Najčastejšie operované zrakové chyby

Oční chirurgovia najčastejšie operujú krátkozrakosť, ďalekozrakosť a astigmatizmus.

08.04.2013 14:00
zrak, oči, oko, okuliare Foto:
Ilustračné foto.
debata

Krátkozrakosť
Oko je príliš dlhé alebo je lomivosť optickej sústavy príliš veľká. Svetelné lúče sa zbiehajú pred miestom najostrejšieho videnia a na sietnici tak vzniká neostrý obraz. Chyba sa upravuje okuliarovými rozptylnými sklami – mínusovými dioptriami, alebo kontaktnými šošovkami, ktoré upravia chod lúčov tak, aby sa zbiehali na sietnici. Pri krátkozrakosti sa operáciou laserom zakrivenie znižuje.

Ďalekozrakosť
Oko je príliš krátke alebo je lomivosť optickej sústavy malá. Svetelné lúče sa tak zbiehajú za miestom najostrejšieho videnia a na sietnici vzniká neostrý obraz. Chyba sa upravuje okuliarovými spojnými sklami – plusovými dioptriami, alebo kontaktnými šošovkami, ktoré upravia chod lúčov tak, aby sa zbiehali na sietnici. Pri ďalekozrakosti sa pomocou lasera zakrivenie zvyšuje.

Astigmatizmus
Rohovka nemá pravidelný tvar. V niektorých častiach je zakrivená viac, v iných menej. Tento jav vedie k tomu, že časť svetelných lúčov sa zbieha mimo miesta najostrejšieho videnia a na sietnici vzniká neostrý a deformovaný obraz. Chyba sa častejšie upravuje okuliarovými cylindrickými šošovkami ako kontaktnými šošovkami. Pri astigmatizme sa počas operácie mení zakrivenie tak, aby sa svetelné lúče stretli v mieste najostrejšieho videnia a umožnili vznik ostrého videnia.

debata chyba