Nie každý mýtus o antikoncepcii je pravdivý

Priberá sa po antikoncepcii? Musí žena po štyridsiatke zmeniť antikoncepciu? Antikoncepcia patrí v oblasti zdravia medzi najdiskutovanejšie témy a mnohé ženy majú ohľadom jej výberu a používania veľa otázok.

18.02.2013 06:00
antikoncepcia, tabletky, liek Foto:
Ženy majú dnes široký výber antikoncepčných metód.
debata

Je pravda, že sa po antikoncepcii priberá?
Po pilulkách sa nepriberá. Je to už celkom nepochybne preukázané celým radom kvalitných vedeckých štúdií. Ak žena priberie pri užívaní antikoncepčných tabletiek, nie je to v dôsledku užívania tabletiek. Príčiny váhového prírastku je nutné hľadať inde. U mladých dievčat stačí normálny telesný vývoj. Ten ešte nie je ukončený a pokračuje ďalej, či už s tabletkami, alebo bez nich. Jediná antikoncepčná metóda, kde niektorí lekári a štúdie pripúšťajú možnosť váhového prírastku, sú antikoncepčné injekcie.

Musia ženy po štyridsiatke zmeniť antikoncepciu?
Ženy po štyridsiatke majú dnes široký výber antikoncepčných metód. Vzhľadom na to, že po štyridsiatke je vysoké riziko problémov s nepravidelným krvácaním, volí väčšina žien buď antikoncepčné tabletky (je potrebné zvoliť prípravky s tzv. veľmi nízkym dávkovaním, t. j. 15 až 20 mikrogramov estrogénu, prípadne náplasti alebo vaginálny krúžok, kde dávka hormónov odpovedá veľmi nízkemu dávkovaniu, to isté platí pre pilulky obsahujúce prirodzený estrogén). Pri ich užívaní je cyklus pravidelný. Alebo volí vnútromaternicový hormonálny systém („hormonálne vnútromaternicové teliesko“), ktorý nemení frekvenciu krvácania. Nič však nebráni tomu, aby ženy po štyridsiatke zvolili aj metódy gestagénnej antikoncepcie alebo vnútromaternicové teliesko s meďou.

Je pravda, že fajčiarky nesmú užívať antikoncepčné tabletky?
Pri starších typoch antikoncepčných piluliek bolo preukázané, že u fajčiarok starších ako 35 rokov zvyšujú riziko infarktu myokardu. Či to platí aj pre moderné prípravky s veľmi nízkou dávkou hormónov, preukázané nie je, však platné odporúčanie uvádza, že ženy staršie ako 35 rokov, ak fajčia viac ako 15 cigariet denne, by nemali tabletky (a vôbec metódy kombinovanej hormonálnej antikoncepcie, platí to aj pre náplasti a vaginálny krúžok) užívať vôbec, ženy staršie ako 35 rokov, ktoré fajčia menej ako 15 cigariet denne, by mali tiež radšej voliť inú metódu.

Znižuje vracanie a hnačka spoľahlivosť antikoncepcie?
Vracanie a hnačka môžu narušiť spoľahlivosť antikoncepčných tabletiek (nie iných metód). Vracanie prekáža, ak nastane do 3 až 4 hodín po prehltnutí tablety, potom je potrebné vziať si náhradnú tabletku. Hnačka môže spoľahlivosť tabletiek ovplyvniť iba v prípade, že ide o silnú a dlhotrvajúca hnačku. Znížiť spoľahlivosť môžu aj niektoré lieky, ktoré sa pri hnačke užívajú. Ak je obava, že by hnačka znížila spoľahlivosť, je opätovný nástup normálneho účinku od 8. tablety, ktorú si žena vezme bez chyby a bez prestávky po skončení hnačky.

Môžem sa spoľahnúť, že keď dojčím, tak nemôžem otehotnieť?
Dojčenie je ten mechanizmus, ktorý reguloval intervaly medzi pôrodmi pravekých žien. Sanie mlieka tlmí činnosť centier v medzimozgu, ktoré riadia vaječník. Dôležitý je počet priložení dojčaťa, nie množstvo mlieka. Aby sa dojčenie dalo využiť ako antikoncepcia, musia byť splnené tieto podmienky: žena musí dojčiť aspoň 6-krát za 24 hodín; najdlhšia prestávka medzi dvoma dojčeniami nesmie byť dlhšia ako 6 hodín v noci a nesmie byť dlhšia ako 4 hodiny vo dne; dieťa nie je prikrmované; žena doteraz nemala menzes. Pri splnení týchto podmienok je možné dojčenie uznať za pomerne spoľahlivú antikoncepčnú metódu, ale iba v prvých 6 mesiacoch po pôrode.

Na najčastejšie otázky, týkajúce sa antikoncepcie, odpovedal MUDr. Pavel Čepický.

debata chyba