Len časť melanómov vzniká zo znamienka

Dnes, 14. mája 2012, je Európsky deň melanómu, najzhubnejšej kožnej rakoviny, keď môže verejnosť zdarma absolvovať preventívne vyšetrenie znamienok v kožných ambulanciách po celom Slovensku. Ich zoznam sa nachádza na webovej stránke Slovenskej dermatovenerologickej spoločnosti www.sds-sk.sk.

14.05.2012 06:00
shutterstock 88044802 Foto:
Vyšetrenie znamienok môžete absolvovať aj zdarma.
debata

„Samozrejme, niekedy je problémom, ak príde do kožnej ambulancie veľké množstvo pacientov práve v jeden takýto deň. Môže vznikať zbytočná nervozita. Treba preto zdôrazniť, že každý má právo na preventívne vyšetrenie v kožnej ambulancii kedykoľvek raz ročne,“ tvrdí odborník na materské znamienka doc. MUDr. Vladimír Hegyi, PhD., z Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave.

„Cieľom Európskeho dňa melanómu je predovšetkým pripomenúť verejnosti túto problematiku a fakt, že množstvo kožnej rakoviny nebezpečne stúpa a melanóm sa už nevyhýba ani mladým ľuďom.“

Jeho slová potvrdzuje aj dermatologička a onkologička MUDr. Desana Borecká z Národného onkologického ústavu v Bratislave. „Počet pacientov s melanómom sa na Slovensku každý rok zvyšuje o 5 percent,“ hovorí. „Pribúdajú pritom mladí ľudia vo veku od 15 rokov. Vo vekovej kategórii 15–20 rokov sme minulý rok zachytili sedem nových melanómov.“

Najčastejší vek vzniku zhubného melanómu je však vekové rozmedzie 30–40 rokov a druhý vrchol od 55. do 70. roku. U mužov sa tento rýchlo metastázujúci nádor vyskytuje najčastejšie na chrbte, u žien na dolných končatinách. Sú to miesta často vystavované slnku, pretože 60–90 % melanómov vzniká práve následkom UV-žiarenia.

Melanóm je zákerný v tom, že je veľmi mnohotvárny. Môže mať rôzne farby – odtiene hnedej, čiernej, ako rastie, môže sa v ňom objaviť červená, biela i modrá. Jestvuje dokonca melanóm, ktorému chýba pigment. Charakterizuje ho nepravidelný tvar, rozstrapkané, zubaté okraje a fakt, že rastie, mení sa. Obyčajne má aj priemer väčší ako bežné znamienko, čiže viac ako 5–6 mm. Raritným miestom výskytu melanómu je dokonca aj oblasť pod nechtom.

„Len tretina melanómov vzniká z materského znamienka či iných pigmentových névov,“ zdôrazňuje MUDr. Borecká. Melanóm môže vzniknúť aj na celkom zdravej koži!

Na pozore by sa mali mať ľudia so svetlou pokožkou, plavovlasí, rusovlasí, so sklonom rýchlo sa spáliť, osoby s mnohopočetnými a netypickými pigmentovými znamienkami. Melanóm charakterizuje aj rodinný výskyt, takže ak mal tento druh rakoviny váš priamy príbuzný (otec, matka, súrodenec), vaše riziko stúpa až 8-násobne.

„Polovica pacientov prichádza na prvé vyšetrenie s prognosticky nepriaznivými formami melanómov,“ uzatvára doktorka Borecká. „Tie sa už dajú ťažko ovplyvniť terapeutickými postupmi.“ Inými slovami – neskoro. A hoci je už k dispozícii nová špecifická liečba aj pre melanómových pacientov s metastázami, netreba sa na to spoliehať.

Ďalšie praktické informácie o melanóme, jeho diagnostike, liečbe, vyvrátenie rôznych mýtov v súvislosti s týmto typom rakoviny, možno nájsť na www.melanom.sk.

Externé odkazy
debata chyba