Cukor môže byť vraj jedovatý. Spôsobuje rakovinu či choroby srdca

Cukor je pre väčšinu ľudí neodmysliteľnou súčasťou stravy. Niektorí americkí vedci ale upozorňujú na to, že strava s pridaným cukrom je pre ľudské telo pravdepodobne rovnako škodlivá ako tabak či alkohol, a považujú cukor za jed.

03.04.2012 13:00
shutterstock 75616918 Foto:
Cukor podľa niektorých odborníkov stojí za jednou z najčastejších príčin úmrtí v USA - srdcovými ochoreniami.
debata (16)

Vo svojom programe 60 minút o tom informovala americká televízna stanica CBS News. Nebezpečenstvo cukru vraj pritom nespočíva len v priberaní na váhe pri jeho zvýšenej konzumácii, ale môže mať zásadný vplyv na srdcové ochorenia či niektoré druhy rakoviny. Kalifornský endokrinológ Robert Lustig, ktorý na nebezpečenstvo cukru dlhodobo upozorňuje, pritom hovorí, že pri správne zvolenej strave možno trom štvrtinám týchto ochorení predísť. Namiesto toho strava bohatá na cukry decimuje zdravie Američanov, myslí si lekár.

Cukor sa podľa neho nachádza aj tam, kde ho ľudia často nečakajú. Je súčasťou prakticky všetkých spracovaných jedál, ako sú jogurty či rôzne omáčky a chlieb. Škodlivé pritom podľa Lustiga je aj obľúbené sladidlo, ktoré od 70. rokov minulého storočia klasický cukor z amerických domácností vytláča – kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy. „Ide prakticky o to isté. A obaja sú rovnako zlé. Sú rovnako toxické,“ tvrdí Lustig.

Americkí stravníci sú tak naďalej ohrození, hoci spotreba cukru v krajine za posledných 40 rokov klesla o 40 percent. Rozdiel ale vyrovnal práve kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy. Lustig ich považuje za nebezpečné – cukor aj sirup obsahujú fruktózu, vďaka ktorej sú sladké a neodolateľné.

"Milujeme ich. Aktívne ich vyhľadávame. Myslím si, že to má aj evolučné dôvody. Na našej planéte nie je žiadne jedlo, v ktorom by bola fruktóza, ktoré by vás mohlo otráviť. A tak ak ochutnáte niečo sladké, dáva vám to evolučný darwinovský signál, že to je bezpečné jedlo, "hovorí Lustig.

Zároveň ale dodáva, že ľudia tradične jedli len malé množstvo fruktózy, a navyše v ovocí obsahujúcom aj vlákninu, ktorá spomaľuje vstrebávanie fruktózy aj jej spotrebu. Málokto napríklad zje desať pomarančov naraz. Teraz sa ale situácia radikálne zmenila. Cukor aj sirup s vysokým obsahom fruktózy sú lacné a Američania ich tak konzumujú takmer 60 kilogramov roč­ne.

Lustig dlhodobo zastáva názor, že cukor stojí za jednou z najčastejších príčin úmrtí v USA – srdcovými ochoreniami. Dlho bol s týmto názorom osamelý, teraz ale jeho domnienku začína potvrdzovať výskum kalifornskej biologičky Kimber Stanhopeovej.

Stanhopeová pri pokuse skúmaným osobám najprv niekoľko dní podávala stravu s nízkym obsahom pridaných cukrov a potom niekoľko dní napríklad sladené nápoje. Krvné testy pritom ukazujú, že pridané cukry v organizme zvyšujú hladinu nebezpečného LDL cholesterolu a ďalších rizikových faktorov pre kardiovaskulárne ochorenia.

Štúdia americkej vedkyne podľa všetkého ukazuje, že keď niekto konzumuje príliš cukrov, preťaží to jeho pečeň fruktózou. Časť z nej sa potom premení na tuk a pomáha vytvoriť LDL cholesterol, ktorý upcháva cievy. Stanhopeová hovorí, že ju výsledky výskumu prekvapili. „Začala som jesť a piť oveľa menej cukru,“ podotkla.

Podľa profesora z Harvardskej univerzity Lewisa Cantleyho pritom cukor môže hrať rolu aj pri spúšťaní niektorých druhov rakovín. Konzumácia cukru spôsobuje náhly nárast tvorby hormónu inzulínu, ktorý môže slúžiť ako katalyzátor týchto ochorení. „Takmer tretina niektorých bežných nádorových ochorení – vrátane rakoviny prsníka či konečníka – má na povrchu čosi, čomu hovoríme inzulínové receptory. Inzulín sa na tieto receptory viaže a signalizuje, že nádor môže začať spotrebovávať glukózu,“ uviedol s tým, že to prispieva k rastu nádoru.

Cantleyho tím teraz vyvíja liek, ktorý by rakovinové bunky odrezal od glukózy a zabránil im v raste. Než ale dosiahne úspech, odporúča ľuďom, aby cukor nekonzumovali. A ak ho jesť musia, aby ho obmedzili na minimum.

Neurológ Eric Stice z Oregonu ale upozorňuje, že to nie je také jednoduché. Cukor je totiž značne návykový a funguje v mozgu podobným spôsobom ako kokaín. Ľudia, ktorí často konzumujú cukor, si voči jeho účinkom podľa jeho výskumu podobne ako drogovo závislí vytvárajú odolnosť, a potrebujú tak väčšie dávky.

Zástupca americkej asociácie producentov cukru Jim Simon však myslí, že medzi vedcami ohľadom účinkov cukru nie je zhoda. Úplné odstránenie sladidiel zo stravy podľa neho nie je cestou k zdravšej populácii. Riešením je vraj dlhodobé zníženie počtu kalórií a cvičenie. Lustig ale namieta, že cukor potrebuje rovnaké osvetové kampane ako tabak a alkohol, ktoré viedli k zníženiu ich spotreby.

16 debata chyba