Echinacea je liečivý poklad. Zvyšuje obranyschopnosť

Svoj názov dostala táto rastlinka oprávnene. Keďže sa podobá na pichľavého ježka, jej názov sa odvodil z gréckeho echinos – jež.

06.02.2013 06:00
echinacea Foto:
Podľa vedcov echinacea stimuluje nešpecifické obranné funkcie tela.
debata

Môže nás sprevádzať na ceste k vyliečeniu, keď máme oslabenú imunitu. Rastlina, o ktorej je reč, totiž zvyšuje obranyschopnosť. Ako prví s ňou mali do činenia severoamerickí Indiáni. Bola ich najlepším kamarátom pri horúčkovitých ochoreniach. Na vyliečenie používali jej koreň a vňať. Nesklamala ani pri liečbe zápalov. Stačilo jej lístky rozdrviť na kašu a priložiť na ranu. Zápal sa akosi zázračne z tela vyparil.

O tom, aká je liečivá, svedčí aj postup nemeckého homeopata Meyera, ktorý ju koncom 19. storočia zaradil medzi liečivé poklady USA. To už bola veľká vec. Znamenalo to, že ju mal dôkladne preskúmanú a dôveroval jej účinkom. Z USA sa echinace rýchlo dostala aj do Európy, kde úspešne pokračovala v liečbe.

Podľa vedcov echinacea stimuluje nešpecifické obranné funkcie tela, pôsobí ako prevencia proti infekciám a v prípade choroby urýchľuje vyzdravenie. Užívať ju preventívne sa odporúča aj vrcholovým športovcom, ktorý prechodne potláča obranyschopnosť organizmu, sprevádzať človeka by mala aj počas liečby antibiotikami, keďže mnohé z nich znižujú imunitu organizmu. Možno ju prijať v rôznej forme. Známy je čaj z čerstvej echinacey (sušená nie je účinná), tinktúra alebo masť na rany.

debata chyba