Sedemdesiatročný človek môže mať kondíciu 55-ročného. Ak bude cvičiť

Viaceré vedecké štúdie potvrdili, že úroveň pohybových schopností sa v priebehu ľudského života mení. Starnutie spôsobuje v organizme okrem iných zmien aj úbytok fyzickej výkonnosti. Neporovnateľne pomalšie však ubúda tomu, kto cvičí.

20.10.2011 14:00
debata
Tí, ktorým test jednoznačne preukáže napríklad... Foto: Ján Cvečka
Mobilita v starobe Tí, ktorým test jednoznačne preukáže napríklad nebezpečie pádu, by mali začať cvičiť.

Faktom ostáva, že najdlhšie mobilní sú tí seniori, ktorí celý život športovali, resp. pravidelne sa hýbali.

Vedecko-výskumní pracovníci, Milan Sedliak a Ján Cvečka, ktorí pracujú na projekte Mobilita v starobe na Fakulte telesnej výchovy a športu UK v Bratislave vysvetlili, že vo vyššom veku cvičia najmä tí, ktorí pravidelne športovali už v mladosti. Behajú, chodia do posilňovne, venujú sa turistike. Sú aj takí, ktorí pracujú v záhradke, čo tiež pomáha, je to predsa fyzická práca. Rozhodnúť sa pre šport nikdy nie je neskoro. Tomu, kto sa chce začať hýbať po šesťdesiatke, Sedliak s Cvečkom odporúčajú tanec, chôdzu, bicykel, prípadne jogu. Pravidelný pohyb nezlepšuje len fyzickú kondíciu. „V prípade cukrovky II. typu pomáha udržiavať stabilnú hladinu glukózy v krvi minimálne tak efektívne, ako medikamentózna liečba. Ale oni cvičiť nechcú. Vieme, čo s telom, ale povedať hlave, že to potrebuje, je zásadný problém,“ myslí si Sedliak.

Senior potrebuje silu, vytrvalosť a koordináciu. „Cvičiť by mal 3–4 krát do týždňa a súčasťou pohybovej aktivity by mali byť silové cvičenia (aj ako prevencia osteoporózy), cvičenia vytrvalostného charakteru (pre zdravé srdce) a koordinačné cvičenia, aby zvládol bežné činnosti každodenného života s ľahkosťou,“ povedal ďalej Cvečka a dodal, že stav každého, kto sa začne hýbať, sa jednoznačne zlepší.

Impulzom pre projekt Mobilita v starobe bol narastajúci podiel seniorov v populácii a prevencia pádov a zranení, na ktoré sú pasívni dôchodcovia logicky náchylnejší. Taká liečba zlomeniny krčka stehennej kosti je drahá a trvá dlho. Dôsledkom môže byť dokonca aj imobilita.

„Ak dotyčný trpí zníženou funkciou pohybového aparátu, je dôležité odhaliť príčinu,“ spresnil Cvečka. Sú ľudia, ktorým sa primárne znižuje svalová sila až do takej miery, že nevládzu vstať zo stoličky – pre takých má význam venovať sa viac silovým cvičeniam ako vytrvalostnému tréningu. Správne zostavený pohybový program pomôže povedzme 75-ročnému človeku, ktorému robí problém aj stúpanie do mierneho kopca, zvýšiť fyzickú kondíciu na úroveň svojich zdravých rovesníkov.

„Existuje viac známych a overených postupov, ktoré sa využívajú na zlepšovanie fyzickej kondície v seniorskom veku; napríklad tréning v posilňovni alebo chôdza. Náplňou nášho projektu je overiť nové postupy, ktoré by boli v porovnaní s tradičným tréningom efektívnejšie,“ skonštatoval Sedliak. Dodal, že jednou z inovácií je aj využitie špeciálneho, počítačom riadeného tréningového zariadenia Leg-press. Ide o svetový unikát a jeho autorom je telovýchovný lekár pôsobiaci na FTVŠ Dušan Hamar, ktorý riadi slovenskú časť slovensko-rakúskeho projektu. Úlohou slovenskej strany je aplikácia tohto zariadenia na vekovú skupinu seniorov. (V predchádzajúcom výskume s mladými ľuďmi do 25 rokov sa zistilo, že v určitých parametroch je využitie tohto stroja oveľa účinnejšie ako bežný tréning v posilňovni).

Výskum Mobilita v starobe má dve roviny. Jednou je vývoj a štandardizácia zariadení pre meranie motorických schopností (najmä rovnováhových, silových a koordinačných). Tieto zariadenia budú v ďalších etapách výskumu schopné včas odhaliť nedostaky vo fyzickej kondícii. Práve tí, ktorým test jednoznačne preukáže napríklad nebezpečie pádu, by mali začať cvičiť. Druhou rovinou výskumu je skúmanie štruktúry svalových vlákien na odhalenie vnútorných príčin znižovania fyzickej kondície v staršom veku.

Onedlho sa uskutoční klinická štúdia. Z nej má byť známe, aký druh stimulácie svalstva je pre seniorov najvhodnejší na zlepšenie pohybových schopností. Osem týždňov bude 60 seniorov so zníženou mobilitou trénovať trikrát do týždňa pod odborným dohľadom. Rozdelení budú do dvoch skupín. Prvá bude aktívne cvičiť na stroji Leg-press, druhá absolvuje pasívnu elektrostimuláciu svalstva dolných končatín. V týchto dňoch prebieha na FTVŠ nábor dobrovoľníkov. V prípade záujmu o účasť na štúdii možno kontaktovať Veroniku Tirpákovú, ktorá spolupracuje na projekte Mobilita v starobe, na čísle 0908346487.

O projekte Mobilita v starobe

Štvorčlenný vedecký tím v zložení prof. MUDr. Dušan Hamar, PhD., Mgr. Ján Cvečka, PhD., Mgr. Milan Sedliak, PhD. a PaedDr. Veronika Tipráková, PhD. sídli na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského Bratislava a je financovaný prostredníctvom Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR), Programu cezhraničnej spolupráce Slovensko-Rakúsko 2008–2013. Rakúskymi partnermi sú Ludwig Boltzman Insitut a Medizinische Universität Wien.

logo Creating the future
logo Creating the future logo Creating the future
debata chyba