Zoznámte sa! Dentálna hygienička

Nedarí sa vám zbaviť žltej farby, fľakov alebo povlaku a zuby si pritom umývate pravidelne minimálne dvakrát denne? "Väčšina z nás si zuby síce čistí pravidelne, nie však správne. Pritom jedno správne vyčistenie denne je účinnejšie ako niekoľko nesprávnych,“ hovorí dentálna hygienička Lenka Štofová.

30.04.2013 06:00
dentálna hygiena Foto: ,
Ak ste na ošetrení v ambulancii, dentálna hygienička vám zuby vyčistí ultrazvukom, potom ich pieskuje práškom, vyčistí medzizubné priestory, pigmenty od čajov, kávy, červeného vína.
debata

Čistenie zubov je veľmi individuálne a je ťažké vymyslieť jedno univerzálne odporúčanie. Každý má iné zuby – tvar, medzery, sklon. Rozdiel pritom nie je v technike čistenia, ale najmä v tom, ako dlho sa tej-ktorej partii zubov venovať. Preto je vhodné okrem pravidelnej preventívnej prehliadky u zubára navštíviť aj dentálnu hygieničku, ktorá vás naučí, ako sa správne starať o zuby a celú ústnu dutinu. S jej pomocou tak môžete lepšie bojovať proti zubnému kazu, zápalu ďasien či parodontitíde.

Ak ste na ošetrení v ambulancii, dentálna hygienička vám zuby vyčistí ultrazvukom, potom ich pieskuje práškom, vyčistí medzizubné priestory, pigmenty od čajov, kávy, červeného vína. Ako často by ste ju mali navštevovať? "Je to individuálne, ak má pacient dobrú hygienu, stačí raz za rok, ak má problémy, tak dvakrát do roka,“ dodáva Lenka Štofová. "Zároveň pacienta naučíme aj ako si správne doma čistiť zuby.“

Je dôležité, aké pomôcky na čistenie používate. Veľmi tvrdá zubná kefka môže prispieť k opotrebovaniu zubnej skloviny,“ vraví. „Mala by mať menšiu hlavičku s hustými mäkkými vláknami a rovný zástrih,“ vysvetľuje dentálna hygienička. "K správnej dentálnej hygiene patrí okrem zubnej kefky aj kefka na medzizubné priestory a dentálna niť,“ dodáva. Medzizubné kefky slúžia na čistenie medzizubných priestorov, implantátov, mostíkov a strojčekov. Zubná kefka dokáže vyčistiť len žuvacie, vonkajšie a vnútorné plochy zubov. Plôšky medzi dvoma zubami, v mieste ich vzájomného kontaktu, sú aj pre tu najideálnejšiu kefku zle prístupné. "Pritom kaz či zápal ďasien vzniká práve v týchto priestoroch,“ upozorňuje. "Ak je priestor medzi zubami taký malý, že sa doň nezmestí ani najmenšia medzizubná kefka, je potrebné ho čistiť zubnou niťou.“ Tá je vhodná prevažne na medzizubné čistenie v prednom úseku chrupu.

Ako ďalej konštatovala, všetky zubné pomôcky by sme mali používať dvakrát denne, večer je to však dôležitejšie. "V noci sa nám netvoria sliny, ktoré sú dôležité pri zmene pH, aby nedošlo k odvápneniu, preto by večerná hygiena mala byť dôkladnejšia.“ Upozornila aj na skutočnosť, že pacienti by nemali zabúdať ani na fluoridáciu, ktorá je dôležitá. "Je možné si ju robiť aj doma fluoridačným gélom raz za dva týždne, aby sa zuby zakonzervovali. Sú potom odolnejšie voči kazu a kyselinám.“

Kedy by ste nemali návštevu odkladať

  • ak vám krvácajú ďasná a máte ich intenzívne tmavočervené
  • ak máte zdurené alebo opuchnuté ďasná
  • ak sa vám tvorí zubný kameň a zubný povlak
  • ak vám zapácha z úst
  • ak vám ustupujú ďasná a obnažujú sa krčky a korene
  • ak sa vám kývajú zuby a menia sklon
debata chyba