Pleseň pod nechtom je vytrvalá

Plesňové ochorenie nechtov sa väčšinou vyskytuje na nohách. Parazitické huby, plesne a kvasinky - jeho pôvodcovia - majú rady vlhko a teplo, ktoré im poskytuje predovšetkým uzatvorená obuv.

16.04.2012 06:00
shutterstock 73731928 Foto:
Dlhodobé máčanie nôh vo vode pri plesňových ochoreniach nie je vhodné.
debata

Táto úporná diagnóza, ktorej sa človek len ťažko a pomaly zbavuje, sa najčastejšie vyskytuje u starších ľudí, diabetikov a u pacientov s narušenou imunitou. Kým na nohe narastie nový, zdravý necht, prejde aj 9 – 12 mesiacov.

„Nepatrím medzi seniorov, nemám cukrovku ani vážnejšie narušenú imunitu. Pleseň na nechte ľavého palca som chytila podľa všetkého na pedikúre,“ hovorí Lenka z Bratislavy, čerstvá štyridsiatnička.

„Vystriedala som viacero pedikérok, pretože som si služby u nich nakupovala na zľavové kupóny cez internet. Neviem teda ani určiť, ktorá z nich mala nedostatočne dezinfikované nástroje. Necht som zopár týždňov mala len žltkastý, neskôr sa však na ňom vytvoril belavý fľak a už nebolo pochýb, o čo ide. Vzhľadom na blížiace sa leto som okamžite vyštartovala ku kožnému lekárovi. Z nechta mi odobral vzorku a predpísal mi liečivý lak na nechty. Za 3,3 ml fľaštičku sa dopláca takmer desať eur, a to dve tretiny hradí zdravotná poisťovňa! Ešte šťastie, že mám napadnutý len jediný necht, potieram si ho lakom každý večer už niekoľko týždňov a liečba, našťastie, zaberá. Už mi vyrastá nový, zdravý necht a poškodený postupne odrastá. Potrvá však ešte týždne, kým sa svojho problému zbavím a to môžem byť rada, že sa to zaobišlo bez liečby tabletkami.“

Na vine sú najmä vláknité huby
Onychomykóza, plesňové ochorenie nechtov, býva omnoho úpornejšie ako mykotická infekcia kože. Ak niekto tvrdí, že vás tohto problému so svojím zázračným prípravkom zbaví za dva týždne, neverte mu. Dospelým nerastú nechty tak rýchlo ako deťom, navyše necht napadnutý mykózou rastie ešte pomalšie ako zdravý.

Aj preto je pri podozrení na tento problém vhodné začať s liečbou čo najrýchlejšie, kým sa infekcia nerozšíri na celú nechtovú platničku, prípadne ďalšie nechty na nohách či nebodaj rukách. A netreba zabúdať ani na to, že neliečený človek je infekčný najmä pre ľudí, s ktorými žije v spoločnej domácnosti, alebo s nimi prichádza do kontaktu napríklad v bazéne, saune a podobne.

Medzi pôvodcov onychomykóz patria predovšetkým vláknité huby dermatofyty ako najčastejší vyvolávatelia. Kvasinky a iné druhy húb spôsobujú tento problém len v 8¤percentách prípadov. „Otázka mykotických infekcií nechtov sa v posledných rokoch stáva závažným epidemiologickým problémom,“ tvrdí v odbornom článku pre Via practica dermatovenerológ prof. MUDr. Jozef Buchvald, DrSc. „Ich výskyt v populácii je 2 – 8 percent, podľa rozsiahlych štúdií dokonca 27 percent.“ Štatistické odhady sa v tomto smere vo všeobecnosti veľmi líšia, každý zdroj uvádza iné. Dôvodom je aj to, že mnohí ľudia, najmä zo staršej generácie, tento svoj problém neriešia, alebo to už vzdali. Mnohí sa navyše hanbia zájsť za kožným lekárom alebo si na to nevedia nájsť kvôli tejto „banalite“ čas.

Potieranie nechta plus liečba tabletami
Medzi prvé prejavy onychomykózy patrí sfarbenie nechtovej platničky do žlta až hnedasta. Nechtová platnička postupne hrubne, stráca svoj lesk a priehľadnosť, na jej povrchu vznikajú pozdĺžne vyvýšeniny a ryhy. Neskôr sa začne oddeľovať od nechtového lôžka, necht sa začína drobiť a rozpadávať. Okrem toho môže klasickú mykotickú infekciu nechta skomplikovať bakteriálna alebo kandidová nákaza, ktorá má tiež významný vplyv na liečebné možnosti.

„Lokálna liečba je účinná len v počiatočných štádiách onychomykózy, pri postihnutí časti nechtovej platničky. Väčší prienik účinnej látky do nechtovej platničky umožňujú prípravky vo forme laku,“ tvrdí dermatovenero­logička z Prahy MUDr. Zuzana Kulíková.

Pri lokálnej liečbe sa antimykotiká nanášajú priamo na necht, pričom účinné látky by doň mali prenikať a ničiť vlákna parazitujúcich húb. V prípade rozsiahlych plesňových infekcií však môže byť prienik účinnej látky do nechtového lôžka nedostatočný. Vtedy sa odporúča aj celková liečba v tabletách a takáto kombinovaná terapia zvyšuje nádej na vyliečenie. Tablety sa užívajú kontinuálne alebo prerušovaným, tzv. pulzným systémom, keď pacient užíva liek len určitý čas, nasleduje prestávka a toto sa opakuje v tzv. pulzoch.

Trpezlivá liečba onychomykózy
Prípravkov na miestnu liečbu mykóz nechtov je na trhu neúrekom. Mnohé z nich, najmä tie voľnopredajné, nestoja práve málo. Ešte pred objavom účinných antimykotík sa onychomykóza odstraňovala bolestivým strhnutím nechta, jeho zbrusovaním, leptaním a podobne. Aj samotná miestna liečba bola v minulosti bez odstránenia nechta neúčinná, pretože protimykotické látky neboli schopné preniknúť cez nechtovú platničku dovnútra.

Dnes sú k dispozícii miestne prípravky, najmä vo forme roztokov a krémov, ktoré obsahujú nielen protimykotickú účinnú látku, ale aj látku s funkciou narušiť nechtovú platničku a uľahčiť tak prieniku antimykotika dovnútra (napr. kombinácia bifonazol-urea). Forma laku na nechty na lekársky predpis zabezpečuje lepší prienik účinnej látky tak, že po zaschnutí laku sa vytvorí vrstva, z ktorej sa účinná látka postupne uvoľňuje a preniká nechtom.

V prípade používania liečivého laku na nechty s účinnou látkou amorolfín treba necht obrúsiť pilníkom a odmastiť tampónom napusteným v alkohole, lak sa nanáša raz – dva razy týždenne. V prípade laku s obsahom cyklopiroxu sa nič podobné nevyžaduje, prípravok sa však nanáša každý deň, najlepšie po večernej hygiene. V ťažších prípadoch musí kožný lekár predpísať podávanie antimykotík cez ústa (terbinafín, itrakonazol, flukonazol, ketokonazol…).

Počas liečby je nevyhnutné urobiť opatrenia, ktoré bránia ďalšiemu šíreniu nákazy – ochrana nechtov pred poškodením a chemikáliami, zákaz používania jedného nástroja (napr. nožničiek či pilníka) na napadnuté i zdravé nechty súčasne, dôsledná hygiena ponožiek, pančúch, rukavíc, uterákov, používanie protiplesňových zásypov, resp. roztokov v sprejoch na kožu v okolí napadnutých nechtov, priestorov medzi prstami a podobne. Roztoky alebo masti, ktoré sa používajú na kožnú pleseň, na nechtoch nezaberajú!

Pleseň pod nechtom je verný spoločník. Hoci nejde o život ohrozujúcu diagnózu, cukrovkárom a pacientom s imunitnými problémami môže nepríjemne skomplikovať zdravotný stav, ostatní sa za ňu prinajmenšom hanbia. Bojovať s ňou treba vytrvalo, a keď liečba nepomáha, nevzdať to a vymeniť prípravok. V spolupráci s kožným lekárom, ktorý vie nasadiť liečbu aj na základe výsledkov kultivácie z laboratória, by malo ísť všetko jednoduchšie a vyjsť to pacienta aj lacnejšie.

Rizikové faktory mykózy nechtov

  • vyšší vek, traumatické poškodenie nechta, cukrovka (diabetici sú postihnutí trikrát častejšie), plesňové ochorenie nôh (napr. pleseň medzi prstami, tzv. atletická noha), ortopedické chyby nôh, poruchy periférneho prekrvenia, imunity, niektoré druhy liečiv, nosenie uzavretej obuvi, nedostatočná nechtová hygiena, pri kvasinkových onychomykózach je významným rizikovým faktorom dlhodobé máčanie rúk vo vode (upratovačky, umývačky riadu, pekári, cukrári…)
debata chyba