Prehľad odporúčaných očkovaní - viete, ktoré by ste mali podstúpiť?

Očkovanie je podanie očkovacej látky, vakcíny, do organizmu, ktorý si následne vytvorí imunitnú odpoveď bez toho, aby ochorel. Viete však proti čomu všetkému by ste mali svoje telo očkovať?

19.05.2012 08:00
Očkovanie Foto: ,
Očkovanie.
debata

Proti rotavírusom: Rotavírusy sú vírusy, ktoré spôsobujú závažné hnačky, vracanie a stratu tekutín najmä u dojčiat a batoliat. Očkovacia látka sa podáva v kvapkách, čiže cez ústa, je potrebných viacero dávok v priebehu prvého roka života (Rotarix, Rotateq).

Proti kliešťovej encefalitíde: Kliešťovú encefalitídu spôsobuje vírus, ktorý prenášajú nakazené kliešte, možná je aj potravinová nákaza nepasterizovaným mliekom (najmä kozím) a výrobkami z neho. Po príznakoch ľahkej chrípky prichádza druhá vlna s vysokými teplotami a príznakmi postihnutia centrálneho nervového systému s možnými trvalými následkami. Vakcína pozostáva z 3 dávok, poskytuje ochranu na obdobie asi 3 rokov, potom je potrebné preočkovanie (FSME Immun, Encepur).

Proti chrípke: Chrípku spôsobujú vírusy. Prejavuje sa horúčkou, bolesťami svalov, kĺbov, hlavy, postihnutím dýchacích ciest. Spôsobuje epidémie až pandémie. Očkovanie je potrebné aktualizovať každý rok pred chrípkovou sezónou.

Proti ovčím kiahňam: Ovčie kiahne sú známe, veľmi nákazlivé ochorenie spôsobené druhom herpetického vírusu. Charakterizujú ich svrbivé, pľuzgierikovité vyrážky na koži. Očkovanie je možné v kombinovanej očkovacej látke proti osýpkam-rubeole-mumpsu-ovčím kiahňam pre deti v 15.-18. mesiaci veku (Priorix), alebo neskôr monovakcínou proti ovčím kiahňam (Varivax).

Proti hepatitíde typu A a B: Ide o vírusový zápal pečene, jestvuje viacero jeho druhov, niektoré prechádzajú do chronicity, cirhózy a rakoviny pečene. Jestvujú vakcíny zvlášť proti hepatitíde typu A (Havrix, Avaxim), proti hepatitíde typu B (Engerix) a kombinovaná vakcína proti A aj B (Twinrix).

Proti HPV: Infekcie ľudskými papilomavírusmi (HPV) môžu spôsobovať rakovinu krčka maternice, čo je celosvetovo druhé najčastejšie zhubné ochorenie u žien do 45 rokov. Najvhodnejšie pre dievčatá, ktoré ešte nemali sexuálny styk, inak určené pre dievčatá a ženy vo veku 9–26 rokov (podľa typu vakcíny: Cervarix alebo Silgard – ten je zaregistrovaný aj pre mužskú časť populácie).

Proti meningitíde: Invazívne meningokokové ochorenia prebiehajú vo forme zápalu mozgových blán alebo ako sepsa či toxický šok. Jestvuje viacero druhov vakcín chrániacich pred ochoreniami meningokokmi typu A a C (Meningococcal vaccine A+C, resp. len C (Neisvac-C). V USA je očkovanie proti meningitíde povinné.

Proti pneumokokom: Pneumokok je najväčší bakteriálny zabijak v skupine malých detí a u ľudí nad 60 rokov. Spôsobuje zápaly mozgových blán, stredného ucha, otravy krvi. Pneumokokový zápal pľúc je najčastejšou komplikáciou chrípky. Očkovanie patrí do povinného očkovacieho kalendára detí, dospelí sa môžu dať zaočkovať nielen polysacharidovou vakcínou (Pneumo-23), ale najnovšie aj konjugovanou (Prevenar 13).

Ďalšie „cestovateľské vakcíny“: Do niektorých krajín je povinné očkovanie proti žltej zimnici (Stamaril), často odporúčaná vakcína je proti brušnému týfusu (Typhim VI), očkovanie proti cholere (Dukoral), japonskej encefalitíde, vyššie spomínanej meningitíde. Ak uplynulo viac ako 10 rokov od posledného preočkovania, pri cestách do rozvojových krajín netreba zabúdať ani na posilňovacie dávky vakcín proti záškrtu a detskej obrne.

Informačný portál o očkovaní patriaci Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti (SEVS) je www.ockovanieinfo.sk. Ďalšou, pomerne obsiahlou stránkou o očkovaní, je www.sprievodcaockovanim.sk. Ceny vakcín si možno vyhľadať na www.liekinfo.sk. Pomerne objektívne informácie za a proti očkovaniu v konkrétnych prípadoch nepovinných vakcín, zníženia nežiaducich účinkov vakcinácie, vakcinačnej dávky hliníka či obsahu vakcín možno získať v knihe MUDr. Igora Bukovského Návod na prežitie pre bejby v kapitole Očkovanie – mýty a pravdy alebo prečo, čo a kedy?

debata chyba