektu: 74
Tlak na začiatku vstupu do projektu: 135/89

Alica Gašparovičová (47)

vedúca školskej jedálne
Naučím sa zvládať psychickú záťaž

Alica Gašparovičová, krvný tlak, zdravé srdce
Alica Gašparovičová, krvný tlak, zdravé srdce Alica Gašparovičová, krvný tlak, zdravé srdce

S meraním tlaku už nemám problém. Prvý raz mi to predviedla zdravotná sestra v ordinácii a potom som to už dokázala aj sama. Tlak si meriam ráno pred užitím liekov a večer, zvládnem to sama, takže tým nemusím zaťažovať nikoho z rodiny. Na večerné meranie občas zabudnem, ale manžel aj deti mi vždy pripomenú, že ešte som si nesplnila túto povinnosť. Hodnoty môjho tlaku sa momentálne pohybujú na hodnotách 135/ 85 mm Hg až 145/93 mm Hg. Oproti tlaku, ktorý som mala v čase, keď som neužívala lieky, sú pre mňa tieto hodnoty oveľa pozitívnejšie. Rada by som sa však dopracovala k ideálnej hodnote, čiže 120/80. V naozaj psychicky náročnom období plnom stresu mi lekárka namerala hodnotu 180/120 mm Hg a tá ma vtedy poriadne vystrašila.

Čo hovorí MUDr. Dulková: Alica Gašparovičová má ešte rezervy, čo sa týka dosiahnutých hodnôt tlaku krvi. Stále sú jej hodnoty hraničné. U niekoho trvá aj dva-tri mesiace, kým sa podarí nastaviť správnu liečbu. Občas to trvá aj pol roka a vtedy je dôležité spolupracovať s lekárom a boj nevzdávať. Teším sa, že pani Alica pravidelne užíva lieky a že nezabúda na meranie tlaku, je to prvý krok k úspechu!

Výška: 155 cm
Hmotnosť: 64 kg
Obvod pása: 89 cm
Tep na začiatku vstupu do projektu: 63
Tlak na začiatku vstupu do projektu: 147/87

Peter Pinka (31)

vedúci oddelenia
Obmedzím fajčenie a budem viac športovať

Peter Pinka, krvný tlak, zdravé srdce
Peter Pinka, krvný tlak, zdravé srdce Peter Pinka, krvný tlak, zdravé srdce

Na odporúčanie lekárky si tlak meriam pravidelne každý deň dva razy, ráno pred raňajkami a večer okolo siedmej večer. Už to považujem za súčasť môjho života a na merania nezabúdam. Nakoľko v mojej rodine sa problémy s tlakom vyskytujú aj u iných členov a tlakomer sa u nás vždy používal, s jeho obsluhou som nemal nijaký problém. Keďže je automatický, tlak si meriam sám. Môj tlak sa z hodnôt 160/90 dostal na nižšie hodnoty, pohybuje sa okolo 125/85 mm Hg až 135/90 mm Hg. Najvyšší tlak, ktorý som si nameral, sa vyšplhal na hodnotu 163/90 mm Hg. Vtedy som si uvedomil, že sa musím správať zodpovednejšie k svojmu zdraviu.

Čo hovorí MUDr. Dulková: Petra Pinku chcem pochváliť, že úplne zmenil prístup k svojmu zdraviu. Predtým sa lekárom zďaleka vyhýbal, hoci vedel, že jeho tlak vyskočí aj na hodnoty 160/90–100 mm Hg. Teraz si pravidelne meria tlak krvi dva razy denne, čo je v jeho prípade optimálne. Som príjemne prekvapená, že len malou úpravou životosprávy dosiahol pomerne výrazný pokles krvného tlaku. Držím mu palce, aby v tomto nastavenom režime vydržal.

Výška: 198 cm
Hmotnosť: 121 kg
Obvod pásu: 112 cm
Tep na začiatku vstupu do projektu: 78
Tlak na začiatku vstupu do projektu: 161/96

Alena Pešinová (48)

učiteľka na ZŠ
Zlepším svoje stravovanie

Alena Pešinová, zdravé srdce
Alena Pešinová, zdravé srdce Alena Pešinová, zdravé srdce

Tlak by som si mala merať ráno aj večer, ale nie vždy sa mi to podarí. Raz denne, väčšinou ráno, si však tlak odmeriam. Zabúdam najmä vtedy, keď sa cítim dobre. Tlakomer ma naučila používať moja mama, ktorá je taktiež pacientkou doktorky Dulkovej a má choré srdce. K osvete mi pomohol aj priložený leták. Tlak si meriam najčastejšie sama. Ale môžem sa spoľahnúť aj na dcéru, mamu a priateľa. Môj tlak nemá úplne ustálené hodnoty,  priemerne sa nachádza tak okolo 140/90 mm Hg a tep 60. Tento týždeň sa  môj tlak nečakane posunul nižšie na hodnoty 130/85 mm Hg a tep na 68 úderov. Doslova šok mi spôsobilo prvé nameranie vysokého tlaku 180/126 mm Hg a tepu 80 úderov. Odvtedy ma vždy znepokojí, keď hodnoty spodného tlaku vybehnú nad 100. Mala som obavy z leta, toto leto bolo mojim prvým letom s touto chorobou, ale teploty som znášala veľmi dobre. Nerobia mi však dobre teplotné výkyvy. Vtedy sa cítim ako na kolotoči.

Čo hovorí MUDr. Dulková: Je dobre, že si Alena meria tlak aspoň raz za deň. Keď sa nastavuje liečba, je ideálne merať si tlak krvi dvakrát denne, ale keď už je nastavená stačí tak robiť raz za čas. Nedá sa vôbec spoliehať na to, že keď sa človek cíti dobre, má aj dobrý tlak. Veľa ľudí sa dobre cíti aj pri vysokých hodnotách. Určite však tlak, ak vystúpi na hodnoty viac ako 170/100 mm Hg, je alarmujúci a treba hneď vyhľadať lekára.

Výška: 158 cm
Váha: 65 kg
Obvod pásu: 78 cm
Tep na začiatku vstupu do projektu: 69
Tlak na začiatku vstupu do projektu: 131/93

Martin Tkačov (22)

študent
Chcem dosiahnuť, aby mi tlak neskákal

Martin Tkačov, krvný tlak, zdravé srdce
Martin Tkačov, krvný tlak, zdravé srdce Martin Tkačov, krvný tlak, zdravé srdce

Keď mám viac času, tak si tlak meriam každý druhý až tretí deň. V horších týždňoch chytím tlakomer možno raz za týždeň alebo raz za dva týždne. Meriam si ho pomerne skoro ráno. Meranie tlaku ešte stále nepovažujem za samozrejmosť, preto si nechávam tlakomer na očiach. Tlak si meriam sám, nie je vôbec zložité si ho merať, veď tlakomerová škatuľka má maximálne tri tlačidlá. Posledný raz, čo so si meral tlak, boli moje hodnoty približne 142/69 mm Hg a tep 65. Mňa vždy najviac trápil tep, takže hodnota 65 úderov za minútu ma celkom teší. Nie je to ideálne, ale čakal som vyššie hodnoty, pretože trpím precitlivenosťou na podnety. Ako športový fanúšik zažívam napínavé chvíle, vtedy mi tlak stúpa. Najvyšší nameraný tlak som mal v osemnástich rokoch, a to 160/100 mm Hg a tep 90 až 100 úderov. Po vyšetreniach sa ukázalo, že trpím veľkou precitlivenosťou na podnety a odvtedy beriem lieky.

Čo hovorí MUDr. Dulková: Ak chce Martin dosiahnuť, aby mu neskákal tlak, je najdôležitejšie veľmi pravidelne užívať lieky. On to má jednoduché, lebo užíva jednu tabletku denne ráno, takže zabúdať by naozaj nemal. Ľudia sa často sťažujú na kolísanie tlaku, ale vždy to má svoje príčiny – zabudnú užiť lieky, fajčia, zoberú tabletku neskôr alebo sú veľmi citliví na výkyvy počasia. U Martina platí, že zvýšene reaguje na vonkajšie podnety a zabudne užiť tabletku.

Výška: 187 cm
Váha: 95 kg
Obvod pása: 90
Tep na začiatku vstupu do projektu: 80
Tlak na začiatku vstupu do projektu: 159/90

debata chyba