Tipy pre zdravé žily

Viete, čo by ste mali robiť, čo jesť a ako sa hýbať, aby ste predišli alebo aspoň znížili riziko žilových ochorení?

07.03.2012 06:00
žila, kŕčové žily, nohy Foto:
Ilustračné foto
debata

Pohybujte nohami vždy, keď je to možné

  • Ak musíte počas dňa dlho stáť či sedieť, robte si krátke prestávky, počas ktorých sa prejdete alebo aspoň krúžte nohami v členkoch.

Športujte

  • Najvhodnejšie športy sú tie, pri ktorých dochádza k rytmickému pohybu v členkovom kĺbe, v kombinácii so svalovou prácou lýtkových svalov (turistika, beh, plávanie, tanec, bicyklovanie a pod.). Vyvarujte sa všetkých športov, pri ktorých dochádza k nadmerným otrasom či rozširovaniu žíl a následnému spomaleniu žilového návratu (tenis, zjazdové lyžovanie, vzpieranie).

Vyvarujte sa priameho pôsobenia tepla

  • Horúce kúpele, sauna, opaľovanie či horúce vosky by mali byť v prípade problémov so žilami tabu.

Dbajte na zloženie vašej stravy

  • Strava by mala obsahovať veľa vlákniny a menej nasýtených tukov. Dbajte tiež na dostatočný príjem tekutín. Cieľom je predchádzať zápche a nadváhe, ktoré žilový systém zaťažujú.

Nenoste tesné oblečenie

  • Príliš tesné oblečenie tlačí na žily a bráni žilovému návratu. Nenoste obuv s vysokými opätkami a bez opätkov. Pre nohy je ideálna obuv s nízkymi 3 až 4 cm podpätkami, ktorá poskytuje dostatočný tlak k podpore žilového návratu.

Neriešte problém gélmi a mastičkami, ktoré ho aj tak neodstránia

  • Hneď ako zaznamenáte prvé príznaky ako bolesť nôh, opuchy, kŕče alebo sa vaše žily stanú viditeľné, vyhľadajte lekára.
debata chyba