Koho trápia afty, má oslabenú imunitu

Sú to drobné, nenápadné vriedky, ktoré sa vyskytujú z vnútornej strany úst na perách, ďasnách, lícach či jazyku.

01.11.2011 08:27
shutterstock 42760195 Foto:
Afty ohrozujú najmä pri oslabenej imunite.
debata

Nazývajú sa afty, ľudovo „žaba“ – a vedia poriadne bolieť. Odhaduje sa, že raz alebo viackrát ročne trpí aftami 17 % populácie, často deti, ktoré v najbolestivejšom štádiu môžu úplne odmietať jedlo a tekutiny.

V Dianovej, keď malo dieťa v ústach aftu, ktorú nazývali „žabou“, tak ho žena, ktorá vedela zariekať, vzala na ruky a bežala s ním do sadu, kde rástli slivky. Tam klopala nožom na slivku a odriekala čarovnú formulku: „Žaba za kôru, slnce za horu.“

Dnes už, našťastie, jestvujú overené a podľa všetkého účinnejšie spôsoby, ako bojovať s aftami, hoci o jednoznačných príčinách ich vzniku sa ešte stále veľa nevie. Je to pomerne časté slizničné ochorenie, podľa všetkého vírusového pôvodu, ktoré postihuje niekoho raz za dlhšie obdobie a iného opakovane trápi po celý život. Uvažuje sa o tom, že je to následok oslabeného imunitného systému, predovšetkým tzv. slizničnej imunity, alergie a dedičných faktorov.

Medzi známe príčiny, ktoré je možné v rámci prevencie áft odstrániť, patria chybný zhryz, nosenie ortodontického aparátu (tzv. strojčeka na zuby) a vyhýbanie sa drobným poraneniam pri ústnej hygiene (napríklad následkom príliš tvrdej zubnej kefky pri nesprávnom čistení zubov). Afty môžu vzniknúť aj pri popálení sa horúcim jedlom, ak si človek nechtiac zahryzne do líca, niektorým ľuďom afty vzniknú po zjedení určitých potravín – napríklad vlašských orechov.

Afty majú rôznu veľkosť, od 3 do 10 mm, sú sfarbené do biela, siva či žlta s červeným, zapáleným lemom. Niekedy sa v ústach vyskytujú jednotlivo, inokedy vo väčších zhlukoch. Sťažujú jedenie, prijímanie tekutín, rozprávanie i čistenie zubov. V prípade, že sa vyskytujú príliš často, býva ich veľa, dlho sa hoja a svojho „nositeľa“ neúmerne obťažujú, mal by svoj problém riešiť v spolupráci s imunoalergológom. Ak sa potvrdí znížená imunita, odborník môže predpísať tzv. imunomodulačnú, čiže imunitu ovplyvňujúcu liečbu.

V čase aktívnych, bolestivých áft sa treba vyhýbať dráždivým, ostrým jedlám, ako sú citrusové plody či korenené pokrmy. Rôznych ľudových rád, odporúčaní a prostriedkov na „rýchlu“ liečbu áft je nemálo: potieranie vriedkov trochou vlastného ušného mazu zaváňa podobnou mágiou, ako uvádzajú historické pramene v dedinke Dianová, spomínanej v úvode článku.

Nasleduje súbor rád, ktoré spája to, že všetky prostriedky v nich použité majú dezinfekčný účinok. Včelári odporúčajú nanášanie propolisovej tinktúry. Ďalej sa odporúča výplach úst antiseptickými ústnymi vodami (napr. s obsahom účinnej látky chlórhexidínu – Paroex, Curasept či Corsodyl), prípadne cmúľanie dezinfekčných tabliet na bolesť hrdla (Tantum Verde, Septofort, Neoangin, Septolete atď.). Niektoré z týchto cmúľacích tabliet obsahujú aj zložku proti bolesti.

Ak vraj poruke nie je nič iné, na dezinfekciu ústnej dutiny údajne postačí aj domáca slivovica. Rôzne pramene spomínajú odvar zo šalvie či harmančeka alebo v lekárni kúpený Florsalmin (tinktúra zo šalvie lekárskej). Dobré výsledky by mala mať aj konzumácia probiotických jogurtov, resp. probiotík v doplnkoch výživy, prípadne potravinových doplnkov zvyšujúcich imunitu (obsahujúcich imunoglukán, kolostrum a pod.).

Afty v akútnom stave je však najlepšie cielene potierať prípravkom, ktorý má regeneračný, dezinfekčný a hojivý účinok, zároveň vytvorí akúsi ochrannú mechanickú bariéru, resp. niektoré obsahujú aj miestne anestetikum, ktoré bolestivé miesto aj mierne umŕtvi (Kamistad-Gel, Aloclair Gel či Spray, Gengigel, Mundisal, Corsodyl gél). Čisto slovenským prípravkom je Herpík, čo je tinktúra s priaznivými účinkami na afty, opary i kútiky. Jeho podstatou je cesnakový extrakt so svojimi antibakteriálnymi a virostatickými účinkami v alkoholovom extrakte. Na afty sa odporúča 3– a 5-percentná koncentrácia účinnej látky. Najnovšie je na Slovensku k dispozícii rozpustná náplasť na afty (After), ktorá by mala tlmiť bolesť, zápal, napomáhať obnovu poškodených tkanív a vytvoriť bariéru prinášajúcu úľavu od bolesti.

Za jeden z rizikových faktorov tvorby áft sa považujú zubné pasty, ktoré obsahujú sodiumlauryl sulfát (SLS). Ide o látku, ktorá sa získava z kokosového orecha a zvyšuje penivosť. Je to lacný čistiaci prostriedok, ktorý dráždi pokožku a sliznice, rýchlo sa vstrebáva a vysúša ústnu dutinu. Ľuďom, ktorí trpia často aftami, sa odporúča používať zubné pasty bez SLS, hoci ich na trhu nie je veľa (napr. Enzycal, Curasept, Parodontax Classic, Logodent). Vyznačujú sa tým, že nepenia, čo zas pre mnohých nie je príjemné, pretože penivý účinok vzbudzuje pocit čistoty. Podľa štúdií sa však používaním zubných pást bez SLS dosiahne významné zníženie vzniku áft.

debata chyba