Pacient s Crohnovou chorobou musí upraviť svoj jedálniček

Crohnova choroba je chronické zápalové ochorenie, ktoré môže postihnúť všetky vrstvy tráviaceho systému kdekoľvek, od dutiny ústnej až po konečník.

28.02.2012 14:00
orechy, kokos Foto:
Čo pacient s Crohnovou chorobou určite môže, sú semená a orechy.
debata

K jej príznakom patria bolesti brucha, hnačky, horúčky, zvracanie, chudnutie a únava. Dobrou správou je, že úprava stravy a lieky dokážu udržiavať ochorenie pod kontrolou, aspoň vo väčšine prípadov.

Lekár z Ambulancie klinickej výživy Igor Bukovský vysvetlil, čo patrí k rizikovým faktorom vzniku Crohnovej choroby. Je to genetická predispozícia (výskyt u pokrvných príbuzných), imunologické poruchy, časté užívanie antibiotík, psychický stres, infekcie tráviaceho systému a veľký obsah nasýtených tukov a bielkovín živočíšneho pôvodu v strave.

Pacientov, ktorí si plánujú upraviť stravu, Bukovský vopred upozorňuje na to, že tolerancia jednotlivých potravín sa môže v rôznych fázach ochorenia meniť. „Cieľom je zistiť, ktoré potraviny, v akom množstve a akým spôsobom upravené tolerujete,“ odkazuje. „Ak vám napríklad niektoré ovocie, zelenina alebo strukovina spôsobujú ťažkosti v surovom stave a vo väčšom množstve, nemali by ste ich vylúčiť, ale nájsť formu úpravy a množstvo, ktoré vám vyhovuje,“ dodáva lekár.

Čo by mal pacient s Crohnovou chorobou určite obmedziť, sú rafinované potraviny, margaríny na pečenie a sladkosti. Zabudnúť by mal aj na kávu, alkohol a sýtené nealko nápoje. Na druhej strane, čo jeho telo potrebuje, je zvýšený príjem vlákniny. Bukovský však upozornil na to, že v akútnej fáze môžu potraviny s vysokým obsahom vlákniny stav zhoršovať.

V akútnej fáze Crohnovej choroby, kedy pacienta obťažujú bolesti a hnačky, Igor Bukovský radí vylúčiť príjem všetkých známych potravinových alergénov (mliečne výrobky, citrusy, údeniny, arašidy, ryby, vajíčka, mäsové konzervy). Nevhodné sú tiež dráždivé zložky potravy ako sú silné koreniny, vyprážané jedlá, ocot alebo horčica a dráždivé potraviny – kapustová zelenina, mliečne výrobky, paprika, pšenica).

Zdalo by sa, že toho, čo pacient s Crohnovou chorobou nesmie, resp. nemal by, je akosi veľa. Tu je Bukovského zoznam potravín, ktoré označil ako vhodné. Zemiaky, mrkva, uhorka, kapusta, brokolica, karfiol, špenát, sójové výrobky, kukurica, pohánka, obilninové výrobky, pšeno, orechy, semená, jablká, hrušky, ríbezle, banány, ananás, kaleráb, paradajky, chudé mäso či neúdené tučné morské ryby.

debata chyba