Finalistom sa darí chudnúť, ich vysokému tlaku prospieva

Finalisti súťaže Zdravé srdce sa už vo svojej aktivite pod dohľadom Pravdy blížia ku koncu. Ako sú spokojní s vlastným zdravím?

06.10.2011 13:00
debata

Vladimír Fajnor (55)

podnikateľ
Musím sa naučiť lepšie čeliť stresu

Vladimír Fajnor, zdravé srdce
Vladimír Fajnor, zdravé srdce Vladimír Fajnor, zdravé srdce

Telesnú hmotnosť už najmenej dvadsaťpäť rokov regulujem delenou stravou. Týmto spôsobom sa stravujem takmer stále. Ale ak dlhodobo predsa len pravidlá porušujem a jem výrobky s obsahom cukru a váha sa mi zvyšuje, tak sa opäť vrátim k striktným pravidlám. U mňa to funguje dokonale a váha ide dolu. Pomáha mi pohyb pri koňoch a na koni, problém je, že sa k nim nedostanem dostatočne často, preto rozmýšľam nad nejakým cvičením. Ibaže zatiaľ som nenašiel cvičenie, ktoré by sa mi zapáčilo a nebolo otravné. Našim koňom upravujem sám kopytá a to je vždy taká veľká námaha, že keď končím, nie je na mne suchá ani nitka.

Čo hovorí MUDr. Dulková: Vladimír Fajnor sa fyzickej práce nebojí. Pri športe sa riadne zapotí aj tri razy do týždňa. Na prechádzky chodieva denne. Tabletky na tlak nevynecháva, vyskúšal aj doplnkovú liečbu Optitensinom. Som zvedavá na záverečné vyšetrenie, hlavne na výsledky krvi, tam môže prekvapiť. Krvný tlak bude mať zrejme v norme, pretože už v úvode seriálu mal hodnoty tlaku krvi pod kontrolou.

Výška: 170 cm
Váha: 77 kg
Obvod pása: 89 cm
Tep na začiatku vstupu do projektu: 74
Tlak na začiatku vstupu do projektu: 135/89

Alica Gašparovičová (47)

vedúca školskej jedálne
Naučím sa zvládať psychickú záťaž

Alica Gašparovičová, krvný tlak, zdravé srdce
Alica Gašparovičová, krvný tlak, zdravé srdce Alica Gašparovičová, krvný tlak, zdravé srdce

Musím sa pochváliť, že od začiatku seriálu Pravdy sa mi podarilo schudnúť dva kilogramy. Vďačím za to hlavne zvýšenému pohybu, tri razy týždenne navštevujem ženské fitnescentrum. Manžel ma nahovoril aj na kolieskové korčule, v zime chcem korčule nahradiť pravidelným plávaním. Ale chytilo ma to a na jar sa opäť chystám na hrádzu. Čo sa jedla týka, vyhýbam sa najmä údeninám a slaným jedlám. A z vlastnej skúsenosti viem, že keď chce človek naozaj pracovať na znížení hmotnosti, len zmena stravy nestačí, bez aeróbneho pohybu to nejde. Práve preto sa chcem hýbať.

Čo hovorí MUDr. Dulková: To, že sa Alica Gašparovičová pri cvičení zapotí a tréning jej dá zabrať, len potvrdzuje, že bolo treba zlepšiť kondíciu. Verím, že vo svojom úsilí bude pokračovať. Mesiac je predsa len krátka doba na to, aby sa dosiahnuté výsledky zafixovali. Pozitívnym krokom je aj zníženie počtu vyfajčených cigariet. Plánujem ďalšiu kontrolu o pol roka s tým, že pokračuje v režimových opatreniach, cvičení, ale aj v užívaní tabletiek.

Výška: 155 cm
Hmotnosť: 64 kg
Obvod pása: 89 cm
Tep na začiatku vstupu do projektu: 63
Tlak na začiatku vstupu do projektu: 147/87

Peter Pinka (31)

vedúci oddelenia
Obmedzím fajčenie a budem viac športovať

Peter Pinka, krvný tlak, zdravé srdce
Peter Pinka, krvný tlak, zdravé srdce Peter Pinka, krvný tlak, zdravé srdce

Od začiatku seriálu Zdravé srdce sa mi podarilo zhodiť štyri kilogramy, čo ma, samozrejme, teší, ale k ideálnej hmotnosti mám ešte stále ďaleko. V každom prípade budem pokračovať v nastavenom životnom štýle, aby moja váha klesala. Počas seriálu som striedal tréning v posilňovni, kde dostávalo moje telo poriadne zabrať, a chodil som aj plávať. V tomto pohybovom režime by som chcel vydržať. Jem menej vysmážaného a dávam si pozor na tuky, pri nákupoch zodpovedne čítam na obale zloženie výrobku.

Čo hovorí MUDr. Dulková: Peter je momentálne prechladnutý a musel obmedziť fyzickú aktivitu. Dúfam, že len čo bude bez zvýšenej teploty, vráti sa k svojmu novému režimu. Veď si sám na vlastnej koži overil kladný efekt zdravej životosprávy, tak dúfam, že bude pokračovať v snažení. Treba si totiž uvedomiť, že ťažko získaná kondícia sa veľmi rýchlo stráca. Pri inaktivite trvajúcej tri týždne dochádza k úbytku svalstva, svalovej hmoty, tukové bunky sa zväčšujú a človek sa ľahko udýcha.

Výška: 198 cm
Hmotnosť: 121 kg
Obvod pásu: 112 cm
Tep na začiatku vstupu do projektu: 78
Tlak na začiatku vstupu do projektu: 161/96

Alena Pešinová (48)

učiteľka na ZŠ
Zlepším moje stravovanie

Alena Pešinová, zdravé srdce
Alena Pešinová, zdravé srdce Alena Pešinová, zdravé srdce

Necítim sa obézna, ale mám pár kíl navyše. Rada by som schudla päť kilogramov, ale moje nadbytočné kilogramy sa ma držia ako kliešť. Snažím sa ich zhodiť pohybom, neprejedám sa sladkosťami a po devätnástej hodine sa vyhýbam chladničke. Moje telo dostáva zabrať v čase, keď som zavalená prácou a štúdiom a nemám čas sa najesť. Potom prichádza hlad, ktorý nemá hraníc, a zjem, čo vidím. Najlepšie sa mi darí schudnúť a udržať si váhu v období dovolenky, keď mám čas zdravo jesť a dostatočne oddychovať.

Čo hovorí MUDr. Dulková: Alena Pešinová pracovala na životospráve ešte pred vstupom do seriálu Zdravé srdce. Svoje telo nešetrí, ale v pozitívnom zmysle. Dáva mu zabrať v práci aj pri rekreácii. Z hľadiska spolupráce s lekárom ju dávam za vzor aj iným pacientom, predovšetkým jej trpezlivosť.

Výška: 158 cm
Váha: 65 kg
Obvod pásu: 78 cm
Tep na začiatku vstupu do projektu: 69
Tlak na začiatku vstupu do projektu: 131/93

Martin Tkačov (22)

študent
Chcem dosiahnuť, aby mi tlak neskákal

Martin Tkačov, krvný tlak, zdravé srdce
Martin Tkačov, krvný tlak, zdravé srdce Martin Tkačov, krvný tlak, zdravé srdce

Snažím sa čo najviac hýbať a tým zabezpečujem, aby kilogramy nepribúdali. Chodím na prechádzky so psom, na plaváreň. Venujem sa aj kolektívnym športom, ako je futbal alebo fresbee. Najviac však dostávam zabrať paradoxne pri počítači. Mám takú špeciálnu podložku, ktorá sa k nemu dá pripojiť, a potom na nej celé hodiny poskakujem. Dalo by sa to prirovnať k niekoľkohodi­novému skákaniu cez švihadlo. Uterák, ktorý mám poruke, je po skončení taký mokrý, akoby som ho namočil vo vode. Nič iné pre udržanie postavy nerobím. Nejem žiadne výživové doplnky alebo rôzne veci z teleshopingu. Uvažujem, že by som začal chodiť do sauny.

Čo hovorí MUDr. Dulková: Hoci je Martin Tkačov priamo pri zdroji informácií, keďže navštevuje Lekársku fakultu, má veľké rezervy v pravidelnosti užívania liekov. Sám priznáva časté zabúdanie na lieky. Chválim ho za zvýšenie fyzickej aktivity a za zmenu tukovej hmoty na svalovú.

Výška: 187 cm
Váha: 95 kg
Obvod pása: 90
Tep na začiatku vstupu do projektu: 80
Tlak na začiatku vstupu do projektu: 159/90

debata chyba