Mýty a povery o melanóme

O melanóme sa hovorí v poslednom čase veľa. Sú naozaj všetko pravdivé informácie?

16.05.2012 06:00
ženy, pokožka, znamienko, melanóm Foto:
Ilustračné foto
debata

Mýtus: Ak si nechám melanóm vyrezať, jeho bunky sa mi rozptýlia po tele.
Pravda: Táto predstava je mylná. Vychádza z laickej skúsenosti, že u niekoho, komu melanóm (alebo aj iný typ rakoviny) chirurgicky odstránia, sa v krátkom čase objavia metastázy alebo sa ochorenie objaví znovu, a tak si myslí, že pri „rezaní" sa okolité tkanivo „nakazilo" rakovinovými bunkami, ktoré kvôli zákroku prenikli do krvi a šíria sa po tele. V skutočnosti to však znamená, že rakovina bola odhalená príliš neskoro a nádor sa stihol rozšíriť ešte pred jeho odstránením.

Mýtus: Materské znamienka, ktoré mám dlhšie a nemenia sa, neprinášajú žiadne riziko rakoviny.
Pravda: Žiaľ, aj znamienka, ktoré má človek od narodenia, môžu byť v neskoršom veku príčinou rakoviny. Asi 25 % prípadov melanómov vzniká na podklade existujúceho pigmentového znamienka. Preto je dôležité samovyšetrenie kože, keďže človek sám seba pozná najlepšie a môže si jednoducho všimnúť prípadné zmeny.

Mýtus: Keď sa materské znamienko zmenšuje alebo stráca svoju farbu, znamená to, že imunitný systém sa s ním vyrovnal sám.
Pravda: Takzvané regredujúce zmeny nie sú vôbec priaznivým znamením. Mali by ste im venovať rovnakú pozornosť ako iným zmenám na znamienku a čo najskôr navštíviť lekára.

Mýtus: Nechtiac som si strhol materské znamienko, ktoré potom aj krvácalo. Určite mám teraz rakovinu.
Pravda: Strhnutie materského znamienka nemusí mať závažné zdravotné následky. V každom prípade však pre istotu treba navštíviť kožného lekára, ktorý odporučí ďalší liečebný postup. Oveľa nebezpečnejšie je, pokiaľ začne znamienko krvácať samo od seba bez predchádzajúceho poranenia, začne svrbieť alebo byť inak podráždené. Vtedy by ste rozhodne mali lekára vyhľadať čo najskôr.

Mýtus: Z materského znamienka mi vyrastajú chĺpky, takže sa podobá skôr bradavici a rakoviny sa nemusím obávať.
Pravda: Omyl. Materské znamienka, z ktorých vyrastajú chlpy či vlasy, sú síce väčšinou nezhubné, no rovnako ako iné znamienka sa niekedy môžu zvrhnúť na rakovinu. Preto im treba venovať rovnakú pozornosť ako neochlpeným znamienkam.

Mýtus: Ploché znamienka nie je nutné kontrolovať, nebezpečné sú len tie, ktoré vyrastajú nad úroveň kože.
Pravda: Pozornosť treba venovať všetkým znamienkam. Niekedy to totiž môže byť aj naopak – tzv. intradermálne névy sú nápadné a vyrastajú nad kožu, no pritom sú zriedkavo príčinou vzniku melanómu a niektoré ploché znamienka sú omnoho rizikovejšie. Preto by ste si pri vyšetrení znamienok mali dať skontrolovať všetky.

Mýtus: Rakovina kože vzniká najmä na chrbte a ramenách.
Pravda: Kým u mužov sa melanóm skutočne objavuje najčastejšie na trupe, u žien sú najčastejším miestom výskytu dolné končatiny. Treba však pamätať na to, že melanóm sa môže vyskytnúť kdekoľvek na koži, vrátane vlasatej časti hlavy.

debata chyba