Návšteva u urológa môže zachrániť život

S predlžujúcim sa vekom dožitia slovenských mužov sa čoraz častejšie vyskytujú aj urologické ochorenia.

16.01.2013 06:00
prostata - urológ Foto:
Ak pociťujete nejaké problémy, ktoré by mohli byť príznakom zväčšenia prostaty, prekonajte svoje obavy a zájdite k lekárovi.
debata (2)

Hoci ide o chúlostivú tému, pravidelné prehliadky a včasný zásah lekára môžu pacientovi výrazne skvalitniť alebo dokonca zachrániť život.

Urológovi by sa muži najmä po päťdesiatke nemali vyhýbať. Odborníci sa totiž zhodujú, že nezhubným zväčšením prostaty bude skôr či neskôr trpieť každý muž, ak bude žiť dostatočne dlho. Informovanosť verejnosti o rizikách urologických ochorení, ale aj o ich prevencii, včasnej diagnostike a možnostiach liečby, je teda veľmi dôležitá.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku: Osem dôvodov, prečo nezanedbávať svoju prostatu
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

"Urologické ochorenia sú chúlostivou témou obzvlášť pre mužov. Mnohí sa hanbia a z návštevy urológa majú strach. Neopodstatnene. Práve odkladanie riešenia problému vedie k ďalšiemu zhoršovaniu stavu, zatiaľ čo včasná diagnostika a liečba im môžu pomôcť vyhnúť sa vážnejším komplikáciám,” upozorňuje predseda Slovenskej urologickej spoločnosti Ján Kliment.

„Zároveň preventívne prehliadky, ktoré by mali byť po 50. roku života samozrejmosťou, sú kľúčové pri ochoreniach, ktoré sú v raných štádiách bezpríznakové a môžu tak pacientovi doslova zachrániť život. Aj preto je naším cieľom čo najviac šíriť povedomie o prevencii a liečbe urologických ochorení,“ dodal.

Medzi najčastejšie urologické choroby patria ochorenia prostaty, z ktorých až 80 percent prípadov tvorí jej nezhubné zväčšenie. Podľa doktora Klimenta najviac novodiagnosti­kovaných pacientov je vo veku 50 až 60 rokov. V roku 2011 sa na toto ochorenie liečilo na Slovensku 70-tisíc až 75-tisíc mužov. „Za veľké komplikácie je pritom zodpovedná malá žľaza v mužskom tele – prostata, ktorej funkcie doteraz zamestnávajú vedcov, nehovoriac o tom, že samotní muži často ani nevedia, na čo im slúži.“

Prostata sa začína približne okolo 50. roku života zväčšovať, čím vyvíja tlak na močovú trubicu, ktorú obkolesuje, a ten následne spôsobuje problém s močením i erekciou. „Nezhubné zväčšenie prostaty tak zasahuje do každodenného života i do partnerského vzťahu muža. Toto ochorenie je však liečiteľné, stačí len vyhľadať odborníka,“ dodal.

K ďalším urologickým ochoreniam patria karcinóm prostaty, akútna a chronická prostatitída, inkontinencia, hyperaktívny močový mechúr, urologické infekcie, sexuálne dysfunkcie, neplodnosť mužov, ale aj závažné zhubné nádory obličiek, močového mechúra či semenníkov.

Pomerne často sa vyskytujú obličkové a močové kamene, ktoré v mnohých prípadoch patria k tým najbolestivejším. Všetko závisí od veľkosti, tvaru a polohy kameňa v močovom trakte. Kamene sa môžu v určitom momente života vytvoriť každému, ak dôjde v organizme k nerovnováhe v tvorbe moču. Obličkové kamene postihnú jedného z desiatich ľudí, pričom u mužov sa vyskytujú častejšie ako u žien.

Na čo by ste sa mali pýtať u lekára

Ak pociťujete nejaké problémy, ktoré by mohli byť príznakom zväčšenia prostaty, prekonajte svoje obavy a zájdite k lekárovi. Pomoc môže byť jednoduchá. Možno budete mať pocity hanby, keď sa budete musieť pred lekárom vyzliecť. Mnoho mužov má navyše veľký strach aj z vyšetrenia prstom cez konečník. Obavy ani hanba však nie sú namieste. Uvedomte si, že urológ je špecialista, ktorého práca súvisí s pohlavnými orgánmi, vyšetrenie cez konečník je preňho každodenná rutina. V ordinácii lekára si možno nebudete vedieť hneď spomenúť na všetky otázky, ktoré by ste sa chceli opýtať, preto si ich môžete premyslieť vopred, napríklad:

Aké mám ochorenie a čo to pre mňa znamená?
Aké vyšetrenia ma čakajú a ako sa mám na ne pripraviť?
Kedy a ako sa dozviem výsledky?
Aké príznaky mi môže ochorenie vyvolať?
Čo mám robiť, ak by sa ťažkosti zhoršovali?
Aký spôsob liečby mi odporúčate a prečo práve taký?
Aké výsledky liečby môžem očakávať?
Hrozia aj nejaké komplikácie liečby alebo nežiaduce účinky?
Mám dodržiavať nejakú diétu alebo špeciálnu životosprávu? Kedy mám prísť na kontrolu?

Čo je prostata
- žľaza, ktorá má tvar gaštana a je súčasťou mužského reprodukčného systému
- prostata dospelého muža váži asi 20 gramov. Nachádza sa tesne pod močovým mechúrom a obklopuje močovú trubicu, cez ktorú odchádza moč a ejakulát z tela von. Hustá biela tekutina, ktorú prostata produkuje, je súčasťou ejakulátu. Ide o skvapalnený proteín PSA
- až 15 percent obsahu ejakulátu tvorí prostatická tekutina. Jej presná funkcia zostáva veľkou neznámou, no zrejme chráni spermie pred kyslým prostredím v pošve a zároveň im dodáva potrebnú energiu na cestu k ženskému vajíčku.

Počas života rastie v niekoľkých fázach:

  1. fáza – je ukončená pred alebo tesne po narodení, keď váži asi 1,5 gramu.
  2. fáza – v puberte dochádza k ďalšiemu rastu prostaty. Jej hmotnosť sa zvýši na 11 gramov.
  3. fáza – prostata sa opäť zväčší okolo 25. roku a jej váha stúpne na 18 gramov. Tým sa jej rast však nezastaví. Postupne sa pomaly ďalej zväčšuje a v 70. roku života muža dosahuje hmotnosť 31 gramov. Práve táto fáza rastu môže mať časom za následok jej nezhubné zväčšenie.
2 debata chyba