Zdravé zuby zvyšujú sebavedomie

Starostlivosť o zuby by mala byť pre človeka samozrejmosťou. Nie je to tak dávno, keď zuby Slovákov patrili medzi najhoršie v únii. Ako sme na tom dnes?

01.02.2013 05:55
Vladimíra Balogová-Kasajová Foto:
Zubná lekárka Vladimíra Balogová-Kasajová.
debata

„Myslím si, že čoraz viac ľudí si uvedomuje, že mať pekný a zdravý úsmev je veľmi dôležité. Ľudia s peknými zubami sú sebavedomejší, neboja sa usmievať,“ hovorí doktorka Vladimíra Balogová-Kasajová z bratislavského stomatologického centra MySmile.

„Som rada, že toto povedomie dorazilo už aj na Slovensko. Mnohí ľudia si dávajú veľmi záležať na tom, aby ich chrup pekne vyzeral, považujú to za dôležitú súčasť svojho zdravia.“ Podľa nej si mnohí dokonca najskôr dajú opraviť zuby a až potom si napríklad hľadajú novú prácu.

"Teší ma aj skutočnosť, že rodičia sa začínajú starať o zuby svojich detí už od útleho veku, zaujímajú sa o novinky, o to, či správne čistia prvé zuby, pýtajú sa, ako často majú s deťmi chodiť na kontroly.

Ako by sme sa teda mali správne starať o svoje zuby?
Predovšetkým treba začať už od útleho detstva. Rodičia musia naučiť už malé deti, že zuby si treba umývať aspoň dvakrát za deň, vždy po jedení. Musia im ukázať, ako správne používať zubnú kefku, vybrať im správnu pastu, prípadne iné pomôcky. Konkrétny výber pomôcok im pomôže zostaviť stomatológ alebo dentálna hygienička. Takisto je nemenej dôležité – a nielen pre zdravé zuby – naučiť sa zdravo stravovať.

Vyžaduje každý vek inú starostlivosť alebo je v podstate rovnaká?
U malých detí stačí, keď používajú len správne veľkú kefku a správnu zubnú pastu. My ostatní by sme mali používať kefku klasickú aj jednozväzkovú v kombinácií s vysoko fluoridovou pastou, dentálnu niť a medzizubnú kefku. Ich veľkosť aj to, ako a v akom poradí ich používať, nám ukáže dentálna hygienička. Samozrejme, existujú aj iné dentálne pomôcky, s ktorými sa môžeme stretnúť. Napríklad ľudia, ktorí majú korunky či mostíky, by mali používať špeciálnu niť, ktorá zachytáva nečistoty pod mostíkom. Tí, ktorým sa robia nepríjemné povlaky na jazyku, môžu použiť takzvanú škrabku na jazyk. Manipulácia so všetkými pomôckami je spočiatku možno náročná, ale všetko je to o cviku a zvyku. Chcela by som však zdôrazniť, že je naozaj veľmi dôležitý nielen správny výber pomôcok, ale aj ich správne používanie. Ak s tým má človek problém, stačí navštíviť dentálnu hygieničku, ktorá nám správny postup ukáže a natrénuje s nami. Pri nesprávnej technike čistenia si totiž môžeme viac ublížiť ako pomôcť.

Mnohí rodičia začínajú so starostlivosťou o detské zúbky až keď idú do škôlky. Kedy treba začať so starostlivosťou o detské zúbky a kedy by mali prvý raz zájsť za zubárom?
Začať so starostlivosťou až v škôlkarskom veku je samozrejme neskoro. Pozornosť treba venovať už prvému prerezanému zúbku. Dieťaťu môžeme kúpiť najmenšiu detskú kefku, ktorú v tom najskoršom veku môže používať aj ako hryzadlo. Mali by sme si s ním spolu umývať zuby, aby v nás videlo vzor a naučilo sa, že takýto „obrad“ je úplne bežný a normálny. Dajte mu do ruky jeho kefku, aby mohlo opakovať to, čo robíte vy, aby ste sa obaja spolu videli v zrkadle. A na záver si zoberte jeho kefku, dočistite mu zúbky a nezabudnite dieťa pochváliť, aké sú jeho zúbky krásne biele a voňavé.

Ako často by sme mali chodiť na preventívne prehliadky?
Dvakrát do roka bez ohľadu na to, či ide o dieťa alebo o dospelého. Ak má pacient vážnejší problém, napríklad neliečenú paradontitídu, vysokú kazivosť, časté povlaky alebo sa mu tvorí zubný kameň, mal by na prevenciu chodiť aj častejšie. Všetko závisí od konkrétneho problému aj od liečebného plánu, ktorý pacientovi lekár navrhne. Preventívna prehliadka by však nemala byť len o päťminútovom prezretí ústnej dutiny alebo len o potvrdení v karte, malo by ísť o dôkladnú kontrolu chrupu aj s RTG vyšetrením a minimálne dvakrát do roka by mal každý z nás absolvovať aj dentálnu hygienu a fluoridáciu zubov.

Absolvovanie návštevy u dentálnej hygieničky by teda pre nás malo byť tiež samozrejmosťou?
Áno, rovnako ako preventívna prehliadka dvakrát do roka, by malo byť pre nás dvakrát do roka samozrejmosťou absolvovať aj dentálnu hygienu. Ak má pacient vážnejší problém, napríklad ťažkú paradontitídu alebo si opakovane zle čistí zuby a často sa mu robia povlaky, hygienička ho pozve na opakovanú návštevu častejšie. Ako často, závisí od konkrétneho prípadu, môže to byť aj každé dva týždne.

Ako často by sme mali meniť zubnú kefku?
Ako často treba. Ak sú krajné štetiny kefky ohnuté, treba ju vymeniť. Takisto po chrípke alebo inom prekonanom ochorení je dobré vymeniť si kefku.

Ako je to s elektrickými kefkami? Odporúčate elektrickú zubnú kefku aj pre deti?
Osobne nie som veľký zástanca elektrických kefiek. Odporúčam ich len keď pacient nevie alebo nemôže používať klasickú kefku. A deti by sa mali naozaj naučiť správne používať klasické zubné kefky. Ich správne používanie je podľa môjho názoru v čistení účinnejšie.

Má vplyv na naše zuby aj náš životný štýl?
Do určitej miery áno. Žijeme všetci veľmi rýchlo, veľa vecí si chceme uľahčiť a zrýchliť. Mnohí používajú len elektrické kefky, na nejaké medzizubné dočisťovanie nemajú čas. Ďalší si kúpia „špeciálnu ústnu vodu cez internet“, po ktorej už vraj netreba klasicky čistiť zuby kefkou. Iní často nestíhajú počas pracovného dňa normálny obed a dopĺňajú si energiu celodenným „zobkaním drobností“, čím si udržujú nízke pH v ústach, ktoré je základom pri kazení zubov. No a vo všeobecnosti je známe, že jeme veľmi veľa cukrov a sladkých jedál.

Je pravda, že aj ovocie a zelenina môžu mať vplyv na kazivosť zubov?
Ovocie obsahuje kyseliny, ktoré pri častej konzumácii spôsobujú naleptávanie skloviny, rozrúšajú ju, vytvárajú na nej erózie a v konečnom dôsledku spôsobujú citlivosť až bolestivosť zubov. Niektorí ľudia majú zvyk umyť si zuby aj po zjedení ovocia, čo ešte viac naruší naleptanú sklovinu.

Mnohí z nás majú často afty v ústach. Môžu negatívne vplývať na stav nášho chrupu? Ak áno, ako?
Afty priamo na kazivosť nepôsobia. Ak však pacient máva často nepríjemné a bolestivé afty a navyše tento stav trvá dlho, práve pre bolestivosť áft si veľmi ťažko, ak vôbec, dokáže poriadne vyčistiť zuby. Na zuboch potom zostávajú povlaky, ktoré už kazivosť spôsobujú.

debata chyba