Finalisti si krvný tlak liečia aj bylinkovými čajmi

Zaberajú finalistom projektu Pravdy s názvom Zdravé srdce na ich krvný tlak lieky, alebo skôr pomáhajú produkty prírody?

29.09.2011 06:00
dobrovoľník, krvný tlak, zdravé srdce Foto:
Finalisti seriálu Zdravé srdce.
debata

Vladimír Fajnor (55)

podnikateľ
Musím sa naučiť lepšie čeliť stresu

Vladimír Fajnor, zdravé srdce
Vladimír Fajnor, zdravé srdce Vladimír Fajnor, zdravé srdce

Lieky mi zaberajú dobre, tak som nemal potrebu nijako podporovať ich účinok. Už som hovoril, že mne zabrali lieky zatiaľ veľmi dobre, takže objektívnu potrebu podporiť ich účinok som necítil. Samozrejme, že ak by ich bolo možné nahradiť niečím prírodným, rád by som takúto zmenu urobil. Tiež som ale už spomenul, že udržaniu normálneho tlaku prikladám veľký význam, predovšetkým kvôli ochrane srdca a ciev, pretože prvé negatívne zmeny, ktoré vplyvom vysokého tlaku na srdci a cievach u mňa diagnostikované boli, sa po roku užívania liekov ak nie úplne vyliečili, tak určite zlepšili. To je dôvod, prečo si lieky na znižovanie krvného tlaku naozaj ctím. A práve preto som veľmi opatrný pri experimentovaní či hľadaní alternatívy. Skúšam, aký vplyv bude mať na mňa OptiTensin a, samozrejme, po porade s lekárom, možno že skúsime, či by nestačil. Druhá otázka je, či aj lieky náhodou neobsahujú účinné látky získané z prírodných zdrojov.

Čo hovorí MUDr. Dulková: Vladimír trpí arteriálnou hypertenziou II. stupňa. V takomto prípade je už potrebná okrem režimových opatrení aj farmakologická liečba. Pod režimové opatrenia patria zmeny v životospráve a stravovaní. Pri ľahších formách hypertenzie niekedy stačí naozaj len schudnúť, menej soliť a piť čaje na zníženie tlaku krvi. Je však chybou svojvoľne vysadiť lieky na tlak, ktoré zaberajú, a nahradiť ich bylinkami. U Vladimíra úplné vysadenie liekov neočakávam.

Výška: 170 cm
Váha: 77 kg
Obvod pása: 89 cm
Tep na začiatku vstupu do projektu: 74
Tlak na začiatku vstupu do projektu: 135/89

Alica Gašparovičová (47)

vedúca školskej jedálne
Naučím sa zvládať psychickú záťaž

Alica Gašparovičová, krvný tlak, zdravé srdce
Alica Gašparovičová, krvný tlak, zdravé srdce Alica Gašparovičová, krvný tlak, zdravé srdce

Ja pravidelne užívam predpísané lieky, ale popri tom som vyskúšala aj „ľudové“ recepty na problém s vysokým krvným tlakom. Pila som špeciálne zmesi bylinkových čajov a takisto som vo väčšej miere pridávala do jedla cesnak. Myslím si, že aj takéto ľudové recepty by mohli pomôcť. Asi ako každý človek, aj ja som si po zistení diagnózy hľadala informácie na internete aj v dostupnej literatúre, keď ma prekvapila najmä informácia, že lieky na hypertenziu budem musieť užívať po celý zvyšok života. Trochu ma vystrašili fakty o závažnosti mojej diagnózy, ale v rodine som našla veľkú oporu v boji s mojou chorobou.

Čo hovorí MUDr. Dulková: Alica Gašparovičová ide príkladom ostatným pacientom, čo sa týka pravidelného užívania liekov. S pitím bylinkových čajov môžem iba súhlasiť. Po zistení diagnózy hypertenzie sú ľudia najviac smutní z toho, že budú musieť užívať lieky celý život. Je to pravda v prípade, ak je hypertenzia už zafixovaná. Ak ide len o krátkodobé zvýšenie tlaku, po úprave životosprávy sa dá celoživotnej liečbe vyhnúť. Preto zdôrazňujem veľký význam preventívnych prehliadok, ktoré zachytia skoré štádiá rôznych ochorení, nielen hypertenzie.

Výška: 155 cm
Hmotnosť: 64 kg
Obvod pása: 89 cm
Tep na začiatku vstupu do projektu: 63
Tlak na začiatku vstupu do projektu: 147/87

Peter Pinka (31)

vedúci oddelenia
Obmedzím fajčenie a budem viac športovať

Peter Pinka, krvný tlak, zdravé srdce
Peter Pinka, krvný tlak, zdravé srdce Peter Pinka, krvný tlak, zdravé srdce

Čo sa týka rôznych prírodných produktov a doplnkov výživy, niektoré som vyskúšal, momentálne užívam Optitensin. Myslím si, že znížiť krvný tlak sa dá vhodnou kombináciou výživových doplnkov, liekov a zmenou životného štýlu. Informácie o svojej diagnóze som si hľadal na internete a nepríjemne ma prekvapil fakt, že neliečenie hypertenzie môže človeku spôsobiť aj infarkt. Nie som prvým členom rodiny, ktorý trpí touto chorobou. Preto vysoký krvný tlak neberieme na ľahkú váhu, naopak, všetci v mojom okolí považujú tento problém za vážny. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa v liečbe tak podporujeme.

Čo hovorí MUDr. Dulková: Peter Pinka má pomerne dobrú štartovaciu čiaru v tom, že doteraz neužíval lieky a dosiahol rýchly pokles tlaku krvi úpravou životosprávy. Sama som zvedavá, aký ďalší pokles tlaku krvi dosiahne užívaním Optitensinu. Výhodou Optitensinu je, že okrem priameho znižovania zvýšeného tlaku krvi upravuje aj funkciu cievnej steny a znižuje hladinu „zlých tukov“ v krvi. Peter má hypertenziu v rodine, hovoríme o tzv. rodinnej záťaži, preto si aj v budúcnosti musí kontrolovať tlak krvi pravidelne.

Výška: 198 cm
Hmotnosť: 121 kg
Obvod pásu: 112 cm
Tep na začiatku vstupu do projektu: 78
Tlak na začiatku vstupu do projektu: 161/96

Alena Pešinová (48)

učiteľka na ZŠ
Zlepším moje stravovanie

Alena Pešinová, zdravé srdce
Alena Pešinová, zdravé srdce Alena Pešinová, zdravé srdce

Liečba v mojom prípade bola komplikovaná. Moje telo buď nereagovalo na lieky, alebo reagovalo nežiaduco. Som rada, že pani doktorka našla vhodnú liečbu a som ustálená. Dopĺňam liečbu pitím čajov, ale či mi to pomáha, či nie, to neviem posúdiť. Držím sa však toho, že ak mi čaje nepomôžu, uhasia aspoň smäd a určite mi neuškodia. Informácie o mojej chorobe som dostala predovšetkým od pani doktorky a postupne si ich dopĺňam čítaním článkov na internete a v rôznych novinách a časopisoch. Moji známi ostali zaskočení nečakaným vývojom a mojím ochorením, lebo to prišlo ako blesk z jasného neba. Dnes držia nado mnou ochrannú ruku. Nedramatizujú môj stav, ale nepodceňujú ho. Myslím, že som sa stala vo svojom životnom štýle zodpovednejšia.

Čo hovorí MUDr. Dulková: U Aleny bolo naozaj ťažké nájsť správne lieky na hypertenziu, aj keď je ich na trhu viac ako päťdesiat. Nežiaduce účinky pôsobia na každého inak, netreba ale podľahnúť panike a myslieť si, že lekár nasadil zlú liečbu. Treba čo najskôr navštíviť lekára a opísať mu problémy. Účinná liečba, ktorá sadne, sa niekedy pacientom nastavuje aj pol roka. Pri výbere lieku treba zvážiť, či je pacient mladší, starší, či má aj iné ochorenia, slabšiu pečeň alebo obličky, alebo či neužíva aj iné lieky.

Výška: 158 cm
Váha: 65 kg
Obvod pásu: 78 cm
Tep na začiatku vstupu do projektu: 69
Tlak na začiatku vstupu do projektu: 131/93

Martin Tkačov (22)

študent
Chcem dosiahnuť, aby mi tlak neskákal

Martin Tkačov, krvný tlak, zdravé srdce
Martin Tkačov, krvný tlak, zdravé srdce Martin Tkačov, krvný tlak, zdravé srdce

Až do začiatku projektu Zdravé srdce som vedome neskúšal žiadne iné vitamíny ani liečivá. Teraz beriem Optitensin, tak uvidím či olivy budú fungovať. Od príbuzných rady pri liečbe nedostávam, nemáme v rodine veľmi takéto problémy, takže aj skúsenosti sú veľmi malé. O hypertenzii a celkovo o fyziológii obehového systému viem dosť, keďže študujem aj na lekárskej fakulte. Srdcovo-cievnym chorobám sa na škole venuje zvýšená pozornosť. Známi aj rodičia boli trošku prekvapení, keď mi zistili hypertenziu, ale nebrali to nijako tragicky, keďže vysoký tlak sa pri správnej životospráve dá veľmi dobre zvládať.

Čo hovorí MUDr. Dulková: Martin je vzdelaný mladý muž a okrem matematicko-fyzikálnej fakulty študuje aj na lekárskej fakulte. Čo je dobre, pretože si uvedomuje súvislosti a možné komplikácie. Vo všeobecnosti však platí, že zdravotnícki pracovníci sú najhorší pacienti. Väčšina zdravotníkov bagatelizuje svoje zdravotné ťažkosti a začne s liečbou, keď už ozaj horí. Lekári často svojvoľne predčasne ukončujú liečbu, len čo sa cítia trochu lepšie. Aj Martin priznáva nepravidelnosť v užívaní, niekedy zabudne aj tri dni užiť tabletku. U Martina bolo dôležité vylúčiť, či nemá sekundárnu hypertenziu, čiže hypertenziu, ktorá je vyvolaná iným ochorením napríklad obličiek. V takom prípade je nutné liečiť toto základné ochorenie a potom ustúpi aj zvýšený tlak.

Výška: 187 cm
Váha: 95 kg
Obvod pása: 90
Tep na začiatku vstupu do projektu: 80
Tlak na začiatku vstupu do projektu: 159/90

debata chyba