Pred rakovinou krčka maternice chráni prevencia

Rakovina krčka maternice patrí celosvetovo medzi najčastejšie zhubné ochorenia. Zároveň je to jediné onkologické ochorenie, pri ktorom je známa jeho hlavná príčina - infekcia ľudským papilomavírusom (HPV).

08.04.2012 08:00
vyšetrenie Foto:
žena u lekára - vyšetrenie - diagnostika
debata (1)

Odborníci upozorňujú, že pred vznikom tohto ochorenia sa dá chrániť prevenciou, ktorej súčasťou je aj očkovanie.

Očkovanie patrí do primárnej prevencie: dokáže ženu chrániť pred infekciou najčastejšími a najnebezpečnejšími typmi vírusu HPV 16 a 18. „Tie sú zodpovedné za viac ako 72 percent prípadov rakoviny krčka maternice,“ hovorí docent Martin Redecha. HPV je vírus, ktorý postihuje ženy aj mužov a počas svojho života s ním prichádza do kontaktu takmer 80 % populácie.

„Dnes je známych viac ako stoštyridsať rôznych typov HPV. Približne 40 z nich je známych ako genitálne typy, ktoré postihujú oblasť genitálií, a 20 z nich priamo súvisí so vznikom rakoviny krčka maternice. Podľa schopnosti vyvolať neoplastickú transformáciu rozdeľujeme papilomavírusy na nízko- (LR) a vysokorizikové (HR). Najčastejšie LR typy HPV sú 6 a 11 a najčastejšie sa vyskytujúcimi HR HPV typmi sú typy 16 a 18. Tieto dva typy môžu spôsobiť zmeny v bunkách výstelky krčka maternice,“ vysvetľuje doktor Jozef Adam, prednosta gynekologickej kliniky FNsP Prešov.

„Ak vírus pretrváva, môžu sa tieto abnormálne bunky po určitom časovom období a za prítomnosti kofaktorov (fajčenie, promiskuita a iné) zmeniť na rakovinové bunky. HPV je vysoko infekčný, a k jeho prenosu môže dôjsť pri akejkoľvek sexuálnej aktivite. Veľa ľudí infikovaných HPV nemá žiadne príznaky ochorenia, môžu preto prenášať vírus bez toho, aby o tom vedeli,“ dodal.

Metódy prevencie možno rozdeliť na primárne a sekundárne. „Primárna prevencia znamená, že chráni pred vyvolávajúcou príčinou ochorení, a tak pomáha predchádzať samotnému vzniku ochorenia,“ konštatuje docent Redecha. Primárnou prevenciou je napríklad očkovanie. Sekundárna prevencia síce nechráni pred rizikom vzniku choroby, ale je zameraná na včasné odhalenie počiatočných štádií ochorení. To umožní ich liečbu a odstránenie skôr, ako by mohli prerásť do rakoviny. Metódou sekundárnej prevencie sú preventívne prehliadky.

Primárna prevencia – očkovanie
Modernou možnosťou primárnej prevencie rakoviny krčka maternice je očkovanie, ktoré dokáže ženu ochrániť pred infekciou najčastejšími, najnebezpečnejšími typmi vírusu HPV 16 a 18.

„V súčasnosti sú na Slovensku dostupné dve vakcíny proti HPV. Obe majú rovnaký mechanizmus účinku a obsahujú podobné účinné látky. Obe chránia pred infekciou, no určité rozdiely medzi očkovacími látkami predsa len sú,“ vysvetľuje docent Redecha. Ako ďalej dodal, prvá vakcína chráni až pred štyrmi typmi vírusu, okrem vírusov HPV 16 a 18 aj pred HPV vírusmi typu 6 a 11, ktoré sú najčastejšou príčinou nepríjemných genitálnych bradavíc.

Očkovanie je možné u dievčat a žien od 9 do 45 rokov. V praxi sa odporúča najmä u mladých dievčat okolo 12. roku života. V tomto období je účinnosť vakcíny najväčšia a dievčatá sú v našich podmienkach ešte zväčša panny, takže prítomnosť infekcie HPV je u nich ešte nepravdepodobná. Dostatočná účinnosť tejto vakcíny sa však potvrdila aj vo vyššom veku, a preto bola schválená pre ženy až do 45 rokov.

Podľa lekára Adama prax ukázala, že vakcína ochraňuje zaočkovaného jedinca nielen pred HPV typom 6, 11, 16 a 18, proti ktorým bola vyrobená, ale sčasti aj pred ďalšími desiatimi typmi HPV – 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58 a 59. Infekcia týmito typmi je síce menej častá, nie však ojedinelá.

Druhá vakcína tiež chráni pred HPV vírusmi typu 16 a 18, nechráni však pred inými ochoreniami, napríklad genitálnymi bradavicami. Je odskúšaná a schválená pre dievčatá a mladé ženy vo veku 10 až 25 rokov. Rovnako ako prvá vakcína preukázala aj druhá tzv. skríženú ochranu a dokáže do určitej miery chrániť aj pred HPV typmi 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 a 68. Doba, počas ktorej očkovanie ženy chráni pred rakovinou, zatiaľ nie je úplne preskúmaná, keďže ide o pomerne nový liek. Doterajšie štúdie overovali účinnosť 5 až 7 rokov po očkovaní a ochrana sa potvrdila. Podľa odhadov bude vakcinácia chrániť očkované ženy pred rakovinou minimálne 10 až 15 rokov a podľa určitého matematického modelu je to až 20 rokov.

Skúmalo sa aj súčasné pôsobenie hormonálnej antikoncepcie a očkovania a zistilo sa, že ich účinky sa nijako neovplyvňujú.

Vakcína proti rakovine krčka maternice je dobre tolerovaná, je vyrobená synteticky a neobsahuje genetický materiál vírusov. Preto nehrozí, že by sa z nej pacientka infikovala vírusom a tým neskôr mohla ochorieť na rakovinu krčka. No tak ako všetky lieky môžu aj tieto vakcíny u niektorých pacientok vyvolávať rôzne vedľajšie účinky. Medzi najčastejšie patrí reakcia v mieste vpichu, ako je mierne začervenanie, citlivosť či ľahký opuch. Niekedy môže dôjsť aj k prechodnému zvýšeniu telesnej teploty. Po očkovaní by človek nemal podstupovať žiadnu väčšiu fyzickú ani psychickú záťaž. Za obdobie očkovania proti HPV však neboli zistené žiadne závažné nežiaduce účinky pri oboch vakcínach.

Čoho sa ženy obávajú najviac:

1. Rakoviny prsníka
Ide o najobávanejšiu chorobu zrejme preto, že okrem zdravia ničí aj ženskú krásu. Riziko, že choroba prepukne, stúpa po 45. roku života.

2. Rakoviny krčka maternice
Pri žiadnom inom nádore nie je prevencia taká účinná ako pri krčku maternice. Napriek obavám však ženy na prevenciu stále veľmi nedbajú.

3. Rakoviny vaječníkov
Ak sa toto ochorenie vyskytlo v rodine, treba chodiť na preventívne prehliadky, pretože rakovina vaječníkov je dedičná. Odhaliť nádor nie je ľahké, pretože vaječníky menia svoju veľkosť v priebehu cyklu a rastúci nádor tak ničomu neprekáža. Jedinou známou a fungujúcou prevenciou je užívanie antikoncepcie, ktorá znižuje riziko vzniku nádoru až o polovicu.

4. Rakovina maternice
Veľká šanca na úplné uzdravenie je, ak sa problém diagnostikuje čo najskôr. Mnoho žien k lekárovi prichádza neskoro aj napriek príznakom, akým môže byť krvácanie po menopauze. Najväčším rizikom je obezita, častejšie sa toto ochorenie vyskytuje u bezdetných žien.

1 debata chyba