Zápas s vysokým tlakom bol pre finalistov Zdravého srdca úspešný

Traja muži a dve ženy sa počas štyroch týždňov zodpovedne pasovali so svojím problémom, vysokým krvným tlakom. Hoci ich prvoradým cieľom bolo jeho zníženie, zamerať sa museli aj na ďalšie úlohy.

08.10.2011 06:52
dobrovoľník, krvný tlak, zdravé srdce Foto:
Pätica dobrovoľníkov, ktorá má problém s krvným tlakom.
debata (1)

Tie sa týkali predovšetkým zmeny ich životného štýlu. Pokúsili sa zlepšiť svoj jedálny lístok, venovali sa vo väčšej miere pohybu, obmedzili svoje zlozvyky, chceli zvíťaziť nad stresom.

Kto chcel, zabojoval
Krvný tlak aj ostatné merané parametre finalistov garantku seriálu MUDr. Dulkovú vo väčšine prípadov potešili. Najvýraznejšie zmeny po mesiaci snaženia dosiahol 31-ročný Peter Pinka. „Prekvapili ma jeho zmeny v hmotnosti aj tlaku krvi, práve on však do seriálu nastúpil s mnohými zlozvykmi. Tie sa mu podarilo redukovať za výdatnej podpory celej rodiny,“ zhodnotila kardiologička.

Z hodnotenia odborníčky sa môže tešiť aj 48-ročná učiteľka Alena Pešinová. „Dosiahla veľmi dobré výsledky vo všetkých sledovaných parametroch, v hodnotách tlaku, tepu aj krvných testoch,“ povzbudila ju Dulková. No predsa len dodala jednu výstrahu: „Bohužiaľ, u finalistky pretrváva zvýšená hladina cholesterolu, čo v jej prípade nie je otázka životosprávy, ale ide o rodinnú hypercholeste­rolémiu, ktorá je podmienená dedične.“

Priam ideálnych hodnôt tlaku sa dočkala Alica Gašparovičová (47) „Tlak 121/80 mmHg je skvelým výsledkom. Čo ma však u finalistky nemilo prekvapilo, je vysoká hladina tzv. zlého cholesterolu a takisto výrazné riziko ochorenia ciev srdca. Zdôrazňujem, že by mala prestať fajčiť,“ radí Dulková.

Prečo nepovzbudiť aj ostatných?
Finalisti si počas trvania seriálu Pravdy naozaj vstúpili do svedomia. „Schudol som, zmenšil sa mi obvod pásu, krvný tlak mi klesol. Svoju účasť v seriáli Zdravé srdce určite neľutujem a odporúčania lekárky chcem zodpovedne dodržiavať aj naďalej,“ povedal Peter Pinka.

So stresom sa ďalšiemu finalistovi, Martinovi Tkačovovi síce skoncovať nepodarilo, ale teší ho, že začal športovať. Dobrý dojem zanechal projekt Pravdy aj u podnikateľa Vladimíra Fajnora. „Mám pocit, že ak človek môže nejakým spôsobom priložiť ruku k dobrej osvete niečoho užitočného, mal by to urobiť. Som rád, že aj ja som prispel,“ dodal s úsmevom.

Vladimír Fajnor (55) =============­=======

podnikateľ
Musím sa naučiť lepšie čeliť stresu

Vladimír Fajnor, zdravé srdce
Vladimír Fajnor, zdravé srdce Vladimír Fajnor, zdravé srdce

Čo sa týka zdravia, darilo sa mi rovnako počas projektu aj pred ním. U väčšiny ľudí s diagnostikovaným vysokým tlakom už nejde o vyliečenie sa, ale o udržanie tlaku v akceptovateľných hodnotách. Ak za svoj cieľ pokladám nedostať infarkt ani mozgovú porážku a udržať spodný tlak pri každom meraní pod 90, tak sa mi cieľ podarilo dosiahnuť. Mám pocit, že ak človek môže nejakým spôsobom prispieť k dobrej osvete – propagácii čohokoľvek pre ľudí užitočného, mal by to urobiť a som rád, že aj ja som k tomu prispel.

Čo hovorí MUDr. Dulková: Vladimír Fajnor máva doma tlak v norme 120/80 mmHg, čo je veľkým úspechom. V ambulancii bola robená kontrola ráno nalačno pred užitím lieku, preto namerané hodnoty sú mierne vyššie ako očakávané. Fyziologická reakcia tlaku krvi je, že je najvyšší ráno, pokiaľ nedosahuje extrémne hodnoty viac ako 160/100, netreba sa ho obávať. Hmotnosť si pán Fajnor udržiava už roky stabilnú, tam som nezaznamenala zmenu. Krvné výsledky boli výborné, všetky parametre: cukor, cholesterol, pečeňové testy aj obličkové funkcie sú v norme.

Výška: 170 cm
Váha: 77 kg (16. septembra) a 78 kg (6. októbra)
Obvod pása: 89 cm (16. septembra) a 90 cm (6.októbra) 
Tep: 74 (16. septembra) a 79 (6. októbra)
Tlak: 135/89 (16. septembra) a 143/86 (6. októbra)

Alica Gašparovičová (47)

vedúca školskej jedálne
Naučím sa zvládať psychickú záťaž

Alica Gašparovičová, krvný tlak, zdravé srdce
Alica Gašparovičová, krvný tlak, zdravé srdce Alica Gašparovičová, krvný tlak, zdravé srdce

Seriál Zdravé srdce pôsobil na mňa najmä motivačne, chcela som zmeniť svoj životný štýl. Dávam si pozor na jedálny lístok, cvičím a tlak mi klesol. Prestali aj bolesti hlavy, ktoré ma často sužovali. Hoci stres je ešte stále súčasťou môjho života, práve pravidelným pohybom sa mi aspoň sčasti s ním darí bojovať.

Čo hovorí MUDr. Dulková: Alica Gašparovičová príjemne prekvapila, čo sa týka tlaku krvi. Dosiahla ideálne hodnoty 120/80 mmHg. S hmotnosťou a s cigaretami ešte stále zápasí, ale to je beh na dlhú trať. Nemilo ma prekvapili jej krvné testy: málo dobrého cholesterolu a veľa zlého cholesterolu, veľmi zlé má tzv. aterogénne indexy, to znamená, že je vo vysokom riziku z hľadiska ochorenia ciev srdca. Mala by úplne prestať fajčiť a je nutné pokračovať aj v budúcnosti vo farmakologickej liečbe: tabletky na tlak aj cholesterol. Optitensin ako doplnok doterajšej liečby je vhodný.

Výška: 155 cm
Hmotnosť: 64 kg (16. septembra) a 69,2 kg (6. októbra)
Obvod pása: 89 cm (16. septembra) a 91 (6. októbra)
Tep: 63 (16. septembra) a 75 (6. októbra)
Tlak: 147/87 (16. septembra) a 121/81 (6. októbra)

Peter Pinka (31)

vedúci oddelenia
Obmedzím fajčenie a budem viac športovať

Peter Pinka, krvný tlak, zdravé srdce
Peter Pinka, krvný tlak, zdravé srdce Peter Pinka, krvný tlak, zdravé srdce

Čo sa týka tlaku, určite pozorujem zmeny k lepšiemu. Na začiatku seriálu Pravdy som bol na dovolenke a môj tlak výrazne klesol. Mal som viac času pre seba a mohol som sa venovať športu. Po návrate mi tlak opäť trochu vyskočil, ale nie až na hodnoty zo začiatku seriálu. Určite mi pomohlo aj užívanie Optitensinu, ktorý beriem ráno a večer. Okrem lepšieho tlaku aj lepšie spávam a počas trvania seriálu ma ani netrápili bolesti hlavy.

Čo hovorí MUDr. Dulková: Peter Pinka dosiahol najvýraznejšie zmeny v hmotnosti aj tlaku krvi, ale štartoval súťaž s mnohými zlozvykmi. Tie sa mu podarilo redukovať za výdatnej podpory celej rodiny. On sám vidí zmenu, lepšie sa cíti a aj objektívne parametre majú tendenciu sa zlepšovať. Schudol dva kilogramy, obvod pása znížil o 7 cm. Príjemne prekvapil aj krvnými testami, všetky má v norme: cukor, cholesterol, pečeňové testy aj obličkové funkcie sú v norme. Jediným mínusom je zvýšený obsah triglyceridov v krvi – čo sú tuky zo stravy.

Výška: 198 cm
Hmotnosť: 121 kg (16. septembra) a 119 kg (6. októbra)
Obvod pásu: 112 cm (16. septembra) a 105 cm (6. októbra)
Tep: 78 (16. septembra) a 92 (6. októbra)
Tlak: 161/96 (16. septembra) a 144/80 (6. októbra)

Alena Pešinová (48)

učiteľka na ZŠ
Zlepším moje stravovanie

Alena Pešinová, zdravé srdce
Alena Pešinová, zdravé srdce Alena Pešinová, zdravé srdce

Keď som súhlasila s účasťou v projekte Zdravé srdce, myslela som si, že veď mesiac vydržím. Predtým som si myslela, že nemám čas na oddych, na to, aby som viac dbala, čo zjem a ako žijem. Zistila som, že všetko sa dá, ak človek chce a nestojí ho to nič, iba mať rád sám seba, svoje telo a ceniť si zdravie. Disciplína v stravovaní mi pomohla lepšie sa cítiť, ručička na váhe sa posunula smerom dolu, upravil sa mi trochu tlak a cítim sa menej unavená.

Čo hovorí MUDr. Dulková: Alena Pešinová dosiahla veľmi dobré výsledky vo všetkých sledovaných parametroch, v hodnotách tlaku, tepu aj krvných testoch. Veľmi tvrdo na sebe pracovala. Pretrváva len zvýšený cholesterol, čo je v jej prípade nie otázka životosprávy, ale ide o rodinnú hypercholeste­rolémiu. Tá sa dá ťažko ovplyvniť len diétou, preto bude nutné pokračovať do budúcnosti aj v medikamentóznej liečbe.

Výška: 158 cm
Váha: 65 kg (16. septembra) a 64,5 kg (6. októbra)
Obvod pásu: 78 cm (16. septembra) a 77 cm (6. októbra)
Tep: 69 (16. septembra) a 64 (6. októbra)
Tlak: 131/93 (16. septembra) a 131/88 (6. októbra)

Martin Tkačov (22)

študent
Chcem dosiahnuť, aby mi tlak neskákal

Martin Tkačov, krvný tlak, zdravé srdce
Martin Tkačov, krvný tlak, zdravé srdce Martin Tkačov, krvný tlak, zdravé srdce

V minulosti mi tlak u kardiológa na vyšetrení vždy vystrelil bez zjavnej príčiny. Na poslednom vyšetrení som mal úplne normálny tlak, aj keď som k lekárke prišiel vystresovaný z dopravnej zápchy. Neviem, čím to je, ale som rád. Začal som cvičiť, možno aj to môže za dobrý výsledok. Je to však len jedno meranie, výsledok môže byť náhodný. No verím, že najbližšie to bude opäť pozitívny výsledok.

Čo hovorí MUDr. Dulková: Martin Tkačov bol tiež vyšetrený ráno nalačno pred užitím lieku. Hodnoty tlaku boli veľmi dobré, typický pre Martina je zvýšený tep. Lieky, ktoré má užívať, mu spomaľujú aj tep, vidno, že ich potrebuje. On sám by sa veľmi rád zbavil farmakologickej liečby, čo sa však nejaví ako reálne. Krvné testy mal všetky v norme, má len zvýšenú hodnotu stresového hormónu kortizolu. Ten spôsobuje priamo hypertenziu. Plánujem ešte vyšetriť nadobličky, v ktorých sa kortizol tvorí, či nie sú zväčšené.

Výška: 187 cm
Váha: 95 kg (16. septembra) a 96 kg (6. októbra)
Obvod pása: 90 (16. septembra) a 87 cm (6. októbra)
Tep na začiatku vstupu do projektu: 80 (16. septembra) a 84 (6. októbra)
Tlak na začiatku vstupu do projektu: 159/90 (16. septembra) a 132/72 (6. októbra)

1 debata chyba