Bolesť nemusíte znášať. Treba ju liečiť

Zakladateľ modernej anestéziológie J. J. Bonita už pred viac ako pol storočím vyhlásil, že je alarmujúce, keď v čase technických objavov trpia ľudia bolesťami a nedostáva sa im patričnej pomoci.

28.09.2011 13:00
bolesť, choroba, šija, krk Foto:
Bolesť je problém, s ktorým sa stretáva každý.
debata

Z tohto stavu vinil výskum a vedcov. Na vine je však aj skutočnosť, že bolesť sa zo života vyškrtnúť úplne nedá. Upozorňuje totiž na skutočnosť, že s telom niečo nie je v poriadku.

„Bolesť je problém, s ktorým sa stretáva každý. Bolí nás hlava, zuby, kĺby. Ide o nepríjemný zmyslový a emočný zážitok spojený so skutočným alebo potenciálnym poškodením tkaniva, alebo popisovaný výrazmi pre takéto poškodenia,“ vraví algeziológ Július Zeman z nemocnice v Bojniciach.

Bolesť je vždy subjektívna a je veľmi ťažké stanoviť, aká má byť pri jednotlivých ochoreniach. „Je ako obrana. Ak niečo bolí, je to známka, že niečo nie je v poriadku. Ak tomu nevenujeme pozornosť, poškodenie pokračuje ďalej a môže skončiť až zničením orgánu alebo prejsť do chronického ochorenia.“

Väčšina ľudí sa spočiatku spolieha na samoliečbu voľnopredajnými analgetikami. Je to však bezpečné? „Všetky lieky musia prejsť pred uvedením na trh schvaľovacím procesom, pri ktorom sa hodnotí najmä ich účinnosť a bezpečnosť. Predovšetkým voľnopredajné prípravky musia byť bezpečné, aby si pri samoliečbe pacient pomohol, a nie ublížil,“ vysvetľuje farmaceut Peter Stanko. „Medzi lieky, ktorých výdaj nie je viazaný na predpis lekára, môžu byť zaradené iba tie, ktoré pri použití správnym spôsobom neprinesú zvýšenie priamych a nepriamych rizík pre užívateľa,“ dopĺňa Barbara Bilančíková zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv.

PIANO

Užitočné rady nájdete aj v článku Lieky proti bolesti a zásady, ktoré pri ich braní dodržiavajte
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

„Správny spôsob je uvedený v príbalovej informácií pre používateľa, s ktorým sa má pacient podrobne zoznámiť. A to zakaždým, keď si liek kúpi, pretože informácie v nich sú často dopĺňané. Okrem toho má pacient možnosť prekonzultovať použitie lieku s lekárnikom. S dĺžkou používania lieku sa zvyšujú aj jeho riziká, preto každé dlhodobé podávanie má byť pod dohľadom odborného lekára,“ upozorňuje. Každý by mal teda k samoliečbe bolesti pristupovať zodpovedne a uvedomiť si, že kto chce byť „sám sebe lekárom“, mal by vedieť o lieku čo najviac. Pokiaľ sa totiž užíva podľa odporúčaní, nie je dôvod obávať sa vedľajších účinkov či zdravotných následkov.

„Pri kupovaní voľnopredajného lieku proti bolesti by sa mal človek v prvom rade poradiť s lekárnikom,“ hovorí Stanko. V súvislosti s nežiaducimi účinkami sa pritom hovorí o liekoch s účinnou látkou ibuprofén. Jedna informácia sa týkala štúdie výskumníkov zo švajčiarskej univerzity, podľa ktorej spôsobuje vážne zdravotné komplikácie. V štúdii však boli sledovaní pacienti, ktorí sa liečili pod dohľadom lekára, užívali ibuprofén dlhodobo (zvyčajne viac ako rok) a v dávke, ktorá až dvojnásobne prekročila maximálnu odporúčanú dennú dávku uvedenú v príbalovom letáku pre samoliečbu.

„V médiách a na internete sa často vyskytujú nepresné a zámerne skreslené informácie, často s cieľom vyvolať senzáciu alebo v rámci boja o trh medzi jednotlivými výrobcami. Liek Ibalgin je jeden zo 46 liekov obsahujúcich liečivo ibuprofén v rôznej liekovej forme. Patrí do veľkej skupiny nesteroidných protizápalových liekov používaných pri liečbe bolesti rôzneho pôvodu,“ uvádza na správnu mieru informácie Bilančíková. „Celá táto skupina liekov má podobné účinky, žiaduce aj nežiaduce. Pre tie, ako aj pre lieky s obsahom paracetamolu a kyseliny acetylsalicylovej platí, že sa majú používať v čo najmenšej dávke a čo najkratšiu dobu pod dohľadom lekára,“ dodáva.

Informácie o obsahu sú dôležité aj pre ľudí, ktorí trpia alergiou na niektoré lieky či pomocné látky, ako aj pre diabetikov, keďže niektoré lieky obsahujú cukry. Súčasťou letáka je tiež upozornenie, kto by liek užívať nemal – napríklad tehotné ženy, ľudia trpiaci niektorými ochoreniami či deti. „Pozornosť treba venovať aj informácii o kombináciách s inými liekmi,“ upozorňuje doktor Zeman. Ako ďalej dodáva, ak sa stav po určitom čase nezlepšuje, prípadne sa ešte zhoršuje, je potrebné vyhľadať lekárske ošetrenie. „Analgetiká by človek nemal užívať, ak nevie, čo mu je, pri akútnych bolestiach brucha či hrudníka a tieto lieky sa nesmú užívať dlhodobo, pri samoliečbe nie viac ako tri až päť dní,“ dodal algeziológ.

debata chyba