Tlak si liečte pohybom podľa svojho gusta

Liečba hypertenzie si žiada úpravu životosprávy a dostatok pohybu. "Ak sa hypertonik nehýbe, tak sa mu zhoršuje a spomaľuje krvný obeh, znižuje výkonnosť, kôrnatejú cievy a stúpa počet liekov, ktoré musí užívať," hovorí kardiologička MUDr. Katarína Dulková. "Slovák však radšej zje o päť tabletiek viac, ako by mal urobiť o päť krokov viac," dodáva.

04.10.2011 06:00
behanie - povrch - teniska - dopad - šľachy kĺby Foto:
Vhodné sú najmä pohybové aktivity vytrvalostného charakteru s nízkou intenzitou v rozpätí už spomenutých tridsiatich minút.
debata

Pozor na výkyvy tlaku
Ľudia s vysokým krvným tlakom by sa mali hýbať pravidelne. Lekárka odporúča minimálne päťkrát týždenne venovať tridsať minút fyzickej aktivite, ktorá spôsobí mierne zadýchanie. Vhodný je aeróbny pohyb. Pri takejto aktivite sa totiž tlak dvíha postupne a po nej klesá na hodnoty nižšie, ako boli pred začiatkom cvičenia. Patria sem športy, pri ktorých sa hýbu nohy: chôdza, beh, korčuľovanie, bežkové lyžovanie, plávanie, ako aj kolektívne športy.

Absolútne nevhodné sú silové športy – kulturistika, vzpieranie alebo pretláčanie rukou. Hypertonici by sa nemali venovať ani športom, pri ktorých dochádza k prudkým zmenám – skoky do vody z veže, bungee jumping a všetky adrenalínové aktivity. „Pri silových športoch totiž dochádza k náhlemu prudkému vzostupu tlaku krvi, čo môže spôsobiť puknutie cievky v mozgu a vyvolať krvácanie do mozgu alebo inú cievnu mozgovú príhodu – ľudovo povedané porážku,“ upozorňuje Dulková.

Vidieť to možno na príklade profesionálnych vzpieračov, ktorí sú červení v tvári a majú napumpované cievy, čo idú do hlavy, keď dvíhajú činky. Ohroziť však môžu nielen športy, nevhodné sú aj niektoré práce. Lekárka upozorňuje na prípad, keď šesťdesiatročný hypertonik zomrel na porážku pri klčovaní stromu. Všeobecne sú pre hypertonikov nebezpečné prudké výkyvy tlaku, lebo už mierne oslabená cieva nemusí takýto tlak vydržať.

Berte do úvahy aktuálny stav kondície
Fitnes tréner Roland Kelemen nabáda na cvičenie aj ľudí, ktorí sú presvedčení, že im chýba kondícia a šport by bol pre nich skôr trápením. Pacienti trpiaci hypertenziou sa nemôžu báť začať športovať v akomkoľvek veku.

„Vhodné sú najmä pohybové aktivity vytrvalostného charakteru s nízkou intenzitou v rozpätí už spomenutých tridsiatich minút. Treba však brať do úvahy aktuálny stav kondície konkrétneho človeka, ktorý súvisí aj s vekom. Systematickým zaťažovaním organizmu sa dá už v priebehu dvoch až troch mesiacov k pohybovej aktivite v potrebnom trvaní dopracovať. Naozaj by som apeloval najmä na pravidelnosť pohybu, nárazové, občasné a veľmi zaťažujúce tréningy by mohli človeku s problémom s vysokým krvným tlakom skôr uškodiť.“

K vhodným pohybovým aktivitám tréner zaraďuje aj golf, spoločenský tanec a relaxačnú gymnastiku. „Hypertonici by sa mali rozhodne vyhýbať cvikom, pri ktorých je telo v negatívnom sklone, čiže dolu hlavou.“

Myslite na oddych
Dôležitý je však aj relax. Minimálne raz za dve hodiny treba vstať od počítača a ísť sa na päť minút prejsť. Kto nemá čas na pohyb, môže vyskúšať chôdzu po schodoch. „Mám pacienta, ktorý nemá čas cvičiť, tak v práci raz za hodinu vybehne na ôsme poschodie a výsledky krvného tlaku sa mu viditeľne zlepšili aj bez liekov,“ dodáva lekárka.

debata chyba