Herpetický vírus z tela nevyženiete

Nepríjemný pľuzgierik na pere, pri nose či inde na tvári patrí medzi najčastejšie vírusové ochorenia kože.

25.02.2013 06:00
opar - herpes - pery s infekciou Foto:
Pri ťažkých kožných prejavoch herpesu, komplikovanom hojení, krvácaní či horúčkach lieči herpes infektológ, dermatológ alebo imunológ.
debata

Herpes, opar či „horúčku“ spôsobuje jeden z herpetických vírusov nazývaný herpes simplex. Ak sa ním už človek raz nakazí, nijakou liečbou nie je možné dostať ho z tela.

Herpes simplex vírus (HSV) postihuje viac ako tretinu svetovej populácie a je zodpovedný za širokú škálu chorobných prejavov – od bežných nepríjemností spôsobených oparom na pere až po smrť pacienta s vážne narušenou imunitou. Jestvujú dva typy vírusov herpes simplex: HSV 1 sa vyskytuje prevažne na tvári a HSV 2 zodpovedá za prejavy prevažne v genitálnej oblasti.

Herpetické vírusy sa prenášajú priamym kontaktom alebo kvapôčkovou infekciou a majú charakteristickú vlastnosť – pozdĺž nervových vlákien sa dokážu stiahnuť a prežívať v špecifických nervových bunkách chránené pred imunitným systémom organizmu v akejsi spiacej podobe. Pri oslabení imunitného systému alebo pôsobení provokačných faktorov sa vírus reaktivuje a vyvoláva typické kožné zmeny.

Prvotná infekcia a reaktivácie vírusu
Aktiváciu vírusu spôsobuje oslabenie organizmu. Častým spúšťačom je fyzický či emocionálny stres, horúčka, nedostatok vitamínov, nadmerné slnenie, u žien menštruácia, dokonca stomatologický zákrok. Typické pálenie a svrbenie pred objavením sa pľuzgiera spôsobuje zvýšená vnímavosť nervových zakončení pri aktivizovaní sa vírusu. Pľuzgieriky, ktoré sa vyhodia, sa postupne nafúknu, plnia sa tekutinou, neskôr sa zakalia, prasknú, ranka mokvá a hojí sa chrastou.

V tomto štádiu je postihnutý človek veľmi infekčný, preto sa vtedy neodporúča vykonávať nijaké kozmetické zákroky na tvári ani ošetrenie u zubára. Infekcia sa šíri priamym kontaktom, ako napr. bozk, ale aj kvapôčkovou infekciou, prostredníctvom kýchania a kašľania, nepriamo uterákmi, používaním spoločných pohárov či príborov.

Prvotnej infekcii odborníci hovoria primoinfekcia. „Väčšia primoinfekcií prostredníctvom vírusu herpes simplex 1 prebehne do 5. roka života a ich priebeh je spravidla bez príznakov,“ tvrdia dermatovenero­lógovia Peter Kozub a Mária Šimaljaková v odbornom článku pre Via praktica. Deti sa obyčajne nakazia od rodinných príslušníkov, v škôlke. Ostatné infekcie sú už len reaktivácie vírusu, resp. sekundárne infekcie spôsobené záťažovými vplyvmi.

Lokálne prípravky – za i proti
Bohužiaľ, nejestvuje liečba, ktorá by herpetický vírus dokázala natrvalo vyhnať z tela. V prípade štandardného nekomplikovaného oparu na pere či pod nosom, ktorý sa neopakuje častejšie ako 4-krát do roka, si pacient vystačí aj s voľnopredajnými prípravkami z lekárne. Možná je lokálna liečba masťami, gélmi, roztokmi či prostredníctvom náplastí.

Prípravky s účinnou látkou v podobe antivirotika patria do kategórie voľnopredajných liečiv: virostatikum acyklovir možno nájsť v bielych mastiach Zoviraxe alebo Herpesine, penciklovir vo Vectavire, dokonazol v Erazabane, tromantadín v priezračnom géli Viru-Merz. Jestvujú v 2-gramových, niektoré v 5-gramových baleniach.

Nielen virostatiká, ale v zásade všetky prípravky na opar treba začať používať v skorých štádiách oparu, v tzv. prodromálnom štádiu, ešte pred objavením sa pľuzgierikov, keď už človek cíti svrbenie, mravčenie, tŕpnutie či pálenie. V používaní sa pokračuje do zmiznutia prejavu herpesu na koži, obyčajne 4–6 dní. Z liečiv možno spomenúť aj Mundisal gél, účinná látka však nepatrí medzi antivirotiká, ale medzi stomatologické prípravky, ktoré potláčajú bolesť, pôsobia protizápalovo a potláčajú mikroorganizmy v ústnej dutine.

V ponuke sú aj rôzne náplasti na opar. Compeed a Cosmos sú hydrokoloidné náplasti na opary, neobsahujú antivirotikum, absorbujú tekutinu vytekajúcu z rany a vytvárajú vlhké prostredie pre hojenie. Herpatch náplasť sa po nalepení samovoľne rozpúšťa, netreba ju strhávať. Takisto však neobsahuje virostatikum, len látky zlepšujúce liečenie ranky a posilňujúce pokožku (betaglukán, síran zinočnatý). Výlučne krycí a ochranný gél na opar je SineHerp gél.

Lokálne prípravky na herpes s extraktmi
„Miestne antivirotiká ako acyklovir či penciklovir skracujú čas hojenia o 25–30 %,“ píšu kožní lekári v časopise pre praktických lekárov. "Dôležité je dôkladné umývanie rúk po každej aplikácii krému. Môže sa ľahko zotrieť pri jedení a pití, čím stráca účinnosť. Na herpes negatívne pôsobia stimuly z vonkajšieho prostredia, neustále dráždenie má za následok zhoršenie svrbenia, prípadne bolesti.

Krémy nezabraňujú tvorbe krúst a výsledkom je zlý estetický efekt… Účinná látka tromantadín sa vyrába vo forme gélu, preto je kozmeticky prijateľnejší." Výhodou náplasti je zas podľa odborníkov to, že pomáha predchádzať infekcii, ktorú by si človek mohol do ranky zaniesť prstom, a netvoria sa také výrazné chrasty ako pri antivirotických krémoch.

Kožné tonikum Herpík vychádza z ľudovej medicíny. Obsahuje cesnakový extrakt v štyroch rôznych koncentráciách. Aj Allivictus derma je farmakologická forma cesnakového prípravku vyrobená len z českých a slovenských odrôd cesnaku, ručne, bez použitia kovových nástrojov. Ani Allivictus, ani Herpík nezanechávajú pachovú stopu. Oparstop masť obsahuje výťažky z hadieho jedu ploskohlavca vodného zo slovenskej hadej farmy. Výťažok z mimózy a echinacey obsahuje roztok OroHerp, ktorý možno okrem pier používať aj vnútri úst.

Celkové posilňovanie imunity
Pri ťažkých kožných prejavoch herpesu, komplikovanom hojení, krvácaní či horúčkach lieči herpes infektológ, dermatológ alebo imunológ. Samozrejme, vtedy sa podávajú virostatiká v tabletovej alebo dokonca infúznej forme. Pri častom výskyte bežného oparu je nevyhnutné zvyšovať imunitu. Z výživových doplnkov sa väčšina odborníkov zhodne na seléne, zinku, vitamínoch C, E a B-komplexe, z probiotík Lactobacillus bulgaricus, niekto má dobrú skúsenosť s užívaním aminokyseliny ly­zín.

„Zistilo sa, že nadbytok arginínu herpes podporuje, nadbytok lyzínu ho brzdí,“ pripúšťajú aj MUDr. Kozub a MUDr. Šimaljaková. Medzi „protiherpesové potraviny“ s vysokými hodnotami lyzínu a nízkymi hodnotami arginínu patria ryby, kuracie, teľacie, jahňacie mäso, mlieko, syry, fazuľa, kvasnice, väčšina ovocia a zeleniny okrem hrachu. Z homeopatík sa napríklad špeciálne pri ochrane proti oparu a zmiernení iných vírusových ochorení odporúčajú tablety Engystol.

Možná je aj liečba, ovplyvňujúca imunitu, v imunologickej ambulancii. Často sa nasadzujú lieky na predpis Isoprinosine s antivírusovým účinkom či prasacie leukocyty Imunor. Imunologička MUDr. Katarína Bergendiová, PhD., má však dobré skúsenosti s voľnopredajným betaglukánom v prípravku Imunoglukán. Zvyšovanie imunity je však beh na dlhé trate a nie je len vecou užívania prípravkov, ale zmeny životného štýlu. Doktorka Bergendiová odporúča päť S: zdravá strava, dostatok spánku, veľa smiechu, športu a spokojný život v kruhu blízkych.

debata chyba