Ľudia s rizikovými faktormi majú väčšiu šancu prežiť infarkt

Pacienti s rizikovými faktormi ako vysoký krvný tlak alebo cholesterol v krvi majú väčšiu šancu prežiť pobyt v nemocnici po infarkte ako tí, ktorí boli úplne zdraví.

18.11.2011 13:00
shutterstock 9308431 Foto:
Pacienti s rizikovými faktormi môžu obísť celkom dobre.
debata

Vyplynulo to z analýzy vyše pol milióna prípadov infarktu v USA. Podľa odborníkov môže byť vysvetlením fakt, že ľudia s rizikovými faktormi užívajú lieky, ktoré chránia srdce a dokážu im pomôcť aj po infarkte.

„Ak nemáte rizikové faktory a dostanete infarkt, neočakávajte, že sa vám bude dariť lepšie,“ uviedol Carl Lavie z John Ochsner Heart and Vascular Institute v New Orleans. „Ľudia, ktorí sú na tom s rizikami veľmi zle, môžu nakoniec skončiť dobre,“ dodal Lavie.

Údaje, ktoré výskumníci spracovali, pochádzajú z amerického národného registra. Porovnávali a vyhodnocovali stav 550-tisíc amerických pacientov, ktorí mali prvý infarkt v rokoch 1994 až 2006. Všímali si, či boli u chorých zaznamenané rizikové faktory ako vysoký krvný tlak a cholesterol v krvi, či mali cukrovku, ochorenia srdca v rodine alebo či boli fajčiari.

Zo všetkých pacientov malo viac ako 85 percent aspoň jeden rizikový faktor, pričom väčšina z nich mala prvý infarkt v pomerne mladom veku. Vyše 50-tisíc zo všetkých pacientov v nemocnici zomrelo.

Podľa výsledkov štúdie u nefajčiarov bez vysokého krvného tlaku a cholesterolu v krvi, bez diabetu a genetickej predispozície je až o 50 percent vyššie riziko, že v nemocnici zomrú ako u tých, ktorí majú všetky spomínané rizikové faktory. Lekári však upozorňujú, že tým nedávajú pacientom s nábehom na ochorenia srdca zelenú, aby začali fajčiť alebo sa nezdravo stravovať.

Odporúčajú, aby sa predovšetkým infarktu pokúsili vyhnúť, pravidelne navštevovali lekára a boli k svojmu zdraviu zodpovední.

debata chyba