Jarnú únavu porazia aj prírodné zbrane

Tohtoročná zima bola tuhá a dlhá. Začiatkom marca teploty vystúpili nad desať stupňov Celzia, mnoho ľudí s nadšením vítalo jar. Potom však nasledovali ďalšie dni plné zimy a snehu. Niet preto divu, že sa človek cíti oslabený a bez energie. S jarnou únavou netreba chodiť k doktorovi, telo si s ňou poradí aj samo. Ako mu v tomto boji možno pomôcť?

22.04.2013 06:00
žena, jar, strom, kvety, únava, alergia Foto:
Pohyb na čerstvom vzduchu môže nadopovať telo energiou a pomôže prekonať únavu.
debata

Únava, podráždenosť, spomalené reakcie a neprestajná chuť spať. Aj tak sa prejavuje jarná únava, ktorú podľa niektorých odborníkov viac či menej pociťuje každý druhý človek. Dlhá studená zima a výkyvy teplôt dávajú telu zabrať. Okrem toho je zimné obdobie chudobnejšie na čerstvé ovocie a zeleninu, ako aj na slnečné lúče, ktoré telo zásobujú vitamínom D. Zatiaľ čo niektoré zimy sa dali takmer celé prejazdiť na bicykli či prechodiť v prijateľných teplotách, tohtoročné počasie týmto aktivitám veľmi neprialo. Až na lyžovanie či bežkovanie tento rok veľa možností na pohyb na čerstvom vzduchu nebolo. Organizmus sa tak cíti oslabený a unaví sa aj pri bežných činnostiach. Ak sa nebodaj k celkovej vyčerpanosti pridajú problémy s prechodom na letný čas či začínajúca sa alergia, môže sa stať aj bežný deň utrpením.

Pomôže úprava jedálnička

Vianoce, Veľká noc, plesy či zabíjačky – dôvodov na poriadnu hostinu sa počas zimy nájde naozaj požehnane. Nie nadarmo sa s jarou už roky spája aj detoxikácia, vďaka ktorej sa telo zbavuje nahromadených toxínov. Obľúbené sú napríklad kúry založené na ovocných šťavách, ryžová kúra alebo dokonca úplný pôst. Keďže sprievodným znakom dlhšie trvajúcej detoxikácie môže byť najmä počas prvých dní únava či malátnosť, je vhodné do ustúpenia jarnej únavy uprednostniť skôr detoxikačné dni ako týždne. Staviť môžete aj na čaje s prečisťujúcim účinkom – výborná je napríklad žihľava. Čaj z nej by sa však nemal piť dlhšie ako dva, maximálne tri týždne.

Jedným z príznakov jarnej únavy môže byť aj nechuť do jedla. Vynechávanie chodov či hladovka zväčša k väčšej energii nevedú, nechutenstvo však možno využiť na zdravšiu obmenu jedálnička. K porazeniu jarnej únavy totiž jednoznačne prispieva aj zdravé stravovanie. Uprednostniť treba ovocie, čerstvú alebo varenú či parenú zeleninu, ľahké druhy mäsa ako kuracie, morčacie alebo ryby pripravené na minime oleja. Skvelá je aj spomínaná žihľava pripravená na spôsob špenátu. Aspoň na čas je vhodné vynechať ťažké omáčky a krémové zákusky.

Jedálniček, naopak, možno obohatiť o rôzne prírodné oleje, ktoré majú pozitívny účinok na imunitu a celkovú výkonnosť organizmu. Telo poteší napríklad rakytníkový olej, ktorý podporuje organizmus v boji proti stresu a depresiám, priaznivo pôsobí aj na metabolizmus a celkový zdravotný stav človeka. Vhodný je tiež cédrový olej, ktorý pôsobí pozitívne na odstránenie syndrómu chronickej únavy a zvyšuje duševnú i telesnú výkonnosť. Priaznivé účinky má aj olej z pestreca mariánskeho, ktorý prispieva k detoxikácii pečene a zvyšuje obranyschopnosť organizmu.

Pozor na spánok

Príznakom jarnej únavy býva aj zvýšená ospalosť. Keď si telo pýta spánok, je vhodné mu ho dopriať. Pred vyspávaním až do obeda je lepšie uprednostniť večer skoršie zaľahnutie. Aby bol spánok kvalitný, je tiež vhodné sa po štvrtej hodine poobede vyvarovať nápojov s obsahom kofeínu. Ak máte veľa práce a nemôžete si dovoliť ľahnúť si o dve hodiny skôr, skúste si poobede aspoň na 20 minút zdriemnuť. Niektorých ľudí takáto popoludňajšia siesta podporí k ďalším výkonom, iných, naopak, utlmí. Je vhodné zistiť, do ktorej skupiny človek patrí a podľa toho si ju dopriať alebo nedopriať.

Endorfíny zlepšia náladu

Znie to možno paradoxne, ale práve pohyb na čerstvom vzduchu môže nadopovať telo energiou a pomôže prekonať únavu. Či už ide o športy ako beh alebo bicyklovanie, prechádzky so psom či pešiu cestu z práce domov – všetko sa počíta. Vďaka pohybu sa v tele vylučujú endorfíny, ktoré dokážu človeku zlepšiť náladu, redukujú stres a zároveň napomáhajú lepšiemu spánku. Hneď tri dôvody, pre ktoré je pohyb tým pravým bojovníkom proti jarnej únave.

Podobne telu prospieva aj čerstvý vzduch. Dôležitý je nielen pobyt vonku, ale aj vetranie v kancelárii. Výskum na Univerzite v Northumbrii dokázal, že kyslík má efekt na lepšie zvládanie pracovných úloh, ktoré môže byť počas jarnej únavy problémom. „S rastúcim zaťažením mozgu klesajú hodnoty glukózy aj kyslíka,“ vysvetľuje výskumník Andrew Scholey. Práve pre vyššiu spotrebu týchto dvoch látok počas náročných zadaní treba mozgu kyslík dopriať – prostredníctvom otvoreného okna, ale aj vďaka rastlinám v kancelárii.

Životobudič menom voda

Ideálne je, ak sa počas jarnej únavy dá preradiť na nižšiu rýchlosť aj v práci. Stresové situácie sú to posledné, čo už aj tak vyčerpaný človek potrebuje. Podobne je vhodné vyčistiť kalendár aj od niektorých mimopracovných aktivít. Porekadlo „zajtra, zajtra, len nie dnes, vraví každý lenivec“ treba aspoň pár dní ignorovať. Umytie dlážky či nákup záhradného vybavenia určite počká. Zdravie a psychická pohoda by mali prednosť. Ak sa totiž k jarnej „oťapenosti“ pridá aj prepracovanosť, koleduje si človek o oveľa väčšie problémy.

Ráno je životobudičom sprcha, ideálne je umývať sa striedavo teplou a studenou vodu. Takýto budíček dokáže prekrviť celé telo a vzpružiť myseľ. Počas dňa je zas výbornou aktivitou sauna. Z tela sa vyplavia toxíny a prospieva aj zlepšeniu imunity človeka. Večer sa možno zbaviť nahromadeného stresu príjemným horúcim kúpeľom s aromaterapiou.

Keď únava neprechádza…

Jarná únava by nemala trvať dlhšie ako niekoľko dní, maximálne pár týždňov. Ak pocit oslabenosti, nechuti a nedostatok energie pretrváva celé mesiace, zrejme nejde len o sezónne oslabenie. Príčina pretrvávajúcej únavy môže byť napríklad v ochorení štítnej žľazy, rôznych chronických ochoreniach, prípadne v chronickom únavovom syndróme. Ideálne je navštíviť všeobecného lekára, ktorý pacientovi v prvom rade urobí laboratórne vyšetrenia krvi a moču a následne rozhodne o ďalšom postupe.

debata chyba