Najhorším mesiacom pre peľových alergikov je apríl

Slovo alergia pochádza z gréčtiny a skladá sa z dvoch slov. Allos – iný, inakší a ergon – reakcia. Pojem pochádza od von Pirqueta z roku 1905 a má vyjadriť skutočnosť, že postihnutý reaguje ináč ako ostatní.

05.02.2012 07:00
bahniatka, peľ, alergia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Peľ ako alergén patrí k špecifickým spúšťačom, ktoré rovnako ako roztoče, perie, moč a sliny zvierat, hmyz alebo plesne, môžu vyvolať alergickú nádchu. Peľ je sezónny vyvolávač.

Peľové alergény delíme na:

Dreviny
Brezovité (lieska, jeľša, breza, hrab)
Bukovité (buk, dub)
Olivovité (jaseň, oliva)
Vŕbovité (topoľ, vŕba) – alergológ Hrubiško objasnil, že topoľ s vŕbou nie sú hlavní vinníci alergickej nádchy, hoci sa to o nich traduje. „Vatu z topoľov vidíme, ale čo nevidíme, sú peľové zrnká tráv. Za každou tzv. topoľovou alergiou sa teda skrýva alergia na trávový peľ.“

Trávy a obilniny
(lipnicovité)

Astrovité byliny
(palina, ambrózia, zlatobyť) – minulý rok bola mimoriadne agresívna sezóna týcho bylín – pre dlhé babie leto

Ostatné
– žihľavovité, mrlíkovité, láskavcovité, skoroceľovité

Plastové okná pomáhajú plesňovej alregii

Huby, ktoré sa vyskytujú celoročne, ale so sezónnymi výkyvmi, sa tiež považujú za spúšťače alergickej nádchy. Rozmnožujú sa spórmi, ktoré sú podobné malým a neviditeľným peľovým zrniečkam a ich množstvo významne stúpa najmä v teplej a vlhkej perióde roka. Počas búrkových letných mesiacov ich je v ovzduší najviac, no celoročne sa vyskytujú aj v bytoch, napríklad v kvetináčoch, kde sa množia plesne, v kúpeľniach a celkovo v domoch či bytoch s plastovými oknami. „Šetríme energiu, ale na druhej strane vytvárame podmienky pre množenie plesní. Kým sme nepoznali plastové okná, taký problém s plesňovou alergiou sme nemali,“ povedal doc. Hrubiško.

K celoročným spúšťačom a vyvolávačom alergickej nádchy patrí aj srsť, sliny a moč hlodavcov (králik, morča, škrečok, myš, krysa, potkan) a tiež výkaly a iné sekréty hmyzu či dokonca rozpadnuté telá (šváb, moľa, múčne chrobáky, muchy).

Zaujímavosť

Kým Európu nezachvátili tuhé mrazy, zimné dni od novembra do konca januára sme mali netradične teplé. Rovnako aj uplynulá jeseň vrátane pekného, no dlhého babieho leta. Alergológ a imunológ Martin Hrubiško z Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave dokonca hovoril o peľovej sezóne, ktorá vďaka teplému počasiu začala u nás už v januári.

„Na Orave možno nasnežili dva metre snehu, ale v Bratislave bolo dlhodobo cez deň 5 a viac stupňov, čo spôsobilo, že už 10. januára zakvitli liesky a boli v plnom kvete,“ povedal Hrubiško. Pripomeňme, že typickým peľovým obdobím je predovšetkým mesiac apríl, kedy kvitne breza.

debata chyba