Krv ako pahreba, čo vyhasína

Prirovnanie krvi anemického pacienta k tlejúcej pahrebe má svoje opodstatnenie - stráca totiž krvné farbivo, ktoré jej prepožičiava ohnivý odtieň. Pre málokrvnosť je totiž typický pokles červeného krvného farbiva hemoglobínu. Dôvody môžu byť rôzne.

04.03.2013 06:00
jedlo, jesť, kuchaňa, chladnička, mäso, syr Foto:
Najlepším zdrojom železa je pečeň a červené mäso.
debata (1)

Čo je to málokrvnosť, čiže anémia? Ak sa zníži hladina hemoglobínu, životne dôležitej bielkovinovej molekuly, ktorá v krvnom obehu prenáša kyslík, alebo ak poklesne množstvo červených krviniek pod hranicu normálu, zhoršuje sa zásobovanie tkaniva kyslíkom. Tomuto stavu hovoríme málokrvnosť, čiže anémia.

Prečo anémia vzniká?

Najčastejšou príčinou málokrvnosti, ktorá sa vyskytuje predovšetkým u dospievajúcich dievčat a žien v produktívnom veku (z dôvodu krvných strát počas menštruácie), je nedostatok železa. Rizikovou skupinou sú aj malé deti, pretože prevažne mliečna strava nezabezpečí dostatočný prísun železa. Samozrejme, zvýšené nároky na potrebu železa má aj organizmus adolescentov, ktorí prudko rastú, alebo tehotných žien. U mužov býva anémia z nedostatku železa vzácnejšia. Ak sa zistí, treba dôsledne hľadať, či straty železa nespôsobuje vred na žalúdku alebo nebodaj nádorové ochorenie tráviaceho traktu.

Aké iné príčiny málokrvnosti ešte poznáme?

Anémia z nedostatku železa vzniká následkom nevyváženej stravy (s nedostatočným obsahom železa) alebo chronických krvných strát (stačí 5 ml denne pri krvácajúcich hemoroidoch, žalúdočnom vrede, silnom a dlhom menštruačnom krvácaní, krvácajúcom polype či nádore hrubého čreva). Ďalší druh anémie vzniká, ak sa červené krvinky rozpadajú rýchlejšie, ako ich stihnú nahradiť nové. K málokrvnosti dochádza aj v dôsledku nedostatku kyseliny listovej. Príčinou tzv. zhubnej anémie je neschopnosť vstrebávať vitamín B12. Málokrvnosť môže súvisieť aj s iným ochorením, napr. s leukémiou, ktorá ochromuje tvorbu nových červených krviniek. V zásade anémie rozdeľujeme na anémie z poruchy krvotvorby a anémie zo zvýšených krvných strát.

Ako sa anémia prejavuje?

Mierna málokrvnosť sa prejavuje celkovou slabosťou a únavnosťou, bledosťou kože a slizníc, pri ťažších formách dochádza k letargii, človek trpí búšením srdca, závratmi, chvením, predráždenosťou, má studené ruky, nohy, krehké a lámavé nechty, vyhladený bolestivý jazyk a podobne.

Aká strava sa odporúča pri málokrvnosti?

Málokrvnosť spôsobená nedostatkom kyseliny listovej (folátu) alebo vitamínu B12 nie je natoľko rozšírená ako anémia z nedostatku železa. Najvyšší obsah železa má pečeň, ale v tehotenstve je lepšie jesť ju veľmi striedmo. Z ďalších potravín je zdrojom železa predovšetkým červené mäso z mladých zvierat (najmä teľacie). Ďalej strukoviny, mak, cvikla, kokos, marhule, tmavé ovocie. Schopnosť vstrebávať železo znižuje tanín, ktorý sa nachádza v čaji, preto nie je vhodné jedlo zapíjať čajom. Efekt vstrebávania železa znižuje aj pitie kávy a železo sa zle vstrebáva aj v prítomnosti mlieka. Vstrebávanie železa môžeme napomôcť, ak spolu s ním dodáme vitamín C, hoci aj vo forme pomarančového džúsu. Dobrým zdrojom železa sú aj obohatené obilninové raňajky.

Nedostatok vitamínu B12, dôležitého takisto pre krvotvorbu, hrozí najmä vegetariánom a vegánom, pretože sa nevyskytuje v potravinách rastlinného pôvodu. Nedostatkom kyseliny listovej obyčajne trpia tehotné ženy. Tá sa nachádza najmä v zelenej zelenine ako brokolica, kapusta, špenát, petržlen, karfiol, špargľa, ružičkový kel, v strukovinách, orechoch. Zo živočíšnych zdrojov v hovädzej a bravčovej pečeni.

Aká je liečba málokrvnosti a nedostatku vitamínov potrebných pre krvotvorbu?

Vegetariánom a vegánom sa odporúča pravidelné dopĺňanie vitamínu B12 vo forme tabliet. Podobne je to s kyselinou listovou u tehotných žien – tento vitamín B9 zo skupiny B-komplexu je zároveň prevenciou potratu a vrodených chýb ako rázštepy chrbtice, brušnej dutiny či v oblasti tváre. Čo sa týka diagnostikovanej anémie, v prvom rade ju musí posúdiť lekár. Pri vrodenej zhubnej málokrvnosti sa vitamín B12 aplikuje injekčne.

Hematologička MUDr. Danica Dohnalová zdôrazňuje, že v prípade anémie je v prvom rade dôležité zistiť, prečo vznikla, a snažiť sa odstrániť jej príčinu. Ak už lekár pacientovi s anémiou z nedostatku železa odporučil liečbu prípravkom s obsahom tohto stopového prvku, mala by trvať tri až šesť mesiacov od normalizácie hladiny hemoglobínu.

1 debata chyba