Benígna prostatická hyperplázia - poznajte príčiny vzniku aj liečbu

Benígna prostatická hyperplázia je nenádorové ochorenie prostaty spojené s jej nadmerným zväčšením. Postihuje najmä mužov po 50. roku života.

17.10.2011 06:00
prostata - žena - muž - rande - posedenie Foto:
Choroba postihuje najmä mužov po 50. roku života.
debata

Aj keď nejde o nebezpečné, život ohrozujúce ochorenie, jeho neliečenie môže spôsobiť závažné komplikácie. Celý problém spočíva v tom, že zväčšujúca sa prostata spôsobí takzvané zovretie močovej trubice. Vyzerá to podobne, akoby ste priškrtili záhradnú hadicu. Následne sa zníži prietok moču, čím dôjde u muža ku komplikáciám s vyprázdňovaním.

Močový mechúr sa totiž musí oveľa viac namáhať, aby moč odviedol z tela von. To má za následok zväčšovanie a zhrubnutie stien močového mechúra. Práve preto začne mať pacient problém s neúplným vyprázdňovaním a s tým spojenými komplikáciami – keďže mu časť moču neustále zostáva v močovom mechúre, prichádzajú na rad infekcie močových ciest, infekcie obličiek či močové kamene.

V krajných prípadoch sa môže prostata zväčšiť natoľko, že úplne znepriechodní močovú trubicu a môže dôjsť až k zlyhaniu obličiek.

Príčiny vzniku
- vyskytuje sa hlavne u starších mužov po päťdesiatke, ale vôbec sa nevyvinie u mužov, ktorým boli semenníky odstránené ešte pred pubertou. Z toho je zrejmé, že starnutie a semenníky môžu jej vývoj urýchliť. Príčinou sú najmä hormóny. Po celý svoj život muži produkujú mužský hormón testosterón. Je to hlavný mužský androgén, ktorý sa v prostate mení na dihydrotestosterón (DHT). Hladina testosterónu u starších mužov síce klesá, no hladina DHT nie. Je stále vysoká a jeho nahromadenie v prostate môže podporovať rast buniek. Vedci tiež zistili, že u mužov, ktorí neprodukujú dihydrotestosterón, sa vekom benígna prostatická hyperplázia nevyvinie.

Prevencia
- Jedným zo spôsobov, ako predchádzať problémom s prostatou, je prevencia. Všetky rady, ktoré môžu pomôcť mužom vyhnúť sa BPH, súvisia so životným štýlom, výživou a telesnou aktivitou. Odporúča sa:

  • konzumácia chudého mäsa a nízkotučného mlieka
  • konzumácia potravín obsahujúcich selén a zinok
  • zmena životného štýlu k lepšiemu, viac fyzickej aktivity
  • minimalizovať alebo úplne vylúčiť pitie alkoholu, kávy
  • jesť viac potravín s obsahom sóje, morské ryby

Príznaky
- súvisia so zúžením močovej trubice alebo poškodením močového mechúra. Močový mechúr postupne stráca svoju funkciu, čo má za následok jeho neúplné vyprázdňovanie. Hlavným príznakom je časté a nedostatočné močenie. To je viditeľné hlavne na počte nočných výletov do kúpeľne. Mnohí muži močia dva- až trikrát za noc. V 8 z 10 prípadov tieto príznaky svedčia o zväčšení prostaty.

Časté príznaky:
- slabý prúd moču

  • pocit neúplného vyprázdnenia močového mechúra
  • ťažkosti so začiatkom močenia
  • časté močenie
  • naliehavosť (ťažkosti s odkladom močenia)
  • časté prebúdzanie sa v noci z dôvodu nutkania na močenie
  • prerušovaný prúd moču (zastaví sa a opäť sa spustí)

Závažné príznaky:
- oslabený močový mechúr

  • zadržanie moču (retencia), ktoré spôsobuje následné zápaly močového mechúra a obličiek
  • úplné zablokovanie močovej trubice
  • zlyhanie obličiek

//Kedy by mal muž určite vyhľadať lekára!!!
//

Klinické štádiá:
1. štádium – v tejto fáze ochorenia dochádza k neúplnému vyprázdneniu močového mechúra. Medzi príznaky prvého stupňa patrí hlavne neskorý nástup močenia, nočné močenie a časté močenie.
2. štádium – tu už môžu nastať komplikácie, pretože močový mechúr sa nevyprázdni úplne. Moč, ktorý v ňom zostáva, spôsobuje zápaly močového mechúra a obličiek. Okrem toho pacientov často trápia močové kamene a inkontinencia (samovoľný únik moču)
3. štádium – tretia fáza ochorenia má priamo dosah na močový mechúr a obličky. Tkanivo močového mechúra postupne stráca svoje funkcie a môže dôjsť až k zlyhaniu obličiek.

Diagnostika
- Pacient navštívi lekára zväčša po tom, čo na sebe spozoroval nežiaduce zmeny. Lekár následne rutinným vyšetrením potvrdí alebo vyvráti podozrenie na benígnu prostatickú hyperpláziu. Pokiaľ má lekár podozrenie na nezhubné zväčšenie prostaty, existuje niekoľko diagnostických metód, ktoré mu pomôžu určiť štádium ochorenia.
- Rektálne vyšetrenie prostaty. Lekár môže palpačne (pohmatom) cez konečník posúdiť veľkosť a stav prostaty. Toto vyšetrenie je jednoduché, rýchle, bezbolestné a absolútne bezpečné. Pre lekára je to prvý údaj o ochorení. Veľkosť prostaty však nie je jediným kritériom – niektorí muži, ktorí majú zväčšenú túto žľazu, môžu mať menej problémov, ako niektorí muži s menšou prostatou.
- Hodnotenie prietoku moču. Ide o močenie priamo do špeciálneho prístroja, ktorý meria rýchlosť prietoku, teda ako rýchlo moč tečie.
- Vyšetrenie špecifického antigénu PSA – krvný test. PSA je skratka pre prostatický špecifický antigén a zisťuje sa z krvi. Je to proteín, ktorý produkujú bunky prostaty a jeho hladina býva vysoká u mužov, ktorí majú rakovinu prostaty. Jednoduchý odber krvi a následné vyšetrenie PSA teda slúžia najmä na vylúčenie onkologického ochorenia, keďže môže mať rovnaké príznaky ako nezhubné zväčšenie prostaty.
- Ultrazvuk a rektálna biopsia prostaty. Ak existuje podozrenie na závažnejšie ochorenie, napr. rakovinu prostaty, môže lekár navrhnúť rektálny ultrazvuk alebo biopsiu. Pomocou sondy zavedenej do konečníka si lekár detailne pozrie stav prostaty a následne môže v prípade potreby pomocou špeciálnej ihly odoberať kúsok tkaniva prostaty.
- Cystoskopia. Je to zobrazovacie vyšetrenie, pri ktorom lekár kamerou preskúma vnútro močovej rúry a močového mechúra. Vnútro penisu sa najprv znecitliví a potom sa cez močovú rúru zavedie tenká trubička, ktorá má na konci svetlo a miniatúrnu kameru. Vďaka tejto metóde môže lekár určiť veľkosť prostaty a určiť miesto a stupeň poškodenia tkanív.

Aké sú možnosti liečby?

– Ak lekár definitívne potvrdí, že problémy spôsobuje pacientovi benígny (nezhubný) rast prostaty, môže mu odporučiť liečbu. Niekedy odporučí len čakať, ako sa stav prostaty vyvinie, pretože problémy sa môžu vyriešiť samy, bez akejkoľvek liečby. Ak sa však príznaky zhoršujú, liečba je nevyhnutná.

  • „Pozorné vyčkávanie“ (Watch and Wait). Lekár zdravotný stav pacienta len pravidelne kontroluje až do chvíle, kým liečba nie je nevyhnutná. Táto metóda je vhodná hlavne pre mužov, ktorí majú mierne až stredne závažné príznaky BPH. Až tretina príznakov totiž postupom času spontánne vymizne. Viac ako 40 percent mužov pociťuje počas „pozorného vyčkávania“ zlepšenie svojho zdravotného stavu.

Farmakologická liečba
- Alfablokátory. Ide o lieky, ktoré uvoľňujú hladké svalstvo prostaty a močového mechúra, a tak zlepšujú prietok moču. Asi 75 percent pacientov, ktorí podstúpili liečbu pomocou alfablokátorov, zaznamenalo zlepšenie príznakov, ako je časté močenie a nutkanie na močenie. Alfablokátory sa používajú už dlhší čas na liečbu vysokého krvného tlaku, môžu však pomôcť aj pri príznakoch BPH, dokonca aj u mužov s normálnym krvným tlakom. Tento druh lieku však nemusí účinkovať na každého. Medzi vedľajšie účinky patria závraty, únava a točenie hlavy.
- Inhibítory 5-alfareduktázy. Ide o lieky, ktoré blokujú premenu mužského hormónu testosterónu na jeho aktívnu formu v prostate – dihydrotestosterón (DHT). Keďže zväčšenie prostaty priamo súvisí s množstvom DHT, lieky až v 25 percentách prípadov spôsobujú zmenšenie prostaty v priebehu 6 až 12 mesiacov.

Kombinovaná liečba
- Pacienti so zväčšenou prostatou sa môžu od začiatku tohto roka liečiť aj kombinovaným liekom, ktorý odstraňuje hneď dva problémy so zväčšenou prostatou v jednej tabletke. Je to zatiaľ jediná fixná kombinácia dvoch účinných látok proti BPH v jednom lieku – kombinácia duálneho inhibítora 5-alfareduktázy, ktorý pôsobí proti príčine zväčšenej prostaty a zároveň alfablokátora, ktorý potláča príznaky choroby. Vďaka tomu prináša rýchle a trvalé zmiernenie prejavov a prevenciu komplikácií.

Účinkuje na samotnú primárnu príčinu ochorenia, čím mení jeho priebeh, zmenšuje objem prostaty a zároveň uvoľňuje hladké svalstvo hrdla močového mechúra a prostaty, čím uľahčuje močenie. V porovnaní s oboma jednotlivými spôsobmi liečby prináša významnejšie zlepšenie príznakov a kvality života. Zvyšuje prietok moču a takmer o 70 percent znižuje riziko chirurgického zákroku a akútneho zadržiavania moču v porovnaní s liečbou alfablokátorom samotným.

Tento liek môžu lekári predpisovať v 1. línii liečby pacientom so stredne ťažkými až ťažkými príznakmi a zároveň známkami progresie BPH. Užíva sa vo forme kapsúl raz denne.

Chirurgická liečba
- Operáciu volia lekári až v krajnom prípade – pokiaľ komplikácie spôsobené zväčšením prostaty nie je možné odstrániť pomocou liekov. Často sa k nej pristupuje vtedy, keď pacient nie je takmer vôbec schopný močiť a hrozí u neho akútne zlyhanie obličiek, má krv v moči, močové kamene a časté infekcie močových ciest. Lekári počas operácie odstránia zväčšenú časť prostaty, teda tkanivo, ktoré tlačí na močovú trubicu. Aj keď sa pacient po operácii bude cítiť lepšie takmer okamžite, ešte niekoľko mesiacov nebude úplne fit. Počas rekonvalescencie sa môžu objaviť mnohé problémy, ktoré postupom času vymiznú.
- Najčastejšie pooperačné komplikácie: problémy s močením – bolesť pri močení, naliehavosť, inkontinencia, krvácanie – krv v moči môže spôsobiť hojaca sa rana
- Ako sa správať po operácii: dostatok tekutín na prepláchnutie močového mechúra, netlačiť pri stolici, vyhýbať sa jedlám, ktoré nadúvajú a spôsobujú zápchu, jesť vyváženú stravu, nedvíhať ťažké predmety, neviesť motorové vozidlá

debata chyba